Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
18
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
616.45 Кб
Скачать

29

ЗМІСТ

Вступ……………………………………………………………………………….4

Розділ 1. Теоретичні аспекти інноваційного маркетингу………………………7

1.1. Різновиди та складові інноваційної діяльності підприємства…………7

1.2. Характеристика різновидів інноваційного маркетингу…………… …11

Розділ 2. Дослідження конкурентного середовища ПП «Віліс»……………...18

2.1. Аналіз харчової та макаронної промисловості України……………….18

2.2. Аналіз харчової та макаронної промисловості України ………………24

2.3. Аналіз ефективності маркетингової діяльності ПП «Віліс»…………..28

2.4. Фінансовий аналіз ПП «Віліс»…………………………………………..34

Розділ 3. Стратегія розвитку інноваційного маркетингу ПП «Віліс»………..39

3.1. Розробка напрямів стратегічного розвитку підприємства…………….39

3.2. Характеристика запропонованих інноваційних заходів на ПП «Віліс»…………………………………………………………………………42

3.3. Визначення економічної ефективності запропонованих інноваційних заходів для ПП «Віліс»……………………………………………………….49

Висновки…………………………………………………………………………55

Список використаних джерел…………………………………………………..58

Додатки…………………………………………………………………………...60

Вступ

Постійна зміна зовнішнього середовища стало атрибутом життєдіяльності організацій. Залежно від того, як організації реагують на постійні зміни, наскільки успішні пошуки персоналу нових шляхів і засобів завоювання та утримання споживачів, залежить їх майбутнє і планомірний розвиток. У ринкових умовах безперервне впровадження інновацій - єдиний спосіб підтримки високих темпів розвитку організацій і їх торгових марок.

Реалізація інноваційних стратегій тягне фундаментальні зміни в теорії та практиці маркетингу, в організаційних структурах, у маркетинговій орієнтації та філософії керівників організацій з продукту (послуги) на взаємини зі споживачами.

Трансформація економіки автоматично трансформує маркетингові підходи до взаємодії з споживачами, а саморозвиток маркетингу являє суцільний ланцюг маркетингових інновацій. Інновації впроваджуються в маркетингову інформаційну систему, в системи підтримки лояльності покупців, програми управління взаємовідносинами з споживачами, багаторівневу сегментацію, в розширення спектру продуктового асортименту, системи просування та розподілу, у перехід з маркетингу продукту на маркетинг взаємин.

В даний час приватні підприємці стоять перед необхідністю оновлення технологічної бази виробництва, поліпшення якості продукції, що випускається, розширення ринків збуту, в тому числі нарощування експортного потенціалу. Вирішення цих завдань неминуче включає проведення активної інноваційної політики і введення маркетингу на приватних підприєсмтвах.

У країнах з ринковою економікою маркетинг інновацій – не функціональна область менеджменту, а філософія мислення постійного вибудовування ефективних маркетингових відносин із суб'єктами ринку, з використанням для цього великого, постійно нарощуваного арсеналу інновацій в ланцюжках цінності продукту, послуги, відносин.

Питання управління інноваціями загалом та питання маркетингу інновацій на підприємствах зокрема досить змістовно висвітлені у зарубіжній та вітчизняній науковій літературі. Теоретичні проблеми взаємозалежності розвитку ринкової економіки і інновацій досліджувалися такими вченими, як А.І.Анчишкін, Л.Л.Антонюк, С.Боррас, І.М.Буднікевич, С.В.Валдайцев, С.Ю.Глазьєв, Г.А.Краюхин, Б.Лундвалл, Б.Санто, Б.Твісс, Н.А.Фролова, І.М.Школа, Й.Шумпетер, М.Хучек. Значний внесок у розробку теорії інновацій, їхнього впливу на вироблення маркетингової стратегії внесли І.Ансофф, В.П.Баранчеєв, Д.І.Баркан, О.А.Виноградов, Н.П.Гончарова, С.Д.Ильенкова, С.М.Ілляшенко, Ю.В.Каракай, В.Я.Кардаш, Ф.Котлер, Н.В.Куденко, К.С.Курочкин, Ж.Ламбен, Н.Н.Молчанов, А.Ф.Павленко, Є.Г.Панченко, А.І.Панжар, П.Г.Перерва, Є.В.Редзюк, Е.О.Уткін та інші вчені.

Об’єктом курсової роботи є ПП „ Віліс ”.

Основною метою діяльності підприємства є :

- забезпечення міста та навколишніх сіл своєю продукцією, а також проведення оптової та роздрібної торгівлі через власні торгові точки;

- виконання зобов’язань по поставках продукції у відповідності з укладеними договорами;

- освоєння та забезпечення випуску продукції котра користується попитом у населення, тощо.

Метою курсової роботи є впровадження інноваційних маркетингових заходів для підприємства на прикладі ПП „ Віліс ”.

Згідно поставленої мети, основними завданнями даної курсової роботи є:

  • Охарактеризувати інноваційні види маркетингу

  • навести загальну характеристика ПП «Віліс»;

  • здійснити аналіз харчової та макаронної промисловості;

  • проаналізувати взаємодію організації з діловим середовищем;

  • здійснити маркетинговий аналіз;

  • провести SWOT-аналіз ПП «Віліс»;

  • зробити фінансовий аналіз ПП «Віліс»;

  • розробити дерево рішень;

  • охарактеризувати запропоновані маркетингові ідеї;

  • порахувати ефективність маркетингових інноваційних заходів;

  • зробити висновки і пропозиції щодо оптимізації діяльності ПП «Віліс»;

Для досягнення мети курсової роботи визначено її структуру, буде включати вступ, три розділи, висновки, список використаних джерел, та додатки.

