Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
43_Sidorenko_L_Yu_Konsp_lekts_Upravlinnya_mizhnarodn_konkurentosprom_Ch_1_-_kopia.docx
Скачиваний:
19
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
440.29 Кб
Скачать

4.3.1 Ключова концепція 1: основні конкурентні сили

Перша ключова концепція Портера виявляє п’ять основних конкурентних сил, котрі, за його думкою, визначають інтенсивність конкуренції у будь-якій галузі. «Мета стратегії конкурентної боротьби для підприємства, що діє у будь-якій галузі, полягає у тому, щоб знайти у даній галузі таку позицію, зайнявши яку компанія зможе найкращим чином захищатися від дії конкурентних сил або впливати на них із користю для себе». От ці п’ять конкурентних сил.

Кожен із наступних розділів присвячено розгляду однієї з цих сил.

Перша конкурентна сила: загроза появи нових конкурентів

Перша із виявлених Портером сил стосується легкості або важкості, із якою може зіштовхнутися новий конкурент, який з’явився у будь-якій галузі. Вочевидь, що чим складніше увійти у галузь, тим менше конкуренція і тим більшою є ймовірність отримання доходів у довгостроковій перспективі. Портер виявляє сім барєрів, що перешкоджають доступу нових конкурентів на ринок.

Друга конкурентна сила: тиск замінників

Друга виявлена Портером конкурентна сила стосується легкості, із якою покупець може замінити один тип продукту або послуги іншим. Наприклад, для виробників ізолюючих засобів із скловолокна замінюючими одні одних матеріалами є целюлоза, азбестове волокно та ізоляційний матеріал «Стірофоам»; замінником цукру слугує кукурудзяний сироп із високою складовою фруктози. Портер відмічає, що замінники стають особливо серйозною загрозою у тому випадку, коли надають покупцям не просто альтернативні, продукти і послуги, але і суттєво покращують співвідношення ціна / споживацькі якості. Наприклад, впровадження електронних систем сигналізації спричинило негативний вплив на охоронний бізнес, оскільки ці системи забезпечили однаковий рівень захисту за значно меншу ціну.

Третя конкурентна сила: спроможність покупців домагатися зниження цін

По-третє, каже Портер, покупці не створені однаковими. Покупці стають значно могутнішими в наступних випадках.

Четверта конкурентна сила:

спроможність постачальників домагатися підвищення цін

Здатність постачальників домагатися підвищення цін є аналогічною до здібності покупців добиватися зниження цін. За думкою Портера, постачальники, обєднані в асоціації, володіють значною могутністю, у наступних випадках.

Пята конкурентна сила:

суперництво між нині діючими конкурентами

І нарешті, каже Портер рівень конкуренції у галузі визначає боротьба між існуючими конкурентами. Портер стверджує, що конкуренція є жорсткішою у тих галузях, де домінують наступні умови.

Пята конкурентна сила: суперництво між нині діючими конкурентами

4.3.2 Ключова концепція 2: типові стратегії конкурентної боротьби

«Стратегія конкурентної боротьби, – пише Портер, – це оборонні або наступальні дії, спрямовані на досягнення міцних позицій у галузі, на успішне подолання п’яти конкурентних сил і тим самим на отримання більш високих доходів від інвестицій». Хоча Портер признає, що компанії продемонстрували багато різноманітних способів досягнення цієї мети, однак він наполягає на тому, що перевершити інші фірми можна усього лише за допомогою трьох внутрішньо-несуперечних та успішних стратегій. От ці типові стратегії: