Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Друк.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
49.17 Кб
Скачать

§ .2.Розвиток туристичного бізнесу в Рунет і характеристика аудиторії туристичних Web-сайтів

Бурхливий розвиток Інтернет-діяльності російських туркомпаній довелося на 1998-99 рр..У 1998 році налічувалося близько 100 туристичних сайтів, до кінця 1999 року їх число перевищило 600.У 2007 році свої віртуальні представництва мають понад 1800 туркомпаній.Фактично, кожна активно працює турфірма в тій чи іншій мірі представлена ​​в Мережі. [1, с.178]

За рівнем подання в Мережі онлайнові туристичні ресурси Рунет можна підрозділити таким чином:

1) Туристичні портали.

Туристичні портали можна розглядати як онлайнових рекламних майданчиків, покликаних сприяти продажу послуг рекламодавців - туроператорів і турагентств.Джерелом доходів порталів можуть бути як банерна реклама та платне розміщення інформації про турфірми та їх пропозиціях, і комісійні, отримані від турфірми за факт замовлення з сервера.Так, наприклад, на сервері МегаТІС реалізована наступна схема: турфірми оплачують кожну надійшла з сервера заявку, або кожен виконаний замовлення.Ця діяльність заснована на взаємній довірі.Працюючим в системі МегаТІС туристичним компаніям рекомендовано позначати факт прийому замовлення на сервері і повідомляти про завершення турів. [3, с.201]

Кожен туристичний портал має власних клієнтів, в цілому вони, як правило, відкриті для співпраці і деякі з них мають досить великі бази турфірм.

Виправдовуючи універсальність самої назви "портал", подібні ресурси надають користувачам досить багато інформації туристичної тематики: країнознавча інформація, прогнози погоди, розкладу авіарейсів і потягів, інформація про візи, паспортах, посилання на інші туристичні ресурси, корисні поради і т.д.Таким чином, будучи посередниками, портали надають турфірмам можливість заявити про себе і своїх турах, а кінцевому користувачеві дізнатися про турфірми і пропонованих послугах, не витрачаючи на пошуки потрібного туру або потрібної інформації в Інтернет великої кількості часу.Ця багатогранність і визначила найбільшу популярність саме туристичних порталів серед інших туристичних ресурсів.Такий "універсальний" проект працює ефективніше, ніж окремо взятий Web-сайт турфірми. [3, с.204]

На порталах можна забронювати тур через спеціально розроблену форму (feedback) або замовити інформацію про підходящому пропозиції по електронній пошті.А на сервері 100 доріг, наприклад, можна не тільки замовити турпоїздку, але і підібрати собі компаньйона: одномісний номер у готелях коштує дорожче, ніж місце у двомісному.Бажаючі заощадити туристи підшукують собі прийнятного сусіда по номеру.Подібні сторінки користуються великою популярністю. [3, с.206]

Одним з перших туристичних порталів був ресурс "100 доріг".Він діє в Мережі з 1996 року.Сервер підготувала і супроводжує фірма "АримСофт", яка раніше спеціалізувалася на розробці та продажі комп'ютерних програм для автоматизації діяльності турфірм.На сьогоднішній день "100 доріг" є одним з найбільш цікавих і популярних туристичних ресурсів Рунет.На сервері "100 доріг" тур можна вибрати, задавши три критерії пошуку: ціна, країна, вид туру (автобусний, активний відпочинок, дитячий, гірськолижний і т.п.).Вибравши зі списку пропонованих агентствами турів підходящий, клієнт, заповнивши форму запиту, може відразу ж замовити його або отримати про нього більш детальну інформацію поштою.Зараз у базі "100 доріг" зареєстровано 2800 російських турфірм.

У 1998-99 рр..з'явилося ще кілька подібних ресурсів.Серед них: Мегапортал KM.Ru "Time2Travel"; TOS.Ru - Туристська інформаційна система, рекламно-інформаційний сервер "Туристичний маяк", сервер "Навколо світу", Travel.Ru і деякі інші.

2) Існують в Рунет Сайти горящих путівок.

У цій групі найбільш вдалим мережевим проектом онлайнової турфірми є ресурс Магазин горящих путівок.Також можна виділити біржу туристичних путівок Lemon.ru, "Діловий туристський портал" і деякі інші.На сайтах гарячих путівок тур можна вибрати двома способами: або самостійно здійснити пошук, або заповнити форму запиту, яка згодом вирушає в туркомпанії, що співпрацюють з даним сервером.У другому випадку користувач одержує по електронній пошті вже від самих турфірм лист з інформацією про наявність того чи іншого туру.

