Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фінансовий облік 2 .doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
212.99 Кб
Скачать

58. Облік неоплачуваного і вилученого капіталу.

Вилучений капітал - це фактична собівартість акцій власної емісії, викуплених товариством у своїх акціонерів Акціонерне товариство має право викупити в акціонера оплачені ним акції тільки за рахунок сум, що перевищують статутний капітал, для їх наступного перепродажу, розповсюдження серед своїх працівників, анулювання Зазначені акції мають бути реалізовані або анульовані в термін не більше 1 року. Планом рахунків передбачено рахунок 45 "Вилучений капітал" 3 дебетом рахунку 45 відображається фактична собівартість акцій власної емісії або часток, викуплених господарським товариством у його учасників, за кредитом - вартість анульованих або перепроданих акцій. Аналітичний облік вилученого капіталу ведуть за даними акцій, іншого вилученого капіталу.

Викуплено акції за викупною ціною

451

30,31

Відображено зменшення статутного капіталу акціонерного товариства на номінальну вартість викуплених акцій

40

451

Різницю між викупною і номінальною вартістю анульованих акцій віднесено у зменшення емісійного доходу

421

451

Відобюражено реалізацію акціонерним товариством акції за продажною вартістю акщй

30,31

451

Різницю між викупною і продажною вартістю віднесено на зменшення емісійного доходу

421

45!

Неоплачений капітал є нічим іншим, як заборгованістю засновників по внесках до статутного капіталу. Оцінка майнових внесків учасників має бути визначена в засновницьких документах. У бухгалтерському обліку фактичне надходження внесків засновників відображається на рахунку 46 "Неоплачений капітал". По дебету раї.46 відображається заборгованість засновників товариства по внесках до статутного капіталу товариства, а по кредиту - погашення заборгованості. Аналітичний облік неоплаченого капіталу ведуть по кожному засновнику і за видами розміщених неоплачених акцій У балансі підприємства як вилучений так і неоплачений капітал наводиться в дужках і вираховується при визначенні підсумку власного капіталу.

Відображено заборгованість учасників товариства по внесках до статутного капіталу.

46

40

Відображено суму фактичних внесків учасників грошовими коштами: а)учасника А

31

46

б)учасника В

31

46

б учасника С

31

46

Відображено фактичні внески учасників :

а)учасника А на вартість внесеного обладнання

104

46

б) учасника В на вартість виробничі запаси

20

46

в) учасника С на суму грошових коштів

ЗІ

46

59.Облік додаткового капіталу, резервного капіталу.

Додатковий капітал підприємства обліковується на рахунку 42 “додатковий капітал”, який призначено для узагальнення інформації про суми, на які вартість реалізації випущених акцій перевищує їхню номінальну вартість, а також про суми дооцінки активів та вартість необоротних активів, безкоштовно отриманих підприємством від інших осіб, та інші види додаткового капіталу. За Кт42 відображається збільшення додаткового капіталу, за Дт42 - його зменшення. Рахунок 42 "Додатковий капітал" має такі субрахунки: 421 "Емісійний дохід" 422 "Інший вкладений капітал" 423 "Дооцінка активів" 424 "Безоплатно одержані необоротні активи" 425 "Інший додатковий капітал". На субрахунку 421 "Емісійний дохід" відображається різниця між продажною і номінальною вартістю первісно розміщених акцій. На субрахунку 422 "Інший вкладений капітал" обліковують інший вкладений засновниками підприємств (крім акціонерних товариств) капітал, що перевищує статутний капітал, інші внески тощо без рішень про зміни розміру статутного капіталу. На субрахунку 423 "Дооцінка активів" від обра-жається сума дооцінки (уцінки) активів, яку здійснюють у випадках, передбачених законодавством та положеннями (стандар-тами) бух обліку. На субрахунку 424 "Безоплатно одержані необоротні активи" відображається вартість необоротних активів, безоплатно одержаних підприємством від інших осіб. На субрахунку 425 "Інший додатковий капітал" обліковують інші види додаткового капіталу, які не можуть бути включені до наведених вище субрахунків.