Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Друк.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
49.17 Кб
Скачать

Глава 2.Основні вимоги до віртуальної рекламі туристичних послуг

    1. § 1.Поняття, види, особливості Інтернет-реклами в сфері туризму

Реклама - платне односпрямоване і неличное звернення, здійснюване через засоби масової комунікації та інші види зв'язку, що агітують на користь будь-якого товару, марки, фірми, підприємства, уряду.

Інтернет - реклама - одна з форм маркетингових комунікацій, оплачена рекламодавцем і розповсюджується через мережу Інтернет з метою вплинути на цільову аудиторію. [2, с.68]

Перш за все, необхідно визначитися, як рекламувати туристичні послуги в мережі Інтернет.

Види Інтернет-реклами:

Рекламні послуги, що надаються сьогодні мережею Інтернет, досить різноманітні.Рекламодавцям можуть бути запропоновані створення спеціальних Інтернет-сайтів, розміщення банерів, відеороликів, текстової реклами, гіперпосилань, реклами в підмосковній системі, контекстна реклама, реклама в мережах.

Інтернет-сайт:

Будь-який Інтернет-сайт сам по собі вже є рекламною компанії або товару, яким він присвячений.Ефективний сайт повинен мати як якісний зміст, так і якісне ж оформлення, технічну підтримку.

Банерна реклама:

Банером називається зазвичай прямокутне графічне зображення зі статичним або динамічним характером.Може мати звуковий супровід.Зовні нагадування традиційне друковане модульне оголошення.У більшості випадків банер має гіперпосилання на рекламний сайт.

Відеоролики:

З розвитком технологій в останні роки в мережі з'явилися й знайомі по телебаченню відеоролики.

Текстова реклама:

Текстова реклама на відміну від банерної відображається у всіх користувачів.При цьому вона завантажується набагато швидше.Тому її ефективність також досить висока.

Гіперпосилання:

У текстовій частині сайтів можуть розміщуватися гіперпосилання на Інтернет-сторінки рекламодавців.Гіперпосилання публікуються як окремо, у вигляді назви компанії або продукту, так і в спеціальних розділах.

Реклама в результатах пошуку:

Сучасні пошукові системи дозволяють знаходити інформацію в Інтернеті за ключовими словами.Відповідно, можливе розміщення реклами в результатах пошуку.Це може бути банерна або текстова реклама, як окрема від знайденої інформації, так і включена в результати пошуку.Даний вид реклами користується великим інтересом у рекламодавців - адже вони отримують цільову, зацікавлену аудиторію.

Контекстна реклама:

Новий, дуже ефективний і перспективний вид Інтернет-реклами, при якому реклама розміщується в тематичному контексті, забезпечуючи тим самим влучне попадання в цільову аудиторію.

Рекламні мережі:

Рекламні мережі - це сайти, об'єднані єдиною системою розміщення банерів.Реклама на них публікується не видавцями (господарями сайтів), а адміністрацією рекламної мережі, яка організовує продаж, встановлює ціни.Багато керівників часто вважають, що якщо Інтернет - комп'ютерна мережа, то і їх сайт повинен робитися комп'ютерником фірми, а якщо такого немає, то зазвичай залучають сина або друга знайомих - учня старших класів школи або молодших курсів інституту.У солідної фірми, що має хорошу репутацію, стенд у два поверхи на виставці, відмінний каталог, видрукуваний за кордоном, сайт в Інтернеті зроблений недоладно і з грубими помилками. [12, с.368]

Сайт фірми в мережі:

Це її візитна картка, і краще її не робити зовсім, ніж робити погано.Якщо фірма зважується на створення власного сайту в Інтернет, то краще звернутися до фірм спеціалізуються на Веб-дизайні.У першу чергу, необхідно звертати увагу на вже готові роботи, при цьому вибирати дизайн, який ближче до смаку. [8, с.42]

Багато керівників відразу намагаються створити свій сайт в мережі, сподіваючись на швидку віддачу.Зараз за даними найбільшої бази по турфірмам сервера "100 Доріг" сайти в Росії мають більше 500 туркомпаній.Загальна сума витрат на створення цих сторінок в мережі коливається в районі 100-150 тис. доларів.Але реальну віддачу мають власники не більше 10-15% сайтів. [8, с.66]

Ціни на рекламу в Інтернет на порядок менше, ніж у звичайних ЗМІ.

