Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
100
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
4.21 Mб
Скачать

§50. Потік вектора напруженості. Теорема Остроградського-Ґаусса

Основне завдання електростатики полягає в тому, щоб за заданим розподілом у просторі і величиною електричних зарядів знайти величину і напрямок вектора напруженості в кожній точці поля. Використання принципу суперпозиції для обчислення електричних полів пов’язано із значними математичними труднощами. Значно простіший метод розрахунку полів ґрунтується на використанні теореми Остроградського-Ґаусcа.

Нехай в однорідному електричному полі про­ведена довільна пло­щинаdS. Одиничний векторнормалі до площини складає з векторомкут(рис. 106).

Потоком вектора напруженості будемо називати величину

або,

де – проекція векторана напрямок вектора нормалі, а вектор.

Повний потік вектора напруженості через довільну поверхню S буде

.

Знак потоку залежить від вибору напрямку нормалі. Для замкнених поверхонь нормаль, яка виходить назовні, прий­мається за додатну. Тоді там, де вектор напрямлений назовні,тадодатні, а коливходить в середину поверхні,тавід’ємні (рис. 107).

Для замкнених поверхонь

.

Нехай навколо точкового заряду який знаходиться у вакуумі, описано довільну замкнену поверхнюS(рис. 108).

Лінії напруженості виходять з цієї поверхні. Виділимо довільну елементарну площадку dS, нормальдо якої складає кутз вектором. Спроектуємо елементdSповерхніSна поверхню радіусаrз центром в місці знаходження зарядуq.Тоді

Елементарний потік

,

а - тілесний кут, під яким елементарну площадкуdSвидно з точкового зарядуq.

Провівши інтегрування по куту, отримаємо

.

Якщо всередині замкненої поверхні буде негативний заряд q, то кут між нормаллю і векторомбуде тупий (лінії напруженості входять всередину замкненої поверхні). Отже,. Тоді. Це означає, що потік через замкнену по­верхню.

Нехай всередині замкненої поверхні SбудеNпозитивних і негативних зарядів (рис. 109). За принципом суперпозиції нап­руженістьполя, що створюється всіма зарядами, дорівнює сумі напруженостей, що створюється кожним зарядом зокрема і.Тому проекція векторана напрямок нормалі до площадкиdSдо­рівнює алгебраїчній сумі проекцій всіх векторівна цей напрямок:

.

Потік вектора напруженості результуючого поля через довільну замкнену поверхню S, що охоплює заряди,, ..., дорівнює

.

Оскільки

,

то

.

Отже, потік вектора напруженості у вакуумі через довільну замкнену поверхню, яка охоплює електричні заряди, дорівнює алгебраїчній сумі цих зарядів, поділеній на електричну сталу .

Це твердження називається теоремою Остроградського-Ґаусса.

Наприклад, для системи зарядів, які наведені на рис. 109, потік напруженості

.

тут і.

Якщо замкнена поверхня Sне охоплює заряд q (рис. 110), то дотична до по­верхніSконічна поверхня з вершиною у точціО поділяє поверхнюSна дві частини: і . Потік напруженості через поверхнюSдорівнює алгебраїчній сумі потоків:

.

Потоки ідорівнюють один одному за абсолютною величиною, тому що поверхні і видно з точкиОпід тим самим тілесним кутом . Оскільки для всіх елементів поверхні кути між векторами і зовнішніми нормалями гострі, а для поверхні ці кути тупі, то

,

.

Тому сумарний потік через поверхню

.

Нехай заряд qзнаходиться всередині замкненої поверхніSі лінії напруженості перетинають цю поверхню кілька разів (рис. 111). Елементарний потік напруженості через площадки дорівнює

Отже, непарне число перетинів при обчисленні потоку напруженості зводиться до одного перетину.

Соседние файлы в папке Фізичні основи механіки