3) Також, можна виділити навіть Web-сайти туркомпаній: від невеликих турфірм до великих туроператорів.На таких Web-сайтах, як правило, розміщується інформація про фірму і послуги, які вона надає.Лише деякі з цієї групи активно використовують Інтернет як засіб для бронювання та продажу турів, обмежуючись лише поданням загальної інформації про компанію.Як найбільш вдалий приклад використання можливостей Мережі можна навести Web-сайт туроператора Natalie-Tours.У 2000 р. у Natalie-Tours через Інтернет було заброньовано близько 10 тис. турів.[3, с.207]

Фахівці визначили аудиторію Web-сайтів туроператорів Росії наступним чином: туристичні фірми становлять 20%, з них 20-30% - оператори, 70-80% - агентства; інші 80% відвідувачів розподіляються так: 50%-покупці (молодь, середній клас Москви і Санкт-Петербурга, вища і середня ланка ІТ-компаній, керівники регіональних підприємств) і 50% відвідувачів просто цікавляться різної довідкової інформацією.

Керівник проекту "Навколо світу" Андрій Моїсєєв вважає, що цікавляться послугами туркомпаній молоді люди, які самі по собі не є вигідною аудиторією, а більш дорослі і платоспроможні клієнти воліють купувати через Інтернет авіаквитки.

Аудиторію Web-сайтів туроператорів, наприклад туроператора Natalie-Tours, складають в основному співробітники турагентств.

У цілому, покупцем туристичного продукту може стати будь-який користувач Мережі.Навіть сайти, що претендують не більше ніж на роль ознайомчого буклету, "приводять" в офіс компанії - власника сайту більше 20% клієнтів.І ця цифра буде збільшуватися в міру зростання кількості користувачів Рунет. [6, с.116]

Клієнт, який на рекламне повідомлення в інтернеті, як правило, має масу достоїнств.

По-перше, він всебічно підкований, напевно провів власне маркетингове дослідження ринку аналогічних послуг, встиг оцінити достоїнства і недоліки ваших конкурентів і вже зробив підсвідомий вибір на вашу користь.

По-друге, його присутність в інтернеті зазвичай говорить про певний - вище середнього - рівні доходів.

По-третє, він точно знає, що йому потрібно, тому його "завоювання" надалі буде залежати тільки від вашого вміння працювати з людьми і, звичайно, якості послуг.

До того ж, на відміну від реклами в оффлайні, розрахованої "на всіх", інтернет-технології дозволяють абсолютно точно підрахувати кількість, а в деяких випадках - і якість користувачів, які зацікавилися вашими рекламними посиланнями.

Недовгий вік Інтернету в Росії і невеликий обсяг мережевий аудиторії викликають недовіру до незвичного поки рекламному простору.

Отже якщо оцінювати ситуацію в цілому, то перспективним напрямком онлайнового турбізнесу є продаж / бронювання квитків, а також, продаж окремих сегментів туру індивідуальному клієнту і турпакетів - корпоративному клієнту.

Поки не можна сказати, що на російському туристичному ринку сталася революція на користь e-commerce.Але, за оцінками фахівців, вже найближчим часом в умовах постійного збільшення кількості російських Інтернет-користувачів і розвитку систем онлайнового бронювання турпослуг отримання реальних фінансових результатів стане дійсно можливим. [6, с.118]

Таким чином: практично кожна активно працююча компанія в тій чи іншій мірі представлена ​​в Інтернет.За рівнем подання в Мережі онлайнові туристичні ресурси Рунет поділяються наступним чином: туристкие портали-функціонують як онлайнових рекламних майданчиків, покликаних сприяти продажу послуг рекламодавців-туроператорів і турагентів; сайти "гарячі" путівок - в цій групі найбільш вдалим мережевим проектом онлайнової турфірми є ресурс Магазин горящих путівок; Web-сайти туркомпаній - володіють інформацією про фірму і послуги, які вона надає.Кожен з цих ресурсів однаково затребуваний.

Категорії користувачів туристичними сайтами збільшується в міру росту користувачів Рунет.Аудиторія Web-сайтів туроператорів в Росії становить: турфірми - 20%, з них 20-30% - оператори; 70-80% - агентства; інші 80% відвідувачів визначаються так: 50% - покупці (молодь, середній клас Москви і С. -Петербурга, вища і середня ланка ІТ-компаній, керівники регіональних підприємств) і 50% відвідувачів, просто цікавляться різної довідкової інформацією