Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фінансовий облік 2 .doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
212.99 Кб
Скачать

37.Облік розрахунків з соціального страхування.

Оплата праці найманим працівникам спричиняє додаткові зобов'язання роботодавців перед (фондами соц.страхування): ● соц.страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності за витрати, зумовлені народженням і похованням ● соц.стархування на випадок безробіття ● соц.страх, від нещасних випадків на виробництві та проф. захворювань. 1.Ставки внесків до Пенсійного фонду для підприємств, організацій незалежно від форми власності - 31,8%. Для підприємств, організацій створених об'єднанням інвалідів (не менше 25%) - 4%. Сплачуються одночасно з нарахуванням з/п. В БО Дт23,91,92,93 К-т 651. Пенсійний за Дт65 списання заборгованості перед пенсійним фондом. 2.Тимчасова втрата працездат-ності - 2,9% незалежно від організац.-правової форми. Субрахунок 652 - Кт - нарахування внесків, Дт - погашення. Дт23,91,92 Кт652 Дт652 Кт311, Дт652Кт661 - нарахована допомога по тимчасовій непрацездатності. 3. На випадок безробіття - 1,3%. Субрахунок 653. Дт23,91,92 Кт653. Дт653 Кт311 4. До фонду соц.страхування від нещасних випадків від 0,2-13,8 в залежності від галузі, рівня травм. Передбачено рахунок в БО 656 „Розрахунки за соц.страхуванням від нещасних випадків" Дт23,91,92 Кт656 Дт656 Кт311

38.Облік забезпечень наступних виплат і платежів.

Забезпечення виступають спеціальним джере-лом покриття майбутніх витрат. Вони створюються для відшкодування наступних витрат на: — виплату відпусток працівникам; — додаткове пенсійне забезпечення; — виконання гарантійних зобов’язань; — реструктуризацію; — виконання зобов’язань щодо обтяжливих контрактів тощо. Забезпечення створюються в разі виникнення зобов’язання, погашення якого ймовірно призведе до зменшення ресурсів. Величина зобов’язання визначається розрахунковим методом за визначеною розрахунковою ставкою для відшкодування відповідних зобов’язань. Синтетичний облік забезпечення майбутніх витрат і платежів ведеться на пасивному рахунку 47 «Забезпечення майбутніх витрат і платежів», який має субрахунки: 471 «Забезпечення виплат відпусток» 472 «Додаткове пенсійне забезпечення» 473 «Забезпечення гарантійних зобов’язань» 474 «Забезпечення інших витрат і платежів».

39. Види податків та обов'язкових платежів до бюджету та законодавче їх

регулювання.

В Україні стягуються: ● загальнодержавні податки і збори (обов'язкові платежі). ● місцеві податки і збори (обов'язкові платежі)

До загальнодержавних належать такі податки і збори (обов'язкові платежі): ● податок на додану вартість ● акцизний збір ● податок на прибуток підприємств ● податок на доходи фізичних осіб ● мито ● державне мито ● податок на нерухоме майно (нерухомість) ● плата (податок) за землю ● рентні платежі ● податок з власників транспортних засобів та ін. самохідних машин і механізмів ● податок на промисел ● збір за геологорозвідувальні роботи, здійснені за рахунок державного бюджету ● збір за спеціальне використання природних ресурсів ● збір забруднення навколишнього природного середовища ● збір до Фонду для здійснення заходів з ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи і соціального захисту населення. ● збір на обов'язкове соціальне страхування ● збір на обов'язкове державне пенсійне страхування ● збір до Державного інноваційного фонду ● плата и торговий патент на деякі види підприємницької діяльності. До складу місцевих податків і зборів: ● Податок з реклами ● Комунальний податок. ● Готельний збір. ● Збір за паркування автотранспорту. ● Ринковий збір. ● Курортний збір. Законодавче регулювання: Закон України „Про ПДВ”, Закон України „Про внесення змін”, Закон України „Про оподаткування прибутку підприємства”, Декрет Кабміну „Про прибутковий податок з громадян”, Закон України „Про збір на державне обов’язкове страхування”, Закон України „Про фіксований с/г податок”, Закон України „Про ПДВ” та ін.