Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Borovik_Vinnitsya_red.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
93.09 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ «ЛЬВІВСЬКА ПОЛІТЕХНІКА»

Інститут екології, природоохоронної діяльності та туризму

ім. В. Чорновола

Кафедра екологічної політики та менеджменту природоохоронної діяльності

КУРСОВА РОБОТА

за тематикою «Розроблення системи соціально-економічного розвитку

природоохоронної діяльності»

на тему:

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Виконав студент групи:___________

_______________________________

Керівник роботи: ________________

Оцінка:_________________________

«____» _______________20__р.

ЛЬВІВ- 2015р.

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ «ЛЬВІВСЬКА ПОЛІТЕХНІКА»

Інститут екології, природоохоронної діяльності та туризму

ім. В. Чорновола

Кафедра екологічної політики та менеджменту природоохоронної діяльності

РЕЦЕНЗІЯ

НА КУРСОВУ РОБОТУ

за тематикою «Розроблення системи соціально-економічного розвитку

природоохоронної діяльності»

Студент_____________________________________________________________________

Спеціальність, група___________________________________________________________

Тема роботи:__________________________________________________________________

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Обсяг курсового проекту (кількість сторінок записки)_______________________________

Характеристика курсового проекту:_______________________________________________

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Оцінка курсового проекту_______________________________________________________

Рецензію склав________________________________________________________________

(підпис, посада, місце праці, П.І.Б.)

«____»____________20____р.

Зміст

  1. Вступ………………………………………………………………………4

  2. Розділ 1. Загальна характеристика соціально-економічного розвитку Вінницької області………………………………………………………..7

  3. Розділ 2. Вплив природоохоронної діяльності на соціально-економічний розвиток Вінницької області…………………………….11

  4. Розділ 3. Розроблені системи соціально-економічного розвитку природоохоронної діяльності Вінницької області……………………..17

  5. Висновок…………………………………………………………………..32

  6. Список використаної літератури…………………………………….…..34

Вступ

Останні десятиліття вплив людини на природу став особливо великим, фактчно неконтрольованим та й у багатьох випадках  непрогнозованим. Цілком зрозуміло, що розв'язати екологічні проблеми тільки через розробку і впровадження екологічно чистих та ресурсозберігаючих технологій вже не- можливо. У багатьох дослідженнях констатується, що розпочатий процес втручання в природне середовище обернувся негативними наслідками: неухильно погіршується стан довкілля, виснажуються сировинні і енергетичні  ресурси, безперервно зменшуються площі орних земель, лісів, об'єми прісної води на одну людину, з'являються нові масштабні проблеми – глобальна зміна клімату, озонові вікна, радіоактивні відходи, нові захворювання тощо. Окреслені тенденції та можливі наслідки катастрофи, що насувається,  змушують суспільство на початку ХХI століття замислитися над проблемами пошуку радикальних змін пріоритетів свого соціально-економічного розвитку.

Принципи сталого розвитку світової спільноти вперше задекларувала Конференція ООН з природного середовища й розвитку, що відбулася у червні 1992 року в Ріо-де-Жанейро, на якій ухвалили вважати головним при запровадженні концепції сталого розвитку реалізацію такого соціально-економічного стану, який би виключав незворотні негативні зміни в навколишньому середовищі. Такий підхід відкидає ідею монополізму людини у природі, яка безперервно утверджувалась упродовж всього існування людства на планеті Земля. Перехід до сталого екологічно безпечного розвитку визначає стратегію співпраці держав у питаннях збереження біосфери та існування людського роду. Перед світом, в цілому, і перед кожною країною, зокрема, ставиться завдання комплексно і збалансовано розв'язувати всі соціально-економічні проблеми, не руйнуючи довкілля і марно не витрачаючи природно-ресурсний потенціал.  Таким чином, концепцію сталого  розвитку слід розглядати не в плані досягнення певної системи показників господарської діяльності у відповідні строки, а як напрям, у якому мають рухатися суспільство, етноси, держави, їх регіони, окремі особистості сьогодні, завтра і в майбутньому.

Дієвий підхід до вирішення проблем сталого розвитку на окремому територіальному просторі показує, що визначитися адекватно з вказаних питань можливо тільки виходячи з позицій  комплексного розгляду ситуації на стику глобального, національного, регіонального і локального рівнів. Для України в сучасних умовах найбільш важливим стає регіональний рівень, оскільки саме тут визначаються особливості різноманіття природних, соціальних та виробничих умов господарювання.

