Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
білети.doc
Скачиваний:
337
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
448 Кб
Скачать

54. Поняття політичної ідеології, її суть, рівні та функції

ПОЛІТИЧНА ІДЕОЛОГІЯ – система концептуально оформлених політичних, правових, релігійних, філософських уявлень, поглядів та ідей на політичне життя, яка відбиває інтереси, світогляд, ідеали, умонастрої людей, класів, націй, суспільства, політичних партій, громадських рухів та інших суб’єктів політики.

Ідеологія створюється діяльністю теоретиків, політичних діячів, учених, які представляють інтереси того чи іншого класу або соціальної групи. Поживним ґрунтом для її формування є інтереси, уявлення про суспільно-політичне життя різних соціальних спільнот, хоча вони безпосередньо участі у процесі її формування не беруть.

У політичній ідеології прийнято виділяти рівні: теоретико-концептуальний, программно-директивний і поведінковий.

Теоретико-концептуальний. У цьому рівні формуються основні тези політичної теорії, обгрунтовуються певні цінності й ідеали, які у основі запропонованого типу суспільного ладу.

Программно-директивний. У цьому рівні соціально-філософські принципи і ідеали перетворюються на конкретні політичні програми, гасла й підвищити вимоги політичних еліт, політичних партій, формуючи, в такий спосіб, стратегію і тактику політичних змагань стосовно солідарним чи ворожим класам та соціальним групам.

Поведінковий. Впровадження у громадську свідомість певних ідеологічних установок як програм, лозунгів і вимог призводить до певному типу політичної поведінки.

До загальних функцій ідеології політична наука зазвичай відносить:

1) Орієнтаційну;

2) Мобілізаційну;

3) Інтегративну;

4) Амортизаційну;

5) Функцію вислову й захисту національних інтересів певної соціальної групи чи класу.

55. Функції та типи політичних ідеологій

Політична ідеологія - це певна доктрина, що виправдує домагання тієї або іншої групи осіб на владу і домагається відповідно з цією метою підпорядкування громадської думки власних ідей.

До загальних функцій ідеології політична наука зазвичай відносить:

1) Орієнтаційну - ідеологія включає у собі основні уявлення про суспільство і політичною системі, політику і влади, допомагає людині орієнтуватися у політичного життя і здійснювати усвідомлені політичні вчинки;;

2) Мобілізаційну - пропонуючи суспільству певну модель (ідею, програму) досконалішого стану (ладу, режиму), ідеологія цим мобілізує членів товариства з їхньої стягування;;

3) Інтегративну;

4) Амортизаційну;

5) Функцію вислову й захисту національних інтересів певної соціальної групи чи класу.

Серед основних ідеологічних течій у сучасному світі слід виділити наступні:

Лібералізм, сформований на базі політичної філософії англійських просвітителів Д. Локка, Т. Гоббса, А. Сміта в кінці XVII-XVIII ст. і єднальний свободу особистості з повагою основоположних прав людини, з системою приватного володіння та ідеологією вільної конкуренції.

Консерватизм, відстоює пріоритет наступності перед інноваціями, непорушність природним чином сформованого порядку речей, встановлену понад ієрархічність людського суспільства, відповідні моральні принципи, що лежать в основі сім'ї, релігії і власності.

Соціалізм, перспективи вирішення найбільших суспільних проблем зв'язує з побудовою більш справедливого і солідарного суспільства, з поліпшенням життя трудящих людей.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]