Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Borovik_Vinnitsya_red.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
93.09 Кб
Скачать

Програма поводження з твердими побутовими відходами у Вінницькій області на 2011-2015 роки.

Мета:

- забезпечення реалізації державної політики у сфері поводження з твердими побутовими відходами;

  • формування чіткої системи поводження з відходами на території регіону;

  • створення умов для реалізації комплексу заходів щодо зменшення обсягів утворення відходів, максимальної їх утилізації, забезпечення екологічно безпечного видалення відходів;

  • розв’язання екологічних проблем області щодо накопичення твердих побутових відходів;

- впровадження ресурсозберігаючих технологій з метою уникнення негативного впливу відходів на навколишнє природне середовище та здоровя людини.

Програма на стадії реалізації.

Регіональна програма використання коштів на освоєння земель для сільськогосподарських та лісогосподарських потреб, поліпшення відповідних угідь і охорони земель на 2010 – 2015 роки.

Мета:

- сприяння реалізації державної політики, спрямованої на збалансоване забезпечення потреб населення і галузей економіки у земельних ресурсах, їх охорону і раціональне використання, захист ґрунтів від виснаження, ерозії, деградації, забруднення, відтворення та збереження їхньої родючості;

- екологічно безпечні умови проживання населення і ведення господарської діяльності; збереження ландшафтного і біологічного різноманіття; усунення негативних явищ у розвитку ґрунтових процесів, стабілізацію виробництва сільськогосподарської продукції, підвищення продуктивності земель лісового фонду, забезпечення особливого режиму використання земель природоохоронного, оздоровчого, рекреаційного та історико-культурного призначення..

Вінницька обласна рада, обласна державна адміністрація її структурними підрозділами, територіальні органи центральних органів виконавчої влади, що діють у Вінницькій області брали участь у розробці ряду нових нормативно правових актів, спрямованих на удосконалення природоохоронного законодавства. З метою регулювання використання природних ресурсів, зокрема запобігання незаконному вилову риби, губернатором області підписано розпорядження №111 від 27 березня 2007 р. "Про заходи з охорони і відтворення рибних запасів у водоймах області на період нересту риби у 2007 році".

Депутатським корпусом Вінницької обласної ради, Вінницькою облдержадміністрацією на пропозицію місцевих рад та їх виконкомів організовано відповідне нормативно-правове забезпечення екологічних заходів.

Нажаль, в області існує проблема фінансуванням природоохоронних заходів. Існуючий порядок фінансування потребує вдосконалення, оскільки він не встановлює чіткі терміни подачі бюджетних запитів і в результаті фінансування затверджених заходів розпочинається, як правило, з серпня – вересня, що суттєво знижує ефективність їх виконання.

Фінансування природоохоронних заходів в області здійснюється з Державного бюджету та місцевих бюджетів (в тому числі Державного, обласного та місцевих фондів охорони навколишнього природного середовища), а також із власних коштів підприємств, установ , організацій.

За звітній період Держуправлінням розглянуто та видано дозвільних документів, які надійшли через єдине дозвільне вікно:

- розглянуто 3571 комплектів документів на отримання дозволів на спеціальне водокористування, видано - 1237 дозволів, 1148 - повернуто на доопрацювання;

- розглянуто 2003 комплекти документів на отримання дозволів на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря, видано 968 дозволів, 435 - повернуто на доопрацювання;

- розглянуто 5219 комплектів документів та видано 1831 дозволів на розміщення відходів, 988 - повернуто на доопрацювання;

- розглянуто 62 комплектів документів та видано 38 дозволів на поводження з отруйними речовинами

- розглянуто 5030 проектів землеустрою щодо надання земельних ділянок, 4296 - погоджено , 1734 – не погоджено.

Велика увага в області приділялась науковому розвитку. Так, замовлення Держуправління охорони природи у Вінницькій області у 2007 році колективом науковців та студентів ВНТУ а створена Геоінформаційна система моніторингу довкілля області, яка призначена для управлінських установ, та з часом, з метою підвищення рівня екологічної свідомості молоді, створена освітня версія системи.

У 2008 році в області розпочалась робота над створенням фотограмметричного полігону дистанційного зондування Землі. В дослідженнях взяли участь науковці Центру аерокосмічних досліджень Землі НАН України, спеціалісти інституту ботаніки НАН України ім. М.Г.Холодного, фахівці ДП "Поділлягеодезкартографія" та Держуправління охорони природи у Вінницькій області.

У 2010 році відбувся Міжнародний науково-практичний семінар "Оцінювання екологічного стану водних об'єктів", який проходив у рамках українсько-шведського проекту з розробки Плану управління річковим басейном Південного Бугу. Організаторами виступили агентство з охорони навколишнього природного середовища Швеції, Басейнове управління водних ресурсів річки Південний Буг та кафедра ММСС ВНТУ.

