Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ek_4_kurs / Технологія проектування і адміністрування БД і СД.doc
Скачиваний:
48
Добавлен:
13.02.2016
Размер:
1.07 Mб
Скачать

4. Реалізація готової продукції

Опис предметної області

Ви працюєте в компанії, що займається оптово-роздрібним продажем різних товарів. Вашим завданням є відстежування фінансової сторони її роботи. Діяльність компанії організована таким чином: компанія торгує товарами з певного спектру. Кожен з цих товарів характеризується найменуванням, гуртовою ціною, роздрібною ціною і довідковою інформацією. У вашу компанію звертаються покупці. Для кожного з них ви запам'ятовуєте у базі даних стандартні дані (найменування, адреса, телефон, контактна особа) і складаєте по кожній угоді документ, запам'ятовуючи разом з покупцем кількість купленого ним товару і дату купівлі.

Можливий набір сутностей

Товари(Код товару, Найменування, Гуртова ціна, Роздрібна ціна, Опис).

Покупці (Код покупця, Телефон, Контактна особа, Адреса).

Угоди (Код угоди, Дата угоди, Код товару, Кількість, Код покупця, Ознака

оптового продажу).

Розширення постановки завдання

Тепер ситуація змінилася. З'ясувалося, що зазвичай покупці у рамках однієї угоди купують не один товар, а відразу декілька. Також компанія вирішила надавати знижки залежно від кількості закуплених товарів і їх загальної вартості. Внести в структуру таблиць зміни, ці факти, що враховують, і змінити існуючі запити. Сформулювати нові запити.

5. Ведення замовлень

Опис предметної області

Ви працюєте в компанії, що займається оптовим продажем різноманітних товарів. Вашим завданням є відслідковувати фінансовий бік її роботи. Діяльність компанії організована таким чином: компанія торгує товарами з певного спектру. Кожен з цих товарів характеризується ціною та довідковою інформацією - ознакою наявності або відсутності доставки. У вашу компанію звертаються замовники. Для кожного з них ви запам'ятовуєте у базі даних стандартні дані (найменування, адреса, особу, телефон, контактна особа) і залишаєте по кожній угоді документ, запам'ятовуючи разом із замовником кількість купленого товару і дату купівлі.

Можливий набір сутностей

Товари (Код товару, Ціна, Доставка, Опис).

Замовники (Код замовника, Найменування, Адреса, Телефон, Контактна особа).

Замовлення (Код замовлення, Код замовника, Код товару, Кількість, Дата).

Розширення постановки завдання.

Тепер ситуація змінилася. З'ясувалося, що доставка різних товарів може проводитися способами, різними за ціною і швидкістю. Треба зберігати інформацію про те, якими способами може здійснюватися доставка кожного товару, і про те, який вид доставки (а відповідно, і яку вартість доставки) вибрав клієнт при укладенні оборудки. Внести в структуру таблиць зміни, ці факти, що враховують, і змінити існуючі запити. Сформулювати нові запити.

6. Бюро по працевлаштуванню

Опис предметної області

Ви працюєте у бюро по працевлаштуванню. Вашим завданням є відстежування фінансової сторони роботи компанії. Діяльність бюро організована таким чином: бюро готове шукати працівників для різних працедавців і вакансії для тих, що шукають роботу фахівців різного профілю. При зверненні до вас клієнта-працедавця його стандартні дані (назва, вид діяльності, адреса, телефон) фіксуються у базі даних. При зверненні до вас клієнта-претендента його стандартні дані (прізвище, ім'я, по батькові, кваліфікація, професія, інші дані) також фіксуються у базі даних. По кожному факту задоволення інтересів обох сторін складається документ. У документі вказуються претендент, працедавець, посада і комісійні (доход бюро).

Можливий набір сутностей

Працедавці (Код працедавця, Назва, Вид діяльності, Адреса, Телефон).

Претенденти (Код претендента, Прізвище, Ім'я, По батькові, Кваліфікація, Вид діяльності, Інші дані, Передбачуваний розмір заробітної плати).

Угоди (Код претендента, Код працедавця, Посада, Комісійні).

Розширення постановки завдання

Виявилось, що база даних не зовсім точно описує роботу бюро. У базі фіксується тільки угода, а інформація по відкритих вакансіях не зберігається. Крім того, для автоматичного пошуку варіантів необхідно вести довідник «Види діяльності». Внести в структуру таблиць зміни, ці факти, що враховують, і змінити існуючі запити. Сформулювати нові запити.

Соседние файлы в папке ek_4_kurs