Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lections (1).doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
1.43 Mб
Скачать

Мережений рівень керування протоколами іРv4 і іРv6

З протоколів ТР ми можемо вибирати ТСР або UDP. На попередньому рисунку між ТСР і UDP показано розрив, що означає: аплікація можливо минує ТР і буде використана безпосередньо ІРv4 або ІРv6. Це є символьний не структурований сонет. Три верхніх рівня моделі OSI відповідають прикладному рівню. У випадку протоколів Internet три верхніх рівня розділяються дуже рідко. 2 програмних інтерфейси сокет і XDI являються інтерфейсами між верхніми трьома рівнями: ТР. Для організації моделі OSI, які сокет і XDI які представляють інтерфейс між верхніми трьома рівнями моделі OSI є дві причини:

1-ша причина: три верхніх рівні відповідають за всі деталі аплікації, але мало знають про складові частини їх з’єднання, 4 нижніх рівні навпаки мало знають про аплікацію, а відповідають за всі складові з’єднання, тобто відправку даних, очікування, розпізнавання, упорядкування даних, які надходять у встановленому порядку, розрахунок і перевірка контрольних сум.

2-га причина: верхніх три рівні часто формують, то що називається юзер – процеси. В той час, як 4 нижніх складають частину ядра ОС. Відповідно UNIX як і багато інших сучасних систем забезпечують розділення користувацького процесу і ядра.

Висновок: інтерфейс між 4 і 5 рівнем є природнім місцем для створення програмного інтерфейсу Аплікації.

Серед протоколів побудованих на основі моделі OSI в свій час широкого використання набув протокол Х.25. Він адаптований для використання в мережах загального призначення. Функціонування мережі на основі протоколу Х.25 багато в чому нагадує роботу звичайної телефонної мережі. Основу мережі Х.25 складають складні комутатори пакетів які використовуються для їх маршрутизації. Відповідно комп’ютери користувачів не підключаються до Х.25 безпосередньо. Кожний комп’ютер включений до комутаторів - пакетів за допомогою послідовного каналу зв’язку .

Модель протоколу тср/ір

При передачі інформації по комп’ютерній мережі комп’ютер виконує над нею декілька етапів обробки, що називається рівнем. Сімейства ТСР/ІР розбите на 5 абстрактних рівнів, 4-ри з яких є програмний і нижній апаратний.

ПР – прикладний рівень – призначений для представлення нормальних програм доступу до служб інтерфейсу. Програми взаємодіючи з ним з протоколами Транспортного рівня для прийому та передач даних. Кожна програма вибирає потрібний для неї транспортний протокол. Передача даних може здійснюватись або у вигляді окремих повідомлень, або у вигляді послідовного потоку байтів. Користувацька програма передає дані в потрібному форматі ТР для їх доставки.

Транспортний рівень – ТР. Головною задачею є забезпечення передачі даних між програмами. Подібний тип зв’язку називають – наскрізним. На ТР можна здійснювати управління потоками даних. Крім цього на цьому рівні реалізовується надійна система доставки, яка гарантує поступлення даних отримувачу без помилок і в потрібній послідовності. При цьому використовується режим підтвердження отримання даних і повторна передача загублених пакетів. Програмне забезпечення ТР розділяє вхідний потік даних на невеликі частини, які називаються пакетами. І доповнивши кожен пакет адресом отримувача передає їх протоколам нижчого рівня для їх персилки. Програми ТР повинні отримувати дані від декількох користувацьких програм і пересилати їх програмам нижнього рівня. Тому до кожного пакета додається спеціальний код, який ідентифікує програму, яка відправила пакет і ту яка повинна отримати його на іншій стороні. А також передається контрольна сума після отримання пакету. За контрольною сумою перевіряється його цілісність, а потім по індетифікаційному коді визначається програма якій адресований пакет.

Рівень протоколу ІР – програмне забезпечення цього рівня забезпечує взаємодію двох вузлів мережі. Він отримує пакет з ТР. Він містить індетифікаційні дані тієї машини якій він повинен бути відісланий. Пакет поміщається в ІР дайтаграму, після чого заповнюються поля його заголовку. Дані за допомогою алгоритмів маршрутизації визначають чи можна доставити дайтаграму безпосередньо отримувачу, чи вона має бути переслана маршрутизатору. Після цього дайтаграму передають програмам, які підтримують мережений інтерфейс для подальшої передачі. Програмне забезпечення на рівні протоколу ІР обробляє пакети вхідних датаграм. При цьому спочатку перевіряють їх на цілісності, а потім за допомогою алгоритму маршрутизації приймається рішення, до того чи повинна вона оброблятися на локальному, чи потрібно її перенаправити локальній машині. З дайтаграми яка локалізована на локальній машині програма протоколу ІР знищує заголовок і вибирає необхідний протокол транспортного рівня, для її обробки на цьому рівні приймається і відправляється ІСМР- повідомлення, які повідомляють про помилки, або виконані інші управлінські дії.

Рівень мереженого Інтерфейсу – програма самого нижнього рівня забезпечують роботу мереженого обладнання, в тому числі плати мереженого інтерфейсу. Вони приймають ІР дайтаграми і передають їх по фізичній мережі. Відповідно мережений інтерфейс може складатися з драйверу пристрою або складної підсистеми зі своїми протоколами канального рівня.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]