Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ргр (гражданская защита).doc
Скачиваний:
38
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
512 Кб
Скачать

14

План

Вступ

  1. Характеристика дії повітряної ударної хвилі

  2. Оцінка стійкості промислового обєкта

    1. Загальні поняття;

2.2 Розрахунок оцінки стійкості промислового об'єкта до дії повітряної ударної хвилі при вибуху газопітряної суміші .

3.Заходи по підвищенню стійкості промислового обєкта

4.Висновки

5.Список використаної літератури

Завдання

Визначити надлишковий тиск у фронті повітряної ударної хвилі обємом 20 т для обєкта,що знаходиться на відстані 500м від вибуху та складається з одноповерхової будівлі з металевим каркасом, вантажних автомобілів та автоцистерн,повітряних ліній низької напруги та підйомно-транспортного устаткування.

Вступ

Кожен має право на захист свого життя і здоров'я від наслідків аварій, катастроф, пожеж, стихійних лих і на вимогу гарантій забезпечення реалізації цього права від Кабінету Міністрів України, міністерств і інших центральних органів виконавчої влади, місцевих державних адміністрацій, органів місцевого самоврядування, керівництва підприємств, установ і організацій незалежно від форм власності і підпорядкування.

Держава як гарант цього права створює систему цивільної оборони, яка має на своїй меті захист населення від небезпечних наслідків аварій і катастроф техногенного, екологічного, природного і військового характеру.

Кожна людина у випадках аварій, катастроф стихійних лих повинен уміти захистити себе, свою сім'ю і надати допомогу таким, що постраждав.

Необхідності цього вимагає саме життя, наша дійсність. Науково-технічний прогрес значно збільшив можливості виробництва, але приніс з собою техногенну і екологічну небезпеку для людини і навколишнього середовища. Більшість регіонів держави підпадають під вплив небезпечних природних явищ. От чому кожний з нас винен добре знати і уміти для збереження здоров'я і життя.

Кожна людина також має право на самореалізацію, а як відомо, максимально реалізуватися особистість може лише в праці та гармонійному співіснуванні з іншими особистотями. Тому більшу частину свого життя люди проводять на робочих місцях, тобто промислових об'єктах, в незалежності –виробничих чи ні.

Саме тому безпечні умови праці та знаходження в промислових спорудах є важливою складовою захисту життя громадян. І важливим поняттям тут постає поняття стійкості конструкції до дії зовнішніх чинників як техногенного, так і екологічного характеру.

Стійкість промислового об'єкта — це здатність його в надзвичайних ситуаціях випускати продукцію у запланованому обсязі, необхід­ної номенклатури і відповідної якості, а у випадку впливу на об'єкт уражаючих факторів, стихійних лих та виробничих аварій — у мінімально короткі строки відновити своє виробництво. Залежить вона від таких основних факторів: розміщення об'єкта відносно великих міст, об'єктів атомної енергетики, хімічної промисловості, великих гідротехнічних споруд, військових об'єктів та ін.; природнокліматичних умов, технології виробництва; надійності захисту працюючих, населення від впливу уражаючих факторів, наслідків стихійних лих і виробничих аварій, катастроф; надійності системи постачання об'єкта всім необхідним для виробництва продукції (па­ливом, мастилами, електроенергією, газом, водою, хімічними засоба­ми захисту рослин, ветеринарними засобами, мінеральними добри­вами, запасними частинами, технікою та ін.); здатності інженерно-технічного комплексу протистояти надзвичайним ситуаціям; стійкості управління виробництвом і ЦЗ, психологічної підготов­леності керівного складу, спеціалістів і населення до дій в екстре­мальних умовах; навченості керівного складу ЦЗ об'єкта і насе­лення правильно виконувати комплекс заходів цивільного захис­ту; масштабів і ступеня уражаючої дії стихійного лиха, виробничої аварії, катастрофи чи зброї і підготовленість об'єкта до ведення рятувальних та інших невідкладних робіт для відновлення пору­шеного виробництва. Дані фактори визначають і основні вимоги стійкості роботи об'єктів у надзвичайних ситуаціях та шляхи її підвищення.

Здійснення організаційних заходів передбачає завчасну підготов­ку всіх структур цивільного захисту, служб і формувань до надзви­чайних ситуацій.

Вжиттям технологічних заходів підвищується стійкість роботи об'єктів шляхом змінювання технологічних процесів, режимів, мож­ливих в умовах надзвичайних ситуацій.

Інженерно-технічні заходи мають забезпечити підвищену стійкість виробничих споруд, технологічних ліній, устаткування, комунікацій об'єкта до впливу уражаючих факторів під час надзвичайних ситуацій.

1.Характеристика дії повітряної ударної хвилі

Ударна хвиля являє собою область різкого здавлення середовища, що розповсюджується від центру вибуху. В залежності від того в якому середовищі розповсюджується хвиля, розрізняють повітряну ударну хвилю, хвилю у воді та сейсмовибухову хвилю в ґрунті.Повітряна ударна хвиля являє собою зону сильно здавленого повітря, що розповсюджується у всі сторони від центру вибуху із надзвуковою швидкістю.

Основними параметрами, обумовлюючими уражаючу дію ударної хвилі є:

  • максимальний надлишковий тиск у фронті хвилі ,

  • швидкісний натиск повітря, що рухається з великою швидкістю

  • час дії фази здавлення фта фази розрідження ф.

