Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
antikrizove_upravlinnya_pidpriemstvom.doc
Скачиваний:
38
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
1.22 Mб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНА МЕТАЛУРГІЙНА АКАДЕМІЯ УКРАЇНИ

РОБОЧА ПРОГРАМА,

методичні вказівки та контрольні завдання до вивчення дисципліни

АНТИКРИЗОВЕ УПРАВЛІННЯ ПІДПРИЄМСТВОМ

Для студентів спеціальності

8.03050401 – Економіка підприємства

Дніпропетровськ НМетАУ 2013

4

Freeform 19

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНА МЕТАЛУРГІЙНА АКАДЕМІЯ УКРАЇНИ

РОБОЧА ПРОГРАМА,

методичні вказівки та контрольні завдання до вивчення дисципліни

“Антикризове управління підприємством”

для студентів спеціальності

8.03050401 – Економіка підприємства

ЗАТВЕРДЖЕНО

на засіданні Вченої ради академії

Протокол № від . .2013

Дніпропетровськ НМетАУ 2013

5

та

/

.:

Т.В.

А.С.

т

УДК 336.7.00153:06

Робоча програма, методичні вказівки та контрольні завдання до вивчення дисципліни ― Антикризове управління підприємством для студентів спеціальності 8.03050401 – економіка підприємства / Укл.: С.Б. Довбня, Т.В Гулик. – Дніпропетровськ: НМетАУ, 2013. – 80 с.

Наведено тематичний план дисципліни, зміст

лекційних

практичних

занять,

питання

самостійної роботи, самоперевірку знань, одержаних в

процесі

навчання,

також

варіанти

завдань

виконання контрольної роботи студентами заочного

факультету.

Розкрито

сутність

теоретичних,

методологічних,

методичних

питань

дисципліни.

Призначена для студентів з галузі знань 0305 –

економіка

підприємництво

заочної

форми

навчання.

Укладачі: С.Б. Довбня, д-р екон. наук,проф.

Т.В. Гулик, канд. екон. наук, доц.

Відповідальна за випуск Т.Б. Ігнашкіна, канд. екон. наук, доц.

Рецензент О.Г.Вагонова, д-р екон. наук,проф. ( Гірничий Національний Університет)

Підписано до друку 08.05.13. Формат 60х84 1/16. Папір друк. Друк плоский. Облік.-вид. арк. 3,05. Умов. друк. арк. 3,02. Тираж 300 пр. Замовлення !

Національна металургійна академія України 49600, м. Дніпропетровськ-5, пр. Гагаріна,4

_________________________________ Редакційно-видавничий відділ НметАУ

вступ

Робоча програма навчальної дисципліни «Антикризове управління» містить п'ять блоків. У блокі І «Кризи у тенденціях макро- і мікророзвитку» розглядаються причини виникнення кризи підприємств України та форми її проявлення, прояви кризи на мікрорівні. Напрямами виявлення причин і проявів кризи в економіці України обрано порушення єдності простих елементів процесу праці, яке доповнюється визначенням порушень кругообігу функціональних форм промислового капіталу. Приділено увагу виявленню економіко-історичних передумов сучасного кризового стану підприємств, економічному механізму виникнення кризового стану підприємства і впливу кризи на діяльність промислових підприємств, видам кризових ситуацій та їхнім прикметам.

ІІ блок «Особливості українського законодавства про банкрутство і відновлення платоспроможності підприємств» присвячений огляду правового забезпечення антикризового регулювання та антикризового управління підприємством в Україні та за кордоном. Він знайомить студента з правовими, методологічними та організаційними основами антикризового управління підприємством. Надається характеристика форм та методів оздоровлення підприємств, виявляються об’єктивні обмеження масового застосування механізму банкрутства в Україні, учасники справи про банкрутство. Розкриваються методологічні основи стратегії антикризового планування та управління циклічним розвитком підприємства, концепція створення системи антикризового управління підприємством.

Блок ІІІ «Методичні основи діагностики і визначення ймовірності банкрутства суб’єктів господарювання» озброює студента методами і показниками поглибленого аналізу фінансового стану неплатоспроможних підприємств, виявлення ознак неплатоспроможності підприємства та ознак дій з приховування банкрутства, фіктивного банкрутства чи доведення до банкрутства, а також математичними моделями прогнозування ймовірності банкрутства.

ІV блок «Організаційно-економічний механізм антикризового управління підприємством» розкриває теоретичні й практичні аспекти антикризового управління підприємством, механізми стабілізації підприємства при загрозі банкрутства, тенденції антикризового управління, планування, вибір та обґрунтування стратегії реструктуризації промислових підприємств у кризовій ситуації, розробка варіантів реструктуризації, програми фінансової стабілізації.

Останній V блок «Зарубіжна практика антикризового управління» висвітлює роль держави в АКУ, узагальнює практику функціонування державних органів щодо банкрутства у зарубіжних країнах, антикризові заходи держав в умовах світової фінансової кризи з 2008 р. дотепер.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]