Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
antikrizove_upravlinnya_pidpriemstvom.doc
Скачиваний:
39
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
1.22 Mб
Скачать

1 Загальні положення роботи

Цілі та завдання. Метою викладання дисципліни «Антикризове управління» є ознайомлення студентів з теоретичними і практичними аспектами управління відносинами неспроможності промислових підприємств з урахуванням реалій національної економіки.

Дослідження функціонування механізму банкрутства у змішаній економіці та пошук шляхів його вдосконалення має допомогти студентам зрозуміти та набути навичок:

  • визначення основних рис кризових явищ економіки України та регулювання на державному рівні відносин неспроможності суб’єктів господарювання;

  • виявлення причин кризового стану підприємств України та форм його проявлення;

  • аналізу чинної правової бази антикризового управління підприємством;

  • впровадження методологічних основ формування стратегії антикризового управління підприємством у період реформування економіки України;

  • розроблення системи діагностики й запобігання банкрутству, а також стратегій виходу з кризових ситуацій на підприємствах;

  • запровадження особливих форм і методів реструктуризації підприємства;

  • обґрунтування системи розробки та відбору варіантів антикризової стратегії реструктуризації підприємства;

  • обґрунтування і запровадження організаційно-економічних заходів антикризового управління підприємством.

Предмет дисципліни – відносини неспроможності суб'єктів господарювання у кризовому стані і організаційно-економічний механізм АКУ підприємством.

Зв'язок з іншими дисциплінами.: для засвоєння навчального матеріалу дисципліни «Антикризове управління» студент має володіти знаннями з дисциплін «Менеджмент», «Економіка підприємства», «Бухгалтерський облік», «Діагностика фінансово-господарської діяльності», «Фінанси підприємств», «Фінансовий менеджмент». Для засвоєння модуля доцільне використання інформаційної системи Internet, пакетів прикладних програм MS EXСEL, MS WORD, що входять до складу MS Office, Internet Explorer та ін.;

Методика викладання – навчальний курс базується на проведенні із студентами лекційних, практичних занять, виконанні ними самостійних творчих завдань, контрольних робіт.

Задіяні форми навчання: лекції: інформативні, аналітичні, проблемні; семінарські, практичні, дискусії, ділові ігри.

Методи навчання – методи емпіричного дослідження (спостереження, порівняння, вимірювання); абстрагування, аналіз і синтез, індукція і дедукція, моделювання; системний; критика аргументів; мозкові атаки, рольові ігри.

2 Навчальна програма дисципліни.

Навчальна програма дисципліни "Антикризове управління"

Блок 1.

Кризи у тенденціях макро- і мікророзвитку.

Тема 1. Криза в системі державного управління.

Поняття кризи в соціально-економічному розвитку.

Типологія криз. Закономірності і причини економічних криз. Роль держави в антикризовому управлінні. Причини світової фінансової кризи 2008-2009 рр. Системна криза державного управління. Реформи як засіб антикризового управління.

Тема 2. Причини виникнення кризи підприємств України та форми її проявлення.

Напрямами виявлення причин і проявів кризи в економіці України обрано порушення єдності простих моментів процесу праці, яке доповнюється визначенням порушень кругообігу функціональних форм промислового капіталу. На статистичних даних Держкомстата доводиться, що у виробництві порушилася єдність простих елементів процесу праці і відбулася деградація кожного з них окремо. А саме: криза процесу праці, криза предметів праці, криза засобів праці. Аналіз обігу промислового капіталу виявляє кризові явища руху всіх його функціональних форм: грошової, продуктивної, товарної.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]