Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
antikrizove_upravlinnya_pidpriemstvom.doc
Скачиваний:
39
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
1.22 Mб
Скачать

Блок 3. Методичні основи діагностики і визначення ймовірності банкрутства

Тема 6. Діагностика банкрутства.

Визначення платоспроможності підприємства на підставі даних бухгалтерського балансу. Оціночні показники для поглибленого аналізу фінансово-господарського стану неплато­спроможних підприємств та організацій. Групування показників для визначення інвестиційно-привабливих підприємств і оцінка майнового стану, фінансової стійкості інвестованого об’єкта, оцінки ліквідності активів об’єкта; оцінки прибутковості інвестованого об’єкта, оцінки ділової активності і ринкової активності. Методичні рекомендації щодо виявлення ознак неплатоспроможності (поточної, критичної, надкритичної), а також ознак фіктивного, дійсного чи навмисного банкрутства чи доведення до банкрутства. Формування незадовільної структури балансу.

Моделі й системи показників для прогнозування банкрутства: аналітичні коефіцієнти У. Бівера, моделі Е. Альтмана, Г. Лису, Р. Таффлера, Г. Тішоу, Конана і Гольдера, Спрінгейта.

Блок 4. Організаційно-економічний механізм антикризового управління підприємством.

Тема 7. Фінансова санація неспроможних підприємств.

Економічна сутність санації підприємства. Мета і зміст фінансової санації. Форми фінансової санації. Нормативно-методичне забезпечення процесів санації в Україні. Умови фінансування санації підприємств. Внутрішні і зовнішні джерела санації підприємства. Організація менеджменту санації на підприємстві. Класична модель фінансової санації.

Тема 8. Стратегія реструктуризації в процесі антикризового управління.

Досвід реструктуризації промислових підприємств в Україні у паливно-енергетичному, машинобудівному, нафтогазовому комплексах, на підприємствах зв’язку, залізничного і авіаційного транспорту. Основні схеми реструктуризації. Послідовність проведення реструктуризації. Розкриття змісту реструктуризації. Класифікація видів реструктуризації по об’єктах, по способах проведення; сферах впливу і з точки зору фінансового стану об’єкта реструктуризації.

Розробка варіантів реструктуризації у сферах виробництва, фінансів та інвестицій. Цілі та критерії антикризової стратегії реструктуризації підприємства в кризовій ситуації. Оцінка варіантів реструктуризації.

Тема 9. Організаційно-економічні заходи антикризового управління підприємством.

Основні організаційно-економічні заходи містять стратегічне планування розвитку підприємства, програми фінансової стабілізації, інвестиційну політику в антикризовому управлінні, застосування лізингу в інвестиційній політиці підприємства, методи кредитної політики й управління дебіторською заборгованістю. Показано роль і переваги розробки і реалізації стратегій діяльності підприємства в ув’язці з концепціями життєвих циклів товару, технології, галузі і підприємства. Обґрунтовано доцільність застосування підприємствами стратегічних альтернатив – оборонної стратегії, стратегії агресивного захисту, негайного виходу з бізнесу, збирання врожаю, скорочення, глобальної економії. Відповідно до обраної стратегії поведінки підприємства визначається організаційно-управлінська структура підприємства і взаємопов’язана система постачальницько-збутової, виробничо-технологічної, інноваційної, цінової, фінансової, інвестиційної політики.

Представлено типові блоки програми фінансової стабілізації підприємства: організаційний, економічний, виробничо-технічний, інвестиційний.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]