Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекцій Біржова справа.doc
Скачиваний:
253
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
2.54 Mб
Скачать
    1. Вимоги до лістингу цінних паперів та його процедура

Практично у всіх країнах питання про допуск ЦП на біржу вирішує сама біржа. Система допуску ЦП до біржових торгів через їх експертну перевірку на якість називається лістингом. (Є й поширена трактовка лістингу: занесення акцій Со у список акцій, які котируються на біржі) – але це вже скоріше не процедура лістингу, а її наслідки.

Об'єктивно перевірка на якість здійснюється на користь фінансового інвестора (покупця ЦП). Так, в Німеччині ця процедура може тривати до 3-х років. Але достатньо пройти лістинг на одній ФБ, щоб ЦП котирувалися і на інших ФБ. Щодо проведення експертизи ЦП емітент, як правило, надає такі документи:

  1. статут та засновницький договір;

  2. балансовий звіт і звіт про фінансові результати за останні роки (за 3 роки);

  3. посвідчення про сплату доходів за ЦП емітента (за останні 3 роки).

Загальна кількість акціонерів – власників іменних акцій мусить становити понад 2200 осіб (або 2000 осіб ´ 100 акцій = 200 000 шт.), тобто не менш 20% випущених акцій повинні бути іменними (фінансовий інвестор виступає як персоніфікований поручитель ліквідності емітента). До слова, цей пункт вимог списаний з умов лістингу Нью-Йоркської фондової біржі (НЙФБ).

Емітент надає до біржі заяву про лістинг і укладає з нею договір про проведення експертизи ЦП. Лістинг проводиться котирувальною комісією біржі на підставі експертизи фінансово – економічного стану емітента:

1. Формальні ознаки надійності емітента:

  1. розмір пакету емісії ³ 1 000 000 одиниць акцій. (Звідси зрозуміло, чому номінал 90 % випусків українських акцій 25 копійок. Є й акції номіналом по 1 коп., тобто достатньо пройти цей пункт процедури з емісійним пакетом мінімум 10 000 грн.);

  2. ступень поширеності передплати на акції (тобто ширина кола передплатників).

2. Фінансово обґрунтовані ознаки надійності емітента:

  1. мінімальні активи емітента мусять становити понад 400000 Євро: А ³ 400 000 (» 2,4 млн. грн.),

  2. сума прибутку за останній фінансовий рік мусить перевищувати 80000 Євро, тобто Р ³ 80000, мінімальна рентабельність min P' (при min A) ³ P/A = 80 000/400 000 = 20 %. При А > 0,4 млн. Євро, Р' може бути < 20 %.

  3. рентабельність повинна бути стійкою (довготривалою): сума прибутку емітента за останні 3 роки мусить бути ³ 220 000 Євро, причому кожен з останніх років мусить бути беззбитковим (Р1, Р2, Р3 > 0).

Що стосується найбільшої ФБ світу – НЙФБ, то її вимоги до лістингу такі:

  1. число акцій у обігу ³ 1,1 млн. одиниць,

  2. їх ринкова вартість ³ 18 млн. дол. (тобто курс, номінал > 16 дол.),

  3. середньорічний обіг торгівлі акціями ³ 1,2 млн. дол.,

  4. число осіб, які володіють більш ніж 100 акціями ³ 2 000 або загальна кількість акціонерів ³ 2200 осіб,

  5. вартість активів Со ³ 18 млн. дол. (в 50 разів вище, аніж в Україні),

  6. прибуток за останній балансовий рік ³ 2.5 млн. дол., (мах Р' при min A): Р' = 2,5/18 » 14%

  7. за останні 3 роки загальний прибуток повинен становити не менш як 6,5 млн. дол. (кожен рік мусить бути рентабельним).

Окрім того використовуються такі критерії: в раді директорів Со не менш двох членів мусять бути “зайвими” (тобто не працюючими в Со , не родичами членів ради директорів). В деяких країнах від корпорації вимагають:

  1. дані про 5 років бездоганної праці,

  2. продаж через біржу не менш ¼ акцій, що обертаються,

  3. дані про число акцій, що належать керуючим та з ними афілійованим особам, іншим особам, що володіють понад 10 % загальної кількості акцій,

  4. дані про чисельність найманих робітників, котрі є акціонерами та про кількість акцій, що їм належать.

Окрім цього емітент повинен регулярно (як правило раз на квартал) надавати біржі необхідну інформацію щодо підтримання лістингу.

Так, комісія з ЦП США наголошує, що тільки інформаційна прозорість ринку здатна забезпечити певний рівень захисту інвесторові. При цьому набуває сили доктрина “обізнаності”, яка є одним із принципів, на яких будується система захисту інвесторів: органи регулювання роблять все для того, щоб діяльність емітента була прозорою, а інвестори самі визначаються з рівнем своєї обізнаності. Інформаційна сфера є концептуальною основою формування будь-якого ринку ЦП.

Наприкінці XIX століття в Європі безліч нових компаній і підприємств залучали акціонерів голосною рекламою. Один проект був оголошений у газетах наступними словами: "До передплати на 2 млн. для підприємства, мета якого буде повідомлена потім". Підписка акцій покрила весь капітал, а потім прийшло оголошення від імені засновників, що підписка ними була відкрита з метою визначити, скільки в Лондоні дурнів.

(П Петражицкий Л.И. "Акции, биржевая игра и теория экономических кризисов", Спб., 1911. С.84)