Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Knizhka_Savchuk_Vischageodeziya.doc
Скачиваний:
503
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
4.99 Mб
Скачать

В) в просторі

Для розв’язування головних геодезичних задач в просторі використовують системи просторових декартових (X, Y, Z), геодезичних (B, L, H) та топоцентричних горизонтальних - декартових (x’, y’,z’) та полярних (A, z,D) координат і зв’язки між ними (див. розділи 1 і 2).

Пряма геодезична задача формулюється наступним чином. Задані геодезичні координати B1,L1,H1 початкової точки Q1 і топоцентричні полярні координати z12, A12, D точки Q2 відносно початкової точки Q1. Необхідно визначити геодезичні координати B2,L2,H2 точки Q2.

Поставлену задачу розв’язують в такій послідовності:

а) за формулами зв’язку (2.32) обчислюють просторові декартові координати X1,Y1,Z1 точки Q1;

б) обчислюють елементи матриці перетворення координат A1 за формулою (2.37).

в) використовуючи формули (2.34), обчислюють топоцентричні декартові координати x2’,y2’,z2’;

г) за формулою (2.36) обчислюють декартові координати X2,Y2,Z2 точки Q2;

д) для переходу до геодезичних координат B2,L2,H2 точки Q2 використовують формули зв’язку (2.33).

Обернена геодезична задача . Задані геодезичні координати B,L,H двох точок Q1 та Q2. Необхідно знайти топоцентричні полярні координати z12, A12, D точки Q2 відносно початкової точки Q1.

Для розв’язування поставленої задачі можна застосувати таку схему:

а) від геодезичних координат B,L,H точок Q1 та Q2 за формулами (2.32) переходять до декартових Xi,Yi,Zi (де і=1,2);

б) обчислюють елементи транспонованої матриці перетворення координат за формулою

в) за формулою (2.38) обчислюють топоцентричні декартові координати xi’,yi’,zi(і=1,2) точки Q1 відносно точки Q2 і навпаки.

г) топоцентричні полярні координати z12, A12, D точки Q2 відносно початкової точки Q1 і z21, A21, D точки Q1 відносно точки Q2 обчислюють за формулами (2.35).

Приведені вище схеми можна використовувати також і для розв’язування головної геодезичної задачі між точками на поверхні еліпсоїда. Для цього в цих формулах достатньо прийняти H1=H2=0. Розв’язком при цьому, наприклад, в оберненій геодезичній задачі будуть азимути прямого і оберненого нормальних перерізів та довжина хорди цих перерізів.

3.5. Диференційні формули.

Диференційні формули встановлюють залежність між малими (диференційними) змінами координат початкової і кінцевої точок відповідної лінії (дуги великого кола на сфері, геодезичної лінії на еліпсоїді, хорди в просторі), її довжини та азимутів.

Застосування диференційних формул пов’язано, в основному, з розв’язуванням задач з переобчислення геодезичних координат на поверхні земного еліпсоїда чи геоцентричних прямокутних в просторі у випадках зміни вихідних координат, а також аналогічних задач у випадку зміни (уточнення) розмірів відлікового еліпсоїда. Особливо це може стосуватися задач, що виникають при поєднанні пунктів, координати яких віднесені до референцних та загальноземного еліпсоїдів та визначені різними методами (класичними і супутниковими, наприклад).

Диференційні формули дозволяють значно скоротити обчислювальну роботу, яка вимагається при подібному переобчислені вже врівноважених координат всіх опорних геодезичних пунктів. Це виявляється можливим тому, що повторне обчислення координат замінюється обчисленням незначних поправок до вже відомих координат пунктів. Такими формулами для обчислення поправок в координати та азимути напрямів і є диференційні формули.

Крім вищеназваних, диференційні формули можна використовувати і в інших задачах. Так в п. 3.6. буде наведена схема розв’язування оберненої геодезичної задачі, одним із важливих етапів якої є застосування диференційних формул для довжини геодезичної лінії та азимута цієї лінії.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]