Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ek_4_kurs / Технологія проектування і адміністрування БД і СД.doc
Скачиваний:
48
Добавлен:
13.02.2016
Размер:
1.07 Mб
Скачать

22. Зайнятість акторів театру

Опис предметної області

Ви є комерційним директором театру, і у ваші обов'язки входить уся організаційно-фінансова робота, пов'язана із залученням акторів і укладенням контрактів. Ви організували справу таким чином: щороку театр здійснює постановку різних спектаклів. Кожен спектакль має певний бюджет. Для участі в конкретних постановках в певних ролях притягуються актори. З кожним з акторів ви укладаєте персональний контракт на певну суму. Кожен з акторів має деякий стаж роботи, деякі з них удостоєні різних нагород і звань.

Можливий набір сутностей

Актори(Код актора, Прізвище, Ім'я, По батькові, Звання, Стаж).

Спектаклі(Код спектаклю, Назва, Рік постановки, Бюджет).

Зайнятість акторів в спектаклі(Код актора, Код спектаклю, Роль, Вартість річного контракту).

Розширення постановки завдання

В результаті експлуатації бази даних з'ясувалося, що у рамках одного спектаклю на одну і ту ж роль притягується декілька акторів. Контракт визначає базову зарплату актора, а за підсумками реально відіграних спектаклів акторові призначається премія. Крім того, у базі даних треба зберігати інформацію за декілька років. Внести в структуру таблиць зміни, ці факти, що враховують, і змінити існуючі запити. Сформулювати нові запити.

23. Платна поліклініка

Опис предметної області

Ви є керівником служби планування платної поліклініки. Вашим завданням є відстежування фінансових показників роботи поліклініки. У поліклініці працюють лікарі різних спеціальностей, що мають різну кваліфікацію. Щодня в поліклініку звертаються хворі. Усі вони проходять обов'язкову реєстрацію, при якій у базу даних заносяться стандартні анкетні дані (прізвище, ім'я, по батькові, рік народження). Кожен хворий може звертатися в поліклініку кілька разів, потребуючи різної медичної допомоги. Усі звернення хворих фіксуються, при цьому встановлюється діагноз, визначається вартість лікування, запам'ятовується дата звернення.

Можливий набір сутностей

Лікарі(Код лікаря, Прізвище, Ім'я, По батькові, Спеціальність, Категорія).

Пацієнти(Код пацієнта, Прізвище, Ім'я, По батькові, Рік народження).

Звернення (Код звернення, Код лікаря, Код пацієнта, Дата звернення, Діагноз

Вартість лікування).

Розширення постановки завдання

В результаті експлуатації бази даних з'ясувалося, що при зверненні в поліклініку пацієнт обстежується і проходить лікування у різних фахівців. Загальна вартість лікування залежить від вартості тих консультацій і процедур, які призначені пацієнтові. Крім того, для певних категорій громадян передбачені знижки. Внести в структуру таблиць зміни, ці факти, що враховують, і змінити існуючі запити. Сформулювати нові запити.

24. Аналіз динаміки показників фінансової звітності різних

підприємств

Опис предметної області

Ви є керівником інформаційно-аналітичного центру великого холдингу. Вашим завданням є відстежування динаміки показників для підприємств холдингу. У структуру холдингу входять декілька підприємств. Кожне підприємство має стандартні характеристики (назва, реквізити, телефон, контактна особа ). Робота підприємства може бути оцінена таким чином: на початку кожного звітного періоду на основі фінансової звітності обчислюється по деяких формулах певний набір показників. Важливість показників характеризується деякими числовими константами. Значення кожного показника вимірюється в деякій системі одиниць.

Можливий набір сутностей

Показники (Код показника, Назва, Важливість, Одиниця виміру ).

Підприємства(Код підприємства, Назва, Банківські реквізити, Телефон

Контактна особа ).

Динаміка показників (Код показника, Код підприємства, Дата, Значення).

Розширення постановки завдання

В результаті експлуатації бази даних з'ясувалося, що деякі показники вважаються в рублях, деякі в доларах, деякі в євро. Для зручності роботи з показниками треба зберігати зміни курсів валют один відносно одного. Внести в структуру таблиць зміни, ці факти, що враховують, і змінити існуючі запити. Сформулювати нові запити.

Соседние файлы в папке ek_4_kurs