Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
100
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
4.21 Mб
Скачать

Іv. Електростатичне поле зарядженої кулі.

Якщо куля радіусаR(рис. 116) має рівномірно розподілений зарядq, то об’ємна густина заряду

.

Розглянемо точку М всередині кулі . Допоміжна сферична поверхня, проведена з центра куліОрадіусаr, містить заряд

.

Тільки цей заряд створює потік вектора напруженості крізь поверхню допоміжної сфери площею .

Отже,

.

Звідси

.

У точці, що лежить поза кулею на відстані rвід її центра , напруженість обчислюється за формулою напруже­ності поля точкового заряду , що розміщений в центрі кулі.

На рис. 117 наведено графік за­лежностіEвідrдля рівномірно зарядженої кулі.

Різниця потенціалів між двома точками поля всередині кулі дорівнює

.

Різниця потенціалів між центром кулі і її поверхнею

.

V.Електростатичне поле нескінченно довгого рівномірно зарядженого циліндра.

Розглянемо циліндр радіуса Rі дов­жиноюL, на якому знаходиться зарядq, який рівномірно розподілений на його поверхні вздовж всієї довжиниL(рис. 118). Лінійна густина заряду . Якщо відстаньrвід осі циліндра до точкиMзначно менша за довжинуLзарядженого циліндра , то циліндр з достатньою точністю можна вважати нескінченно довгим.

Виділимо довільну ділянку циліндра довжиною lі охопимо її допоміжною поверхнею у вигляді циліндра радіусаr. Ця поверхня охоплює заряд , який до­рівнює:

.

Оскільки лінії вектора напруженості нормальні до поверхні зарядженого тіла в кожній його точці, то потік пронизує лише бічну поверхню допоміжного циліндра.

Отже,

.

Звідси

.

Поле циліндра є неоднорідним. Різниця потенціалів між двома точками поля, що лежать на відстані і від осі заряд­женого провідника, дорівнює

.

§52. Типи діелектриків. Електронна і орієнтаційна поляризація

Діелектриками (або ізоляторами) називаються речовини, нездатні проводити електричний струм.

У природі ідеальних ізоляторів не існує, вони проводять струм в -разів гірше, ніж провідники.

Питомий опір діелектриків становить . У діелектриках немає вільних електричних зарядів (електронів), як в металах або інших провідниках.

Кожна молекула (або атом) діелек­трика має позитивно заряджені ядра і негативно заряджені електрони, які рухаються навколо ядер. Позитивні заряди всіх ядер дорівнюють абсолютній величині заряду всіх електронів, а тому молекула речовини загалом електрично нейтральна.

Вивчаючи електричні властивості діелектриків, молекули діелектриків можна зобразити як систему, що складається з двох точкових зарядів.

Замінимо всі позитивні заряди ядер молекули одним сумарним зарядом +q, що перебуває в центрі мас позитивних зарядів, а всі негативні заряди – одним сумарним негативним зарядом-q, що перебуває в центрі маси негативних зарядів. Тоді молекулу діелектрика можна розглядати як диполь, який складається із зарядів+qi-q.

Діелектрики поділяються на три типи.

І. Неполярні діелектрики – це діелектрики, які складаються з молекул, центри мас позитивних і негативних зарядів яких збігаються за відсутності елек­тричного поля(рис. 119).

Прикладом неполярних діелектриків є гази ,,,, . Молекули таких діелектриків називаютьсянеполярними. Дипольний мо­мент таких молекул за від­сутності зовнішнього елек­тричного поля дорівнює нулю.

IІ. Полярні діелектрики – це діе­лектрики, в яких центри мас позитивних і негативних зарядів не збігаються,тобто мають асиметричну будову (рис. 120).

До полярних діелектриків належать гази , , та ін., рідини – вода , соляна кислота , бензол тощо.

Молекули таких діелектриків називають полярними. Ці молекули за відсутності зовнішнього поля мають дипольні моменти . Їх називають жорсткими диполями.

ІІІ. Іонні діелектрики – це речовини, молекули яких мають іонну будову.

Прикладом таких діелектриків є ,та інші.

Іонні кристали є просторовими ґратками з правильним чергуванням іонів різних знаків (рис. 121). У цих кристалах не можна виділити окремі молекули. Іонні кристали необхідно розглядати як систему вміщених одна в одну іонних підґраток. У цих діелектриках кожна пара сусідніх різноіменних іонів подібна до диполя.

Розглянемо, що відбувається з діелектриками при внесенні їх в однорідне електричне поле.

Соседние файлы в папке Фізичні основи механіки