Ідеї та принципи сталого розвитку стали життєво важливими й для Закарпаття, яке в останні роки, окрім негативних впливів перехідного періоду, кілька разів потерпало від катастрофічних повеней та інших техногенних явищ. Так листопадова повінь 1998 року  у Закарпатті була визнана, за наслідками руйнувань та величиною  спричинених збитків, другою у світі за останні десять років. Слід підкреслити, що темпи деградування “сфери життя” в регіоні значно перевищують темпи усвідомлення населенням цього небезпечного процесу. Викладеним вище визначається актуальність теми курсового проекту, яке спрямоване  на розкриття ідеї та принципів сталого  розвитку в контексті основних тенденцій та особливостей збалансованого соціально-економічного розвитку Закарпаття у вигляді функціонування його як цілісної системи.

Мета і задачі проекту. Мета курсової роботи полягає у розробці еколого-економічних основ сталого  розвитку Вінницької області. Для досягнення зазначеної мети були поставлені та вирішувалися такі задачі:

-        удосконалити теоретичні та методологічні основи забезпечення сталого еколого-економічного розвитку Вінницької області у контексті вирішення проблеми на загальнонаціональному рівні;

-        здійснити науковий аналіз економіко-екологічної ефективності сучасного промислового комплексу Вінницької області;

-        встановити основні економіко-екологічні фактори впливу на ефективність функціонування промислового комплексу області;

Об'єкт дослідження - Еколого-економічні процеси формування основ сталого розвитку та механізми його запровадження в регіоні.

Предмет дослідження – соціально-економічні та екологічні проблеми Вінницької області, особливості запровадження концепції сталого  розвитку в регіоні.

Практичне значення одержаних результатів. Отримані в курсовому проєкті наукові положення мають науково-прикладне значення. Вони можуть використовуватися при розробці рекомендацій щодо удосконалення механізму активізації інвестиційної діяльності на території Вінницької області. Практична цінність полягає ще й в тому, що основні положення проєкту можуть слугувати підгрунтям для розробки відповідних програм сталого розвитку і в інших областях України. Визначені і обгрунтовані в роботі економічні, екологічні та соціальні принципи сприятимуть раціональному використанню наявних природних та трудових ресурсів регіону.

Розділ 1. Загальна характеристика соціально-економічного розвитку Вінницької області.

За підсумком 2013 року рівень виробництва промислового сектору області перевищив відповідний минулорічний показник на 10,4%.

За індексом промислової продукції серед областей України Вінницька область посідає III місце, яке впевнено утримує, починаючи з другої половини 2012 року.

Порівняно з 2012 роком на 6,7% збільшено обсяги промислового виробництва у добувній промисловості і розробленні кар’єрів. Приріст у переробній промисловості становив 7,8% (в основному за рахунок збільшення обсягів на 10,7% у виробництві харчових продуктів та напоїв, на 0,9% у деревообробній промисловості, на 23,5% – у виробництві хімічних речовин і хімічної продукції, 39,9% – у виробництві основних фармацевтичних продуктів і фармацевтичних препаратів), у металообробці – 4,2%.

У постачанні електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря обсяги збільшились на 18,6%.

За 2013 рік в сільськогосподарському виробництві забезпечено позитивну динаміку розвитку. Темпи приросту обсягів виробництва, в порівнянні з 2012 роком cклали 26,6 %, в тому числі в галузі рослинництва – 23,1 %, тваринництва – 35,5 %.

Область в Україні зайняла перше місце за обсягами виробництва валової продукції сільського господарства, виробництву цукрових буряків, плодово-ягідних культур, молока, чисельності поголів’я ВРХ, в тому числі корів та друге місце за обсягами виробництва зернових та зернобобових культур.

Питома вага Вінниччини в загальному обсязі виробництва сільськогосподарської продукції, в порівнянні з 2012 роком, зросла з 6,5 до 7,2 %.

2013 Рік був сприятливим для хліборобів Вінниччини. Отримано прирости валових зборів та урожайності майже всіх без винятку сільськогосподарських культур.

У 2013 році намолочено найвищий валовий збір зернових за всю історію Вінниччини в обсязі біля 5 млн. тонн.

Цукрова галузь була і залишається однією із пріоритетних галузей агропромислового комплексу області.

За минулий рік в області вирощено більше 2,6 млн. тонн цукросировини. Цукровими заводами вироблено біля 300 тис. тонн цукру, або 25 % від загальнодержавного виробництва.

У тваринництві в 2013 році, в порівнянні з попереднім роком, нарощено обсяги виробництва молока на 9,2 тис. тонн (1,1 %), м’яса (реалізація) – на 131,5 тис. тонн (у 2,1 рази).

Всіма категоріями господарств, у порівнянні з 2012 роком нарощено поголів’я тварин ВРХ на 1,6 тис. голів, в тому числі корів – на 1,6 тис. голів, овець та кіз – на 2,0 тис. голів, птиці – на 9,5 млн. голів.

