Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lections (1).doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
1.43 Mб
Скачать

Мультиплексування та демультиплексування udp-датаграм за допомогою портів.

Мультиплексування та демультиплексування датаграм між програмами UDP та прикладними програмами повинно виконуватись виключно на основі номерів портів. Після призначення номера порта програма зможе переправляти порту датаграми. Номер виділеного порта буде автоматично записаний в поле номера порта відправника заголовка UDP-датаграм.

При обробці датаграм, які надходять до протоколу IP, протокол UDP демультиплексує їх на основі номера порта отримувача.

Більшості реалізацій протокола при запиті прикладної програми до ОС за виділенням порта остання утворює внутрішню чергу, в яку поміщаються повідомлення, які надходять в порт. В прикладній програмі дозволено вказувати ОС розмір черги або змінювати його в процесі роботи. При надходженні датаграми модуль протокола UDP перевіряє номер порта отримувача. Програма перевіряє, чи був виділений вказаний в заголовку датаграми номер порта одній з запущених програм. Якщо вказаний номер порта не знайдено, програма UDP посилає відправнику датаграми повідомлення про недоступність порта. Датаграма анулюється.

Коли номер порта знайдено, прибувша датаграма розміщується в зв’язану з ним чергу, звідки її може прочитати прикладна програма. Якщо черга переповнена повідомленнями, відправляється повідомлення про помилку, і датаграма анулюється.

Зарезервовані і вільні номери портів udp.

При розділенні номерів портів можливі два підходи:

1) полягає у використанні центрального органу управління. Всі повноваження при призначенні номерів портів передаються цьому органу, який по запиту виділяє новий порт і публікує список всіх призначених номерів портів. В такому випадку ПЗ розподіляється з врахуванням цього списку портів. Такий метод називається методом універсального призначення номерів портів. Самі порти, номера яким призначені – називаються стандартні.

2) динамічна генерація номерів портів. Не існує списку стандартних призначень. Коли прикладній програмі необхідний порт для передачі даних, вона звертається до ОС, яка виділяє його за списком відповідних номерів.

Розроблені протоколи TCP/IP застосовують змішаний підхід, при якому частині портів заздалегідь призначені номери портів. Всі решта номерів портів є вільні, і використовуються прикладними програмами в рамках локальних систем. Призначення стандартних номерів портів відбувається по принципу „знизу вверх”, при цьому великі номери зарезервовані для динамічного виділення.

Список номерів портів, що використовується програмами протокола UDP:

Номер порта

Ідентифікатор в стандарті

Ідентифікатор в UNIX

Опис

0

-

-

зарезервовано

7

Echo

echo

9

DISCARD

discard

анульовано

11

USERS

sysfat

список активних параметрів

13

DAYTIME

daytime

текуча дата

15

-

netstat

видача стану мережі

19

CHARGEN

chargen

генератор символів

42

NAMESERVER

name

сервер імен мостів

43

NICKNAME

whois

інформація про користувача

53

DOMAIN

nameserver

Сервер доменних імен

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]