Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lections (1).doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
1.43 Mб
Скачать

Відмінності оsi і сімейства протоколів тср/ip

Між рівнями ТСР/IP і моделлю OSI є дві основні відмінності, це різні підходи до надійності, а також управління системою і розділення обчислювальних засобів.

1) в моделі OSI виявлення і обробка помилок виконується протокольним ПЗ на всіх рівнях, для цього для кожного блоку даних, які предаються контрольній сумі, а потім після його отримання відправнику відсилається підтвердження про його доставлення. Кожен наступний рівень OSI забезпечує необхідний ступінь надійності. Натомість в багаторівневі моделі сімейства протоколів ТСР/IP розуміються, що проблема надійності повинна вирішуватись комплексно на всьому шляху слідування дайтаграми від відправника до кінцевого отримувача. Виявлення помилок і їх відновлення виконується в основному на ТР.

2) Переважно мережі Х.25 використовують виключно, як засіб для транспортування даних. При цьому управління доступу до мережі спостерігається за графіком, обліком запису користувача, ведеться фірмою, яка надає транспортні канали. Отже така мережа являє собою складну незамкнену систему по якій можна підключити безліч комп’ютерних мереж. На відміну від цього сімейство протоколів ТСР/IP є необхідно, щоб вузли мережі приймали участь в роботі практично всіх мережених протоколів. Вони безпосередньо виконують маршрутизацію даних.

Огляд протоколів tcp ip

На цьому рисунку представлено аплікація і протоколи IPv4 і IPv6. Якщо розглянути з права на ліво , то 4 аплікації справа використовують протокол IPv6. Наступні 5 використовує IPv4. Аплікація TCP dump з’єднується безпосередньо канальним рівнем використовуючи при цьому або BPF(BSD packets filters ) або DLPI(Data Link Provider Interface)- інтерфейс постачальника канального рівня . Під 5 –ма аплікаціями ми позначим інтерфейс як Api , що переважно відповідає Soketam.

IPv4 –молодший з протоколів з 80 року,використовує 32-розрядну адресацію .IPv4 надає сервіс доставки пакетів для протоколів TCP, UDP , ICMP, IGMP.

IPv6 був зроблений з середини 90-х років , як заміна IPv4. Головною зміною є зміна розміру адреси . IPv6 представляє сервіс доставки пакетів для протоколів

TCP, UDP,ICMPv6.

TCPє протокол орієнтований на встановлення зєднання і який надає надійний зворотній байтовий потік для користувацького процесу .Soket з TCP служать прикладом потокових сокетів . TCP забезпечує відправку і прийом підтверджень і обробку тайм-аутів , повторну передачу і тд.

UDP -протокол користувацьких датаграм .Це протокол , який не орієнтований на встановлення зєднання . Soketи UDP служать прикладом Datagram сокетів .На відміну від TCP , який є надійним протоколом в даному випадку зовсім не гарантується ,що датаграми UDP коли –небудь досягнуть заданого отримувача .

ICMP - протокол управління протоколами Internet , забезпечує передачу управління інформацією і відомостей про помилки між маршрутизаторами і вузлами. Ці повідомлення генеруються і обробляються самостійно ПЗ TCP/IP , а не користувацькими процесами .

IGMP – протокол управління групами інтернет.використовується для широкосмугової передачі , підтримка якої є необов’язкова в ICMPv4.

ARP - протокол розподілу адрес .Ставить у відповідність апаратному адресу адрес IP v4 .Переважно використовується в широкомовних мережах Ethernet ,Token Ring, але він не потрібний в протоколі PPP .

RARP - протокол зворотнього розділення адрес .Ставить IP v4 апаратному адресу . Використовується ,коли завантажується будинковий вузол .

ICMP v6 – об’єднує функціональні можливості протокола ICMP v4 , IGMP , ARP.

DLPI – інт. постач. канального рівня .Надає доступ до канального рівня.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]