В агропромисловому комплексі області продовжується активізація інвестиційної діяльності.

В молочному скотарстві в 2013 році завершено будівництво 1-ї черги молочно-товарної ферми в ПОСП «Нападівське» с. Нападівка Калинівського району на 590 гол.\місць та реконструйовано 27 молочно-товарних ферм загальною потужністю 5240 гол./місць.

В м’ясному скотарстві завершено реконструкцію 9 приміщень для відгодівлі ВРХ на 1540 гол./місць, в свинарстві - 7 свинокомплексів загальною потужністю на 7,1 тис. гол./місць.

В області триває будівництво найбільшої в Європі птахофабрики „Вінницький бройлер”, яке здійснює ПрАТ „Зернопродукт МХП”.

Для забезпечення розвитку інфраструктури зернового ринку введено в експлуатацію 3 елеватори загальною потужністю 131 тис. тонн зберігання зерна.

Для збереження плодово-ягідної продукції введено в експлуатацію одне фруктосховище потужністю 800 тонн.

Середньомісячна заробітна плата одного штатного працівника в сільському господарстві за 2013 рік склала 2391 грн., або зросла, в порівнянні з 2012 роком на 18 %.

З метою вирішення питань пов’язаних з розвитком сільських територій в області в 2013 році проводилось укладання соціальних угод між органами місцевого самоврядування та суб’єктами господарювання, які здійснювали господарську діяльність на території сільських та селищних рад.

За минулий рік 690 сільськими та селищними радами укладено 2889 соціальних угод.

В результаті укладених угод, сільські та селищні ради для вирішення соціальних проблем на селі отримали послуг та коштів на суму 71,2 млн. грн.

За даними моніторингу у 2013 році започаткували діяльність 6309 новостворених суб’єктів господарювання, що на 4,9% менше порівняно з 2012 роком, із яких 994 - юридичних осіб (на 7,9% менше) та 5315 - фізичних осіб-підприємців (на 4,4% менше).

Від діяльності суб’єктів малого підприємництва за 2013 рік до бюджетів усіх рівнів надійшло 895,6 млн.грн., що на 84,8 млн.грн. або на 9,5% більше ніж в 2012 році, або 22,2% від загальних обсягів надходжень (19,0)%.

Сума надходжень від діяльності малого підприємництва до місцевих бюджетів за відповідний період також збільшилась на 46,2 млн.грн. або на 8,1% і становить 613,4 млн.грн., а їх частка в загальних надходженнях становить 25%.

Будівельними організаціями області за 2013 рік виконані будівельні роботи на суму 1419,7 млн. грн.

За характером будівництва обсяги робіт розподілились таким чином: роботи з нового будівництва, реконструкції та технічного переозброєння склали 78,9 % від загального обсягу, решта – з капітального та поточного ремонтів (15,6 % та 5,5 % відповідно).

Індекс будівельної продукції з початку року становив 86,1 %.

Товарооборот області за 2013 рік склав 26 млрд. 053 млн. грн. і зріс у порівнянних цінах на 10,1%. За темпами зростання обороту роздрібної торгівлі область займає 7 місце, а за абсолютним приростом на одну особу - 14 місце серед регіонів України.

Частка товарів вітчизняного виробництва в товарообороті продовольчих товарів області становить 92,5%. Цей показник є одним з найвищих в Україні.

Чисельність наявного населення Вінницької області станом на 1 листопада 2011 року становила 1636,0 тис. осіб. Із загальної кількості жителів 815,5 тис. осіб проживало у міських поселеннях, 820,5 тис. осіб – у сільській місцевості. За січень–жовтень 2011 р. чисельність наявного населення скоротилась на 5202 особи. Основним чинником, який мав вплив на формування чисельності населення області було його природне скорочення. Кількість померлих в області у січні–жовтні 2011 року перевищила кількість народжених на 6043 особи, це відбулось за рахунок природного скорочення населення у сільській місцевості – 6220 осіб, у міській місцевості зареєстровано природний приріст – 177 осіб. Водночас в області було зареєстровано міграційний приріст населення, кількість прибулих в область перевищила кількість вибулих на 841 особу, це сталося за рахунок міграційного приросту населення у міській місцевості – 1283 особи, у сільській місцевості зареєстровано міграційне скорочення населення – 442 особи. Станом на 5 грудня 2001 року, на час останнього перепису, населення Вінницької області складало 1 млн 772,4 тисяч чоловік, з них 818,9 тисяч - міське, 953,5 тисяч — сільське. Кількість сільського населення є найбільшою серед областей України. В області проживають представники 92 національностей, серед яких 91,5% становлять українці, 5,9% - росіяни, 1,4% - євреї, 0,4% - поляки, 0,26% - білоруси, 0,2% - молдавани.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]