Розділ 1 теоретичні аспекти інноваційного маркетингу

1.1. Різновиди та складові інноваційної діяльності підприємства

Інноваційна діяльність – процес, спрямований па реалізацію результатів завершених наукових досліджень і розробок або інших науково-технічних досягнень у повий або вдосконалений продукт, що реалізується на ринку, у новий або вдосконалений технологічний процес, що використовується у практичній діяльності, а також супутні наукові дослідження і розробки. Інноваційна діяльність розпочинається з виникнення науково-технічної ідеї і завершується розповсюдженням продукту.

Суть інноваційної діяльності полягає в її напрямах:

— управління процесами створення нових знань;

— управління творчим потенціалом тих, хто створює нові знання;

— управління освоєнням та розповсюдженням (дифузією) нововведень;

— управління соціальними та психологічними аспектами нововведень.

Інноваційна діяльність як система має такі властивості: взаємозв'язок і взаємодія всіх елементів, цілісність, узгодженість і синхронність у часі, узгодженість із завданнями і цілями організації, адаптивність, гнучкість до змін середовища, автономність управлінської структури, функцій управління, багатофункціональність і багатоаспектність, оновлюваність [6].

Інноваційний процес – цілеспрямована діяльність щодо перетворення наукового знання в інновацію та дифузію останньої, тобто свідомий послідовний ланцюг подій, спрямований на отримання інноватором визначеного виду ефекту за допомогою задоволення існуючих або нових потреб. Це не просто відтворення новинок, а свідома, планомірна діяльність для ефективного втілення знань.

Інноваційний процес можна уявляти по-різному. У найширшому контексті початковою стадією здійснення інноваційного процесу можна вважати проміжок часу від визначення (усвідомлення) необхідності реалізації інновації до створення робочої версії інноваційного проекту. Середня стадія триває від розробки кінцевого варіанта технічного обґрунтування й бізнес-плану інноваційного проекту до його практичної реалізації па підприємстві як експериментального зразка. Завершальна стадія – це реалізація трансферу інновацій та їх подальше поширення в економіці країни й поза її межами.

У спрощеному варіанті інвестиційний процес складається з таких основних етапів:

— зародження ідеї інновації;

— обґрунтування необхідності інноваційної зміни;

— оцінка ефективності інновації;

— розробка та технічна реалізація інноваційної ідеї;

— реалізація інновації в системі;

— просування інновації на ринку.

Організаційно-матеріальним підґрунтям інвестиційного процесу с організаційно-виробнича, науково-дослідна і дослідно-конструкторська структури, спрямовані па реалізацію інноваційної діяльності [2].

До основних видів нововведень па підприємстві можна віднести інновації продукції, технологічних процесів, персоналу та управлінської діяльності.

Інновації продукції можна розглядати з погляду:

— нового використання вже відомого продукту;

— зміни зовнішнього вигляду вже відомого продукту;

— фундаментальної зміни вже відомого продукту (поліпшення певних характеристик, підвищення якості, зниження витрат виробництва внаслідок використання нових матеріалів або нових технологічних засобів);

— винаходу радикально нового продукту.

Відтак, кожний новий продукт може характеризуватися:

— наявністю нових технічних рішень, їх значущістю (науково-технічний аспект);

— впливом на ринок, тобто ринковою новизною (маркетинговий аспект).

Якщо нова модель продукту краща від наявної за техніко-економічними характеристиками (за рахунок застосування нових наукових рекомендацій, винаходів і технічних рішень) і витрати на її освоєння невеликі, а ринкова новизна у продукті відсутня, то його впровадження навряд чи забезпечить прибуток виробнику. Водночас ринкової новизни продукту можна досягнути і без науково-технічних рішень – завдяки змінам у зовнішньому вигляді, розмірі, формах [4].

Управління повинно бути орієнтовано в ринкових умовах на вдосконалення технології. Технологія (грец. tесhпе – мистецтво, майстерність, вміння, і логія – сукупність прийомів і засобів одержання, обробки, переробки сировини, матеріалів або продукції, які здійснюються у різних галузях). Це ще й наукова дисципліна, що розробляє й удосконалює ці способи та прийоми.

До складу технології належать технологічний процес, технічний контроль, інструкції з виконання технічного процесу, правила, вимоги, карти, графіки тощо.

З погляду інноваційного менеджменту, йдеться про технологію виробництва, торгівлі, налагодження джерел постачання, збуту, підрахунку та обліку, складання документів, інформаційного забезпечення, відбору персоналу, ухвалення і реалізації управлінських рішень тощо.

Технологія повинна бути ефективною і конкурентоспроможною з позиції витрат. Управління технологією було б значно легшим, якби можна було б не враховувати витрати [2].

Основу інноваційної політики на виробничих підприємствах різних галузей становлять саме інновації продукту. Вони є вирішальними з погляду призначення підприємства – забезпечувати певні потреби суспільства. Але необхідно враховувати при цьому зв'язок з іншими видами інноваційної діяльності, адже продуктові інновації сприяють нововведенням технологічним, персоналу та управлінської діяльності. Останні, відтак, забезпечують успішну та ефективну реалізацію продуктових інновацій.

Внутрішньоорганізаційний шлях технічних нововведень представлено у табл. 1.1.

Таблиця 1.1

Соседние файлы в папке моя курсова