Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lections (1).doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
1.43 Mб
Скачать

Формат udp-повідомлення.

Любе повідомлення UDP наз. користувацькою датаграмою .КД складається з 2-х частин : UDP-заголовок і UDP – область даних.

Номер порта відправника

Номер порта отримувача

Довжина UDP –повідомлення

Контрольна сума

Область даних повідомлення

0

+4

+8

В перших 2-ох 16 бітових полях КД вказується номер порта відправника і отримувача .Останній використовує програму UDP для роз приділення користувацьких датаграм між процесами , які їх очікують. Номер порта відправника можна не задавати. В іншому випадку задати номер порта на який отримувач може відправити та відповісти відправнику. В полі даних UDP повинно бути вказано розмір кор.датаграми в октетах виду заголовка і даних . Мінімальний розмір буде дорівнювати 8-м октетам .В КД немає даних , поле контрольної суми не обов’язкове ,і вдеяких випадках може не використовуватися . Якщо його значення =0 то контрольна сума кор.датаграм не обчислюється , тому такий підхід дозволяє представити датаграму через високонадійні локальні мережі з мінімально наймешими затратами ,які пов’язані з обчислюванням і подальшою перевіркою контрольних сум .

Псевдозаголовок користувацьких датаграм

При обчисленні контрольної суми КД використовується не лише дані ,які зберігаються в датаграмі .Перед. обч. до UDP датаграми додається псевдо заголовок ,загальна довжина якого =16 бітовій границі .Вирівнювання відбувається до 0 . Після цього додається контрольна сума отримана після обчислення .Тим самим треба врахувати , що 0 –октети , які добавлені до датаграми не дозволяють кінцевому отр. Вони не враховують довжини UDP повідомлення .Для перевірки користувачем доставки UDP КД заданому користувачу.

В даному UDP користувацька датаграма вказує номер порта отримувача , тому щоб гарантувати коректну доставку датаграми програми протокола UDP , які працюють на машині відправника обчислюють контрольну суму з врахуванням ІР-адресу машини і даних в UDP –датаграмі. На приймальній стороні програми протокола UDP пров. значення контрольной суми ,викор. значення ІР –адреса , але отримане з заголовка ІР –датаграми в якій було доставлено повідомлення UDP .Якщо контрольні суми співпадають значить з високою долею ймовірності можна сказати , що дата грама була доставлена не лише вказаному користувачеві в мережі , але і заданому полі у цьому комп’ютері.

IP –адрес відправника

IP –адрес отримувача

Нулі

Тип протокола

Довжина UDP повідомлення

В полі типу протокола власна поз. сімейства протокола TCP/IP. В даному випадку для UDP :17. В останньому полі псевдозаголовок видають довжини датаграми.

При перевірці КС отримувачу потрібно витягнути значення відповідних полів, помістити їх в псевдозаголовок і заново вирахувати контрольну суму.

Інкапсуляція і розділення на рівні.

До протоколу UDP повинні звертатись користувацькі програми, які застосовують IP для передачі і прийому датаграм.

Розміщення UDP над IP означає, готове до відправлення UDP-повідомлення, що складається з UDP-заголовку і даних, інкапсулюється в IP- датаграму, для передачі по об’єднаній мережі.

Процес інкапсуляції пояснює наступне:

Користувацька програма передає дані протоколу UDP. Останній додає заголовок і формує UDP-датаграму, яка передається потім програмам IP. На рівні IP отримана дата грама розглядається як звичайні користувацькі дані. До неї додається заголовок і формується IP – датаграма. На завершальному етапі IP-датаграма передається програмам мережевого інтерфейсу, які перед передачею по фізичному середовищу поміщають її в фізичний фрейм.

Формат фізичного фрейму залежить від мережевої технології, яка використовується для передачі даних. Фізичний фрейм містить додатковий заголовок.

Після доставки пакета отримувачу, відбувається процес, зворотній до інкапсуляції. Він поступає на обробку до програм нижнього рівня і піднімається вверх по ієрархії протоколів. Збереження принципу багаторівневості, який застосовується до UDP, гарантує, що користувацька датаграма, що передана IP на машині отримувача, буде такою ж, як датаграма, що відправлена програмам IP на машині відправника.

Програми IP відповідають за кількість передачі даних між двома вузлами об’єднаної мережі. Програми протоколу UDP виконують розділення потоків даних між двома джерелами. Таким чином інформація про вузли відправника і отримувача знаходиться тільки в IP-заголовку. Порти відправника, за допомогою яких розділяються потоки даних в межах одної машини, вказуються тільки в UDP-заголовку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]