Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ek_4_kurs / Технологія проектування і адміністрування БД і СД.doc
Скачиваний:
48
Добавлен:
13.02.2016
Размер:
1.07 Mб
Скачать

10. Визначення факультативів для студентів

Опис предметної області

Ви працюєте у вищому учбовому закладі і займаєтеся організацією факультативів. У вашому розпорядженні є відомості про студентів, що включають стандартні анкетні дані (прізвище, ім'я, по батькові, адреса, телефон). Викладачі вашої кафедри повинні забезпечити проведення факультативних занять по деяких предметах. По кожному факультативу встановлені певна кількість годинника і вид занять (лекції, практика, лабораторні роботи), що проводяться. В результаті роботи із студентами у вас з'являється інформація про те, на які факультативи записався кожен з них. Існує деякий мінімальний об'єм факультативних предметів, які повинен прослухати кожен студент. Після закінчення семестру ви заносите інформацію про оцінки, отримані студентами на іспитах.

Можливий набір сутностей

Студенти(Код студента, Прізвище, Ім'я, По батькові, Адреса, Телефон).

Предмети (Код предмета, Назва, Об'єм лекцій, Об'єм практик, Об'єм

лабораторних робіт).

Учбовий план(Код студента, Код предмета, Оцінка).

Розширення постановки завдання

Тепер ситуація змінилася. З'ясувалося, що деякі з факультативів можуть тривати більше за один семестр. У кожному семестрі для предмета встановлюється об'єм лекцій, практик і лабораторних робіт в годиннику. В якості підсумкової оцінки за предмет береться остання оцінка, отримана студентом. Внести в структуру таблиць зміни, ці факти, що враховують, і змінити існуючі запити. Сформулювати нові запити.

11. Розподіл учбового навантаження

Опис предметної області

Ви працюєте у вищому учбовому закладі і займаєтеся розподілом навантаження між викладачами кафедри. У вашому розпорядженні є відомості про викладачів кафедри, що включають разом з анкетними даними інформацію про їх вчений ступінь, займану адміністративну посаду і стаж роботи. Викладачі вашої кафедри повинні забезпечити проведення занять по деяких предметах. По кожному з них встановлена певна кількість годинника. В результаті розподілу навантаження у вас повинна вийти інформація наступного роду : «Такий-то викладач проводить заняття по такому-то предмету з такою-то групою ». Можливий набір сутностей

Викладачі (Код викладача, Прізвище, Ім'я, По батькові, Вчений ступінь

Посада, Стаж).

Предмети(Код предмета, Назва, Кількість годин).

Навантаження (Код викладача, Код предмета, Номер групи ).

Розширення постановки завдання

Тепер ситуація змінилася. З'ясувалося, що усі заняття, що проводяться, діляться на лекційні і практичні. По кожному виду занять встановлюється своя кількість годин. Крім того, дані про навантаження треба зберігати декілька років. Внести в структуру таблиць зміни, ці факти, що враховують, і змінити існуючі запити. Сформулювати нові запити.

12. Розподіл додаткових обов'язків

Опис предметної області

Ви працюєте в комерційній компанії і займаєтеся розподілом додаткових разових робіт. Вашим завданням є відстежування ходу їх виконання. Компанія має певний штат співробітників, кожен з яких отримує певний оклад. Час від часу виникає потреба у виконанні деякої додаткової роботи, що не входить в коло основних посадових обов'язків співробітників. Для наведення ладу в цій сфері діяльності ви прокласифікували усі види додаткових робіт, визначивши суму оплати за фактом їх виконання. При виникненні додаткової роботи певного виду ви призначаєте відповідального, фіксуючи дату початку. За фактом закінчення ви фіксуєте дату і виплачуєте додаткову суму до зарплати з урахуванням вашої класифікації.

Можливий набір сутностей

Співробітники(Код співробітника, Прізвище, Ім'я, По батькові, Оклад).

Види робіт (Код виду, Опис, Плата за день).

Роботи (Код співробітника, Код виду, Дата початку, Дата закінчення).

Розширення постановки завдання

Тепер ситуація змінилася. З'ясувалося, що деякі з додаткових робіт є досить трудомісткими і, в той же час, терміновими, що вимагає залучення до їх виконання декількох співробітників. Також виявилось, що тривалість робіт у кожному конкретному випадку різна. Відповідно, треба заздалегідь планувати тривалість роботи і кількість співробітників, зайнятих її виконанням. Внести в структуру таблиць зміни, ці факти, що враховують, і змінити існуючі запити. Сформулювати нові запити.

Соседние файлы в папке ek_4_kurs