Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
_1_doc.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
116.79 Кб
Скачать

1.З-поміж археологічних культур на території України найбільш багатою на культурні здобутки ,багато в чому рівною раннім цивілізаціям Стародавнього Сходу вчені вважають…..

2.Високого рівня скіфи досягли у…

виробництві заліза і виготовляли з нього зброю і сільськогосподарський реманент.+ювелірне мистецтво

3.Онучка Я.Мудрого,Янка, заснувала при Андріївському монастирі в Києві…

жіноче училище 4. Першою мурованою культовою спорудою часів КР називають:

церква Богородиці (Десятинна) 5.Ю.Котермак-Дрогобич жив і працював у…

Болоньї (Італія) 6.За якого князя була створена і де найдавніша бібліотека КР

Бібліотека Софіївського собору.Ярослав Мудрий (1037)

7.Образ мистецтво зароджується в добу…

Середнього палеоліту

8. Найдавніша словянська писемність

«Черти і рези»

9.Перша камяна церква

Десятинна

10.З якою археологічною культурою повязують антський племінний союз

11.Найвідоміша архітектурна памятка княжого Галича..

Церква Пантелеймона

12. Походження назви, час та територія розселення трипільської культури

В.Хвойко знайшов рештки діяльності давніх хліборобів неподалік від с. Трипілля на Київщині.//Опанували простори Лісостепу від Дністра до Дніпра, досягши територій Волині і Степового Причорномор’я.//4-2 тис. до н.е 13. Які стилі були започатковані в період скіфсько-сарматської доби?

Скіфо-Сарматський «звіриний стиль»

14.До сфери матеріальної культури відносять…

засоби виробництва,знаряддя праці,техніка,будівлі,споруди

15.Діячі укр. Передвідродження

16.Коли на території України почалось виготовлення та оздоблення кераміки? . Виготовлення кераміки почалося на території України ще за часів неоліту (приблизно у у 5500-4900 роках до н.е ). Здебільшого на території Українивироби з кераміки представлені на Західній ВолиніХаличині і Поділлі. Кераміка була досконалою, круглою і плоскодонною.

За виготовленням та орнаментацією умовно поділяється на кухонну і столову. Кухонна — товстостінна, виготовлена з домішками трави, має наліпний орнамент. Столова — тонкостінна, сірого кольору, виготовлена з добре вимішаної глини, прикрашена лінійно-стрічковим орнаментом. Стиль візерунків досить складний і своєрідний. За своїми формами, техжшліио виготовлення і а орнаментикою ця кераміка значно відрізняється від посуду інших культур, особливо місцевих, і становить одну з найвиразніших палеоетнографічних рис цього періоду 17.Відомі давньоруські письменники та їх твори

Одним з перших був переклад Євангеліє, виконаний у Києві дияконом Григорієм для новгородського посадника Осторомира — Остромирове Євангеліє, початок його відносять ще на кінець X століття. «Повість временних літ» є літописним зведенням. Вона була створена на початку XII століття ченцем Нестором на основі декількох давніших літописів X—XI століть.

Одна з величезних заслуг Нестора полягає в тому, що він об'єднав місцеві, регіональні записи «за літами» в єдиний, загальноруський літопис. Давньоруські книжники підходили до перекладу творчо: церковну літературу відтворювали з всією можливою точністю, а світські твори часто переробляли, внаслідок чого виходив, мабуть, чи не оригінальний твір. Так були оброблені «Історія Іудейської війни» Йосифа Флавія, «Повість про Акира Премудрого», «Хроніка» Іоанна Мала ли, яка жваво передавала біблійні перекази, легендарні історії Вавилону, Єгипту, Греції, Риму і Візантії, пам’яток права.

Основна увага приділяється політичним, воєнним та династичним подіям. Містяться відомості про походження і розселення східних слов’ян, утворення Київської держави та її сусідів.