В галузі збереження ландшафтного та біологічного різноманіття Держуправління сприяло проведенню у 2010 році спеціальних досліджень одного з видів лучно-лісових мезофітів, а саме виду Campanula rapunculoides. Дослідження проводили науковці Краківського Національного університету.

Видатною подією у 2011 році для природоохоронців, як області, так і України, став ІІІ Всеукраїнський з'їзд екологів, який був проведений на базі Вінницького національного технічного університету.

Протягом 2010-2011 років за рахунок коштів обласного фонду охорони навколишнього природного середовища була розроблена Схема регіональної екологічної мережі. При її складанні використані наукові звіти кількарічних досліджень, що проводились науковцями інституту ботаніки ім. М. Холодного, інституту зоології ім. І. Шмальгаузена, інституту гідрології, Вінницького державного педагогічного університету, Вінницького обласного краєзнавчого музею та громадських організацій. Особлива увага зверталася на компромісне поєднання двох завдань: збереження біотичного розмаїття та задоволення господарських потреб суспільства.

Державне управління Вінницької області входить до складу Басейнової Ради р. Дністер та є учасником Угоди про співпрацю у галузі використання і охорони водних ресурсів басейну річки Дністер, створеного на базі Дністровсько-Прутського БУВР. Дана Угода передбачає співпрацю та обмін інформацією із природо- та водоохоронними організаціями Республіки Молдова.

З метою дотримання вимог Конвенції CITES, в області було складено списки видів флори і фауни, які знаходяться під охороною в ряді країн світу. Відповідно до переліку видів внесено зміни до списків рідкісних та зникаючих видів області. Серед тварин, занесених до Конвенції CITES, на території області мешкає 138 видів, та, відповідно до списків Бернської Конвенції CITES про охорону дикої флори і фауни та природних середовищ існування в Європі та Вашингтонської Конвенції про міжнародну торгівлю видами дикої фауни і флори, що перебувають під загрозою зникнення зростає 4 види рослин.

ДП "Бершадський спиртовий комбінат" розроблено проект на отримання екологічних (зелених) інвестицій "Утилізація відходів з виробництво біогазу та енергозбереження на заводі з виробництва етилового спирту", цей проект розглянутий Міністерством економіки, торгівлі та промисловості Японії та отримав позитивну оцінку щодо відповідності схеми екологічних інвестицій .

За підтримки Швейцарського бюро співробітництва в Україні у 2010 році розпочато реалізацію програми, спрямованої на модернізацію теплоенергетичного комплексу м. Вінниці. Також м. Вінниця ввійшла до трійки пілотних міст, які братимуть участь у проекті «Енергоефективність в житловому секторі України».

Держуправлінням налагоджена багаторічна співпраця з профільними кафедрами технічного, аграрного та педагогічного університетів в напрямі залучення студентської молоді до активної науково-дослідної та практичної природоохоронної діяльності. Також підтримується постійний зв'язок із екологічними об'єднаннями, що діють при шкільних та позашкільних закладах. Спеціалісти управління надають методичну допомогу, виступають з лекціями, беруть участь у роботі конференцій, круглих столів тощо. Керівним складом та спеціалістами держуправління надано ряд інтерв'ю, що були оприлюднені в ЗМІ. В рамках проведення двомісячника благоустрою та озеленення Держуправління проводило рейди у районах області. Під час заходів здійснювався збір інформації, фото та відео фіксація екопроблем.

Одним із найбільш значимих заходів у напрямку екологічної освіти і виховання, популяризації ідей ощадливого природокористування стали різноманітні природоохоронні конкурси. Завдяки проведеним конкурсам значно збільшився список екологічних об'єднань, з якими співпрацює Держуправління, а цілий ряд раніш невідомих організацій юних екологів змогли заявити про себе, представивши результати якісної багаторічної роботи.

На території області діють десятки громадських організацій, установчими документами яких передбачена природоохоронна діяльність.

Гарна співпраця налагоджена між Держуправлінням та обласним осередком Українського товариства птахів. Вже традиційними стали зимовий облік птахів, заходи до Міжнародного дня мігруючих птахів, Міжнародного дня біорізноманіття.

У 2011 році на Вінничині завершено виконання Регіональної програми охорони навколишнього природного середовища та раціонального використання природних ресурсів. Тому на Вінниччині, як випливає з вищенаведеної інформації, екологічна ситуація потребує мобілізації всіх гілок влади та оперативного залучення всіх можливих трудових і матеріальних ресурсів, усієї громади на вирішення існуючих проблем.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]