Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Змістовий модуль 4.doc
Скачиваний:
75
Добавлен:
13.02.2016
Размер:
294.91 Кб
Скачать
  1. Катаракта.

Помутніння кришталика (катаракта) Cataracta, помутніння — обумовлене втратою прозорості його капсули або паренхіми.

Етіологія та патогенез — найчастіше результат захворювання навколишніх тканин, хвороб окремих органів та всього організму. При порушенні живлення кришталика, при механічних пошкодженнях, опромінення, загальні отруєння, вікові зміни.

Капсулярна катаракта — розростається епітелій передньої стінки капсули, який заглиблюється в поверхневі шари паренхіми кришталика. В паренхімі щілини, заповнені мутною рідиною, набряк її волокон. Вони руйнуються або склеротизуються, відкладаються солі вапна, холестерин, гематоідин тощо. Змінюється форма кришталика, він ущільнюється, стає непрозорим (частково або повністю).

Класифікація катаракти: вроджена, травматична, симптоматична (при чумі собак, злоякісній катаральній гарячці), токсична, вікова(синильна).

Симптоми. Молочно-біла пляма. Окремі краплини і диски, щільні утворення.

Діагноз. Огляд ока, офтальмоскопія. Прогноз несприятливий.

Лікування. На початку захворювання протягом 2-3 тижнів рибофлавін, аскорбінова кислота, йодисті препарати, тканинна терапія, введення протеолітичних ферментів, ультразвук. Медикаментозне лікування малоефективне. Оперативне видалення непрозорого, пересаджують штучний.

  1. Інфекційні та інвазійні кератокн’юнктивіти.

Рикетсійний керато - кон’юнктивіт. (Conjunctivo-кeratitis Rickettsiosa).

Рикетсії внутрішньоклітинні паразити, локалізуються у цитоплазмі, рідше у ядрі клітин епітелію рогівки кон’юнктиви, можливо і поза клітин. Нитковидні, кулеподібні, овоїдні і гантелеподібні. Грамнегативні.

Хворіють частіше велика рогата худоба (до року) дорослі рідше і легше. Уражаються і вівці, кози, свині.

Перебіг — частіше ензоотія, епізоотії. Реєструється круглий рік.

Етіологія. Хворі та перехворівші (зберігається до 83 днів). Зараження контактним, повітряно-крапельним і трансмісивним шляхом, рідше — аліментарне. Не виключено — внутрішньоутробне.

Клінічні ознаки — за Плахотіним (із співробітниками) 6 стадій:

Перша — серозно-катаральний кон’юнктивіт - 6-12 днів;

Друга — ерозії рогівки, порушення дзеркальності - 2-14 днів;

Третя — клітинна інфільтрація (сірувате часте або молочно-біле помутніння рогівки, її васкуляризація - 7-14 днів;

 Четверта — абсцес:

 П’ята — виразки рогівки - триває до 33 днів;

 Шоста — рубцювання - стихання запалення, утворення рубця.

Спочатку спостерігають типовий асептичний перебіг (перші три стадії), потім – по типу інфекції. Тривалість стадій залежить від своєчасності, ефективності лікування та опірності організму.

Діагноз. Клінічні ознаки, лабораторні дослідження.

Диференційний діагноз відрізняють від хламідіозу, телязіозу та ін.

Лікування. Ефективно діють: сульфаніламіди (сульфазол, норсульфазол, сульфацил натрію) та антибіотики тетрациклінового та пеніцілінового ряду (Біцилін і пеніцилін (порошки) і тетрациклін в полівініловому спирті та ерітроміцин з риб’ячим жиром, дибіоміцин і синтоміцинова емульсії), 15% прополісова мазь; ГЛП (плівки) з лізоцимом, сульфаніламіди і антибіотики;  по Авророву з сульфацил-натрієвою маззю або синтоміциновою емульсією; УЗД терапія (в 3-ю, 4-у, 5-у, 6-у стадії). Можливе застосування новокаїнотерапії (Гатін — блокаду — у підочний канал і під шкуру в ділянці повік, Голіков, Шитов — розчин новокаїну в ділянку верхнього шийного симпатичного вузла).