Особовий склад та бойова техніка уражається перед усім високим надлишковим тиском, який майже миттєво здавлює тіло людини чи інший об`єкт, викликає пошкодження та зруйнування. Поряд з цим вплив обумовлює і швидкісний натиск, володіючи сильною метальною здатністю. Крім безпосереднього впливу ударної хвилі ураження можуть бути нанесені уламками будівель, каменями, падаючими деревами і т.ін.

Надлишкові тиски, що викликають пораження особового складу, що перебуває на відкритій місцевості:

  • 0,2-0,4 кгс/см2 - викликає легку поразку: пошкодження слуху, ушиби, вивихи кінцівок;

  • 0,4-0,6 кгс/см2 - середні: поразка органів слуху, кровотеч, тяжкі вивихі кінцівок;

  • 0,6-1,0 кгс/см2 - тяжкі: контузії всього організму, пошкодження внутрішніх органів;

  • понад 1 кгс/см2 - крайнє тяжкі.

Безпечний тиск для особового складу на відкритій місцевості 0,1 кгс/см2.

Одним із основних заходів захисту особового складу від ударної хвилі є використання захисних властивостей техніки, місцевості і інженерних споруд (окопів, траншей, сховищ). Для захисту техніки необхідно обладнати укриття, використовувати природні.

2.Оцінка стійкості промислового об'єкта

2.1. Загальні поняття

Для розробки заходів підвищення і забезпечення стійкості робо­ти об’єктів у надзвичайних ситуаціях необхідно оцінити стійкість об’єкта проти впливу уражаючих факторів.

Вихідними даними для проведення розрахунків стійкості об’єкта до ураження є: максимальні значення параметрів можливих уражаю­чих факторів і характеристики елементів об’єкта.

Параметри уражаючих факторів можна одержати у відділі або Управлінні ЦЗ або визначити розрахунковим способом.

Руйнування житлових будинків, виробничих приміщень, тварин­5еня5их комплексів, споруд різного виробничого призначення може бути у воєнний час від вибухової хвилі, в мирний час від аварій різного характеру, ураганів і землетрусів. Дія ударної хвилі на об’єкт характеризується складним комплексом навантажень: надмірним тиском, тиском відбивання, тиском швидкісного напору, тиском затікання, навантаженням від сейсмовибухових хвиль.

Все це буде залежати від виду і потужності вибуху, відстані до об’єкта, конструкції й розмірів елементів об’єкта, орієнтації відносно вибуху, розміщення будівель і споруд, рельєфу місцевості, характеру аварії, сили землетрусу чи бурі.

Послідовність проведення оцінки:

  • визначення максимального надмірного тиску ударної хвилі, ∆РФ, повітряної ударної хвилі;

  • виділення основних елементів на об’єкті (склади, майстерні, цехи та 6ен.), від яких залежатиме функціонування об’єкта івиробництво продукції;

  • оцінка стійкості кожного елемента об’єкта;

  • визначення межі стійкості об’єкта проти впливу ударної хвилі за мінімальною стійкістю його основних елементів;

  • порівняння розрахованої межі стійкості об’єкта ∆Рфгр, з очі­куваним максимальним надмірним тиском ударної хвилі ∆Рфmax сейсмічної хвилі чи сили бурі. Якщо ∆Рфгр > ∆Рфmax , то об’єкт стійкий, якщо ж ∆Рфгр < ∆Рфmax, то об’єкт нестійкий проти ударної хвилі і аналогічно до сейсмічної хвилі і бурі;

  • визначення ступеня можливих руйнувань за таблицею резуль­татів оцінки для елементів об’єкта при можливому і максимально­му значенні надмірного тиску ∆Рфmax, тиску сейсмічної хвилі чи сили бурі й можливі при цьому втрати (відсотки).

На основі результатів оцінки стійкості об’єкта роблять висновки і пропозиції за кожним елементом і об’єктом в цілому: межа стійкості об’єкта, найбільш вразливі його елементи, характер і ступінь руйну­вань при максимальному надмірному тиску, сильному землетрусі й урагані, можливі збитки; межа доцільного, підвищення стійкості найбільш вразливих елементів об’єкта і пропозиції (заходи) для підви­щення межі стійкості об’єкта.

Основним параметром повітряної ударної хвилі , який визначає її уразливу дію є надлишковий тиск у фронті ударної хвилі .

В осередку вибуху газово-повітряної суміші виділяють три колові зони:

1.Зона детонаційної хвилі з радіусом

,

2.Зона дії продуктів вибуху, яка охоплює всю площину розльоту продуктів газово-повітряної суміші при її детонації. Радіус цієї зони знаходиться за формулою:

,

3.Зона повітряної ударної хвилі.

Для розрахунку діючого на об’єкт тиску , який знаходиться на відстані від місця вибуху, спочатку треба визначити, в якій зоні вибуху знаходиться об’єкт.

Якщо об’єкт знаходиться в зоні дії повітряної ударної хвилі, то

;

Якщо об’єкт знаходиться в зоні викиду продуктів , то

;

Якщо об’єкт знаходиться в зоні повітряної ударної хвилі, то розрахунок залежить від показника :

Якщо , то

;

Якщо , то