Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
15
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
795.14 Кб
Скачать

2.3. Аналіз ефективності маркетингової діяльності ПрАт Агрофірма «Зоря ім. Плютинського»

Маркетинг. Підприємство вирощує продукцію рослинництва і виробляє продукцію тваринництва, які реалізовуються по всій території України. Продукція екологічно чиста, високої якості, користується попитом у споживачів. Завдяки великому досвіду роботи, корпорація відома на території держави, тому на рекламу не потрібно витрачати великі кошти.

Передбачаючи свою виробничу і соціальну діяльність в умовах ринкових відносин перш за все на початковому етапі вирішують задачу не виробництва, а орієнтацію на збут тієї чи іншої продукції рослинництва і тваринництва, яку здатне виробляти підприємство, їх переробку та реалізацію. Початковий етап планування розпочинають за допомогою маркетингу, що являє собою комплексну систему заходів для вивчення ринку і активного впливу на потреби споживачів з метою збуту товарів та одержання прибутку. Складовими маркетингу є: вивчення товару, ціни, стимулювання попиту, конкурентоспроможності. Для цього розробляють маркетингову програму фірми (підприємства) незалежно від форм власності, завдання якої ефективно поєднати виробництво, переробку і реалізацію агропромислової продукції, спрямовану на задоволення потреб споживачів, одержання прибутку та забезпечення зростання виробництва. Розробляючи асортимент продукції тваринницької галузі і ціни, мають враховувати можливі канали, строки, умови і ціни реалізації, а саме – реалізації молока, приплоду, продуктів переробки молока взимку, весною, влітку і восени, періоди постів і великих християнських свят. Мають свою специфіку впливу на рівень цін і обсяги реалізації продуктів кінцевого споживання із яловичини влітку і взимку.

Планування маркетингової діяльності підприємства включає такі етапи: можливе поєднання в одному конкретному підприємстві галузей виробництв; визначення посівних площ, посівного матеріалу, добрив, кормів і поголів’я худоби; використання продукції рослинництва і тваринництва для внутрішніх потреб, реалізації в сировинному виді, переробка у власному підприємстві чи на базі кооперації; обґрунтування допоміжних, обслуговуючих і переробних підприємств; за допомогою розрахунків техніко-економічних показників (продуктивність землі та худоби, потреба в добривах і кормах, виробничі витрати, доходи від реалізації і т.д.) визначають найбільш ефективні галузі для підприємства, їх спеціалізацію, інтеграцію та кооперацію .

Оцінювання сильних і слабких сторін діяльності ПрАТ Агрофірма «Зоря ім. Плютинського» відобразимо в таблиці 2.4.

Таблиця 2.4

Сильні та слабкі сторони діяльності

Переваги

Недоліки

1.Великий досвід роботи підприємства, яке працює більше 50 років

2.Висококваліфіковані кадри

3.Вигідне розміщення на відстані 20км. від обласного центру

4.Відсутність конкурентів в даному регіоні

5.Виробництво екологічно чистої продукції

6.Співробітництво з Українською академією аграрних наук, інститутом аграрної економіки

7.Сприятливі ґрунтово-кліматичні умови для вирощування всіх с/г культур

8.Значний фінансовий потенціал для подальшого економічного розвитку

9.Встановлення дружніх зв’язків з передовими с/г підприємствами України і Білорусії

10.Відсутність скарг від споживачів

1.Суттєвий знос виробничих приміщень, і споруд

2.Застаріла техніка і обладнання

3.Значна віддаленість частини орендованих земель

4.Залежність кінцевого результату від погодних умов

5.Низька оплата праці працівників

6.Невідповідність цін на енергоносії та с/г продукцію

7.Недостатньо розвинута рекламна кампанія

8. Відсутність служби маркетингу

9.Немає можливості переробки власної продукції на підприємстві

10.Наявність внутрішніх фінансових проблем

Соседние файлы в папке моя курсова