Якщо у туристичної фірми все ж є свій добротний сайт, то кращим способом його реклами є, звичайно, банери.Банер - це рекламний плакат в Інтернеті розміром 468х60 або 100х100 пікселів, на якому міститься в тій чи іншій мірі виражений заклик відвідати ваш сайт.

Є варіант закуповувати покази в банерообмінних мережах 2,5-4 $ за 1000 показів.Краще для покупки банерів звертатися не в саму банерну мережу, а в спеціалізовані рекламні агентства, які мають знижки від базових цін.Там фірмі допоможуть намалювати банер і правильно налаштувати категорії сайтів на яких будуть показуватися банери.Негативною стороною такого роду реклами, є те, що не всі цікаві сайти об'єднані однією банерної мережею, найчастіше банери обмінних мереж розміщуються в незручних для реклами місцях. [11, с.212]

Другий і більш ефективний варіант: розміщення банерів на туристичних порталах.Ціни тут істотно, дорожче: від 4 до 15 $ за тисячу показів, а й аудиторія збирається, в основному, для того, щоб вибрати тур, готель, авіаквиток.[11, с.213]

Рекламні банери можна розмістити на дружніх ресурсах мережі: у партнера, у знайомих, які мають свій сайт.

Можна також вступити в банерообмінних мережу.Найбільш великі банерообмінні мережі сьогодні: Реклама.Ру, RussanLinkExchange та мережа Інтерреклама, мережа банерів 100х100, ще становить певний інтерес система обміну посиланнями.[2, с.151] Ці способи Інтернет-рекламування менш поширені.

Один з найбільш успішних рекламних кампаній можна навести "Сервер мережі магазинів горящих путівок", який збирає 20-30% всіх туристів шукають тури в Інтернет.Відкриттям Рунета, безумовно, треба визнати "Срібне рух".Розпочавши в кінці 1999р.розміщувати прості точки на сервері "100 Доріг", і в короткі терміни, розібравшись у перевагах реклами в мережі, ця невелика, в общем-то, турфірма, стає одним з найбільших рекламодавців, практично на кожному з найбільш відомих туристичних порталів.Фірма отримує кілька десятків заявок на тиждень по електронній пошті, не рахуючи безлічі телефонних дзвінків (їй довелося встановлювати додаткові номери) і це при тому, що сайт у "Срібного ..." з'явився в кінці сезону. [9, с.119]

Таким чином, можна зробити висновок: що корінна відмінність реклами в Інтернет від звичайних ЗМІ, перш за все, в її інтерактивності.У звичайних ЗМІ, в журналах, роблять макет, вибирають видання, призначають кількість публікацій і чекають дзвінків.Після виходу видання, фірма вже ніяк не може вплинути на ефективність реклами.В Інтернеті все по-іншому: якщо фірма щодня стежить за станом ринку, вносить нові пропозиції, змінює напрямку відповідно до поточної кон'юнктури, то тоді вона домагається успіху.Якщо у агентства стоять безликі пропозиції "від 2 * до 5 *" на давно прострочені дати, то така реклама стає антирекламою і крім шкоди фірмі нічого не приносить.Також, ціни на рекламу в Інтернет на порядок менше, ніж у звичайних ЗМІ.Наприклад, ціна одного рядка з пропозицією про тур коливається в районі 2-3 $ в міс.Її головна відмінність від друкованої в тому, що співробітник фірми її може міняти зі свого комп'ютера в режимі он-лайн, тим самим оперативно реагуючи на ситуацію на ринку або всередині компанії.W eb-сайт фірми може вмістити необмежену кількість інформації на відміну від інших ЗМІ.Всі ці особливості Інтернет-рекламування позитивно впливають на розвиток туризму, і розвиток реклами в Рунет.