Хламідіозний кон’юнктиво-кератит. (Conjunctivo-Keratitis Chlamidiosa)

Виникає частіше у великої рогатої худоби і дрібної рогатої худоби. Збудник Chlamidia psittaci. Локалізуються в слизових — ока, носа, сльозах хворих та перехворілих. Облігатні, внутрішньоклітинні паразити, здатні утворювати внутрішньоклітинні включення. Подібні до рикетсій: мають паличку, містять РНК і ДНК, розмножуються простим діленням, чутливі до сульфаніламідів, грамнегативні. Передається — контактним шляхом (злизування, кашель), мухами. Багато при концентрації поголів’я в літній період. Іноді виникає панофтальміт і розрив ока.

Сприйнятливі тварини усіх вікових груп, частіше до року. Сприяють зменшення резистентності, порушення зоогігієнічних норм утримання.

Клінічні ознаки. Інкубаційний період 7-14 днів. Уражуються одне, рідше два ока. Витікання із кон’юнктивального міхура і носа, вони рясні, водянисті, виникають виразки. Виникає інтенсивний ріст периферичних судин, особливо по краю.

Діагноз — лабораторні дослідження.

Прогноз — своєчасне і наполегливе лікування — сприятливий (одужання через 8-14 днів). У інші випадках — сумнівний або несприятливий.

Лікування як і при рикетсіозі. Антибіотики тетрациклінового ряду (вони порушують ферментативну діяльність хламідій, перешкоджають їх виходу із клітин і проникнення у здорові клітини.

Профілактика. Ізоляція хворих, лікування, протиепізоотичні заходи.

Телязіозній кератоконюнктівіт

Телязиоз (thelaziosis) - гельмінтоз з групи нематодозів, характеризується ураженням органів зору. Thelazia callipaeda Збудник - нематода Thelazia callipaeda - біогельмінти личинки Thelazia callipaeda заносяться в око мухою Phortica variegata, через хоботок якої інвазійні личинки потрапляють на слизову оболонку ока остаточного господаря. Телязії паразитують в слізному апараті.

Клінічні ознаки. З'являється сльозотеча, протягом декількох днів розвивається кон'юнктивіт, кератит, блефарит з витіканням гною, утворенням кірок, нерідко набряк і злипанням повік, сліпота. Хвороба протікає у формі кон'юнктивіту. У тварин підвищується температура на 1-2 ° С, відзначають ослаблення апетиту, неспокій, зниження надоїв (у корів). Хвороба триває протягом 1-2 міс і особливо гостро протікає у молодняку ​​з 4-місячного віку.

Прогноз хвороби сприятливий або може розвинутися сліпота. , Лікування: Для дегельмінтизації тварин при телязіозі, застосовують водні розчини йоду, хлорофосу, борної кислоти і лізолу, а також емульсії іхтіолу і лізолу на риб'ячому жирі. Очі хворих тварин промивають із спринцівки з м'яким наконечником. Розчин йоду готують за прописом: йоду кристалічного 1 г, йодистого калію 2 г, кип'яченою і профільтрованої води 2000 мл. Під третє повіку кожного ока вводять по 50-75 мл підігрітого до 38-39 ° розчину йоду. Хлорофос застосовують у вигляді розчинів: 1%-ного (3 мл) і 2%-ного (1 мл) за допомогою маленької спринцівки або очної піпетки. Борну кислоту (2-3%-ні розчини) вводять по 50-75 мл під третю повіку. Лізол у вигляді 0,5%-ного водного розчину і 3%-ної емульсії, а також 3%-ную емульсію іхтіолу вводять по 2-3 мл в кожне око. Хворих тварин піддають лікувальним дегельмінтизації триразово з інтервалом в 2-3 дні.

При ускладненні телязіозу секундарною інфекцією (кератит, гнійний кон'юнктивіт) призначають сульфаніламідні препарати, антибіотики, очні краплі (5%- нормакс, софрадекс).