Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Документ Microsoft Office Word.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
57.11 Кб
Скачать
    1. Розрахунок параметрів з організації ремонту механічного устаткування

Ремонт основних фондів коксохімічного підприємства займає важливе місце в організації виробничого процесу. Правильна організація ремонтного господарства є основною умовою забезпечення безперебійної роботи будь-якого механізованого виробництва.

Головне завдання МРК. як структурного підрозділу підприємства. - забезпечення безперебійної і технічно правильної експлуатації механічного устаткування підприємства, утримання його в працездатному стані. Основні напрями діяльності МРК забезпечують виконання головного завдання:

  • методологічне керівництво механослужбами структурних підрозділів підприємства, у тому числі:

  • технічна політика в області ремонту і модернізації механічного устаткування:

  • визначення структури і тривалості ремонтного циклу механічного устаткування;

  • технічна політика в області організації змащувального господарства, способів змащування і сортаменту змащувальних матеріалів.

  • забезпечення виконання правил технічної експлуатації механічного устаткування (ПТЕ) і контроль дотримання ПТЕ в структурних підрозділах підприємства.

  • планування проведення ремонтів і організація проведення поточних ремонтів силами цехів комплексу, цехів інших структурних підрозділів підприємства і підрядних організацій [8].

  • організація виробництва і ремонту запасних частин і змінного устаткування в цехах МРК:

  • розробка і виготовлення засобів механізації і автоматизації.

Структурні підрозділи МРК беруть участь в підготовці і проведенні поточних і капітальних ремонтів механічного устаткування підприємства, виготовляють запасні частини, змінне устаткування і роблять послуги з ремонту і відновлення деталей, вузлів і агрегатів.

Для попередження нераціональних втрат у виробництві та скорочення витрат на ремонт служить система планово-попереджувального ремонту (ППР). Системою планово- попереджувального ремонту називається сукупність різного виду робіт з технічного догляду та ремонту обладнання, що проводяться по заздалегідь складеному плану з метою забезпечення найбільш ефективної експлуатації обладнання.

Таким чином, роботи з догляду, нагляду, обслуговування та ремонту обладнання з метою запобігання наростаючого зносу, попередження аварійних ситуацій і, як наслідок, підтримки обладнання в постійній готовності до роботи є сутністю системи планово- попереджувального ремонту. В її основі закладено роботи з технічного обслуговування обладнання і з виконання планових ремонтів - поточних, середніх і капітальних.

Технічне обслуговування включає роботи з огляду обладнання, перевірці на точність, промивання, змащенню і т.д. Ці види робіт виконуються за заздалегідь складеним графіком і носять періодичний характер з чітко вираженою повторюваністю.

Планові ремонти з утримання виконуваних робіт, трудомісткості та періодичності підрозділяються на поточний, середній і капітальний.

Поточний ремонт здійснюється в процесі експлуатації обладнання шляхом заміни окремих деталей, частин з подальшою перевіркою на точність, центрування і т.п.

Середній ремонт носить більш розширений і поглиблений характер, оскільки пов'язаний із заміною основних деталей, вузлів, тертьових поверхонь.

Капітальний ремонт це трудомісткий, тривалий і дорогий процес, пов'язаний з повною заміною основних деталей, вузлів, розбиранням двигунів, трансформаторів. Капітальний ремонт, як правило, супроводжується зняття обладнання з фундаменту, з наступною збіркою і випробуванням.

Розрахуємо тривалість ремонтного циклу механічного устаткування, середньорічний обсяг ремонтних робіт та середньорічний обсяг за видами ремонтних робіт. У цеху встановлено:

Норма

тив

тривал

істі

ремонт

ного

циклу,

годин

Категорія

складності

ремонтних

робіт

механічноu0

устаткуван ня. Я, ремонтних одиниц

Кількість

верстатів.

що встановлен но в цеху, n. штук

Кількість робочих змін на добу, mзм одиниць

Тривалі сть зміни, tзм годин

Значення коефіцієнтів

Β1

Β2

B3

B4

20000

12

15

3

8

1,3

1.00

0.70

1,70

Кількість робочих днів на рік – 252.

  1. Визначаємо тривалість ремонтного циклу для кожного верстату:

T=20000·1,3·1,00·0,7·1,7=30940 год.

  1. Визначаємо тривалість міжремонтного періоду:

nc=2

nh=6

  1. Визначаємо середньорічний обсяг ремонтних робіт:

У тому числі:

а) слюсарні роботи:

б) верстатні роботи:

в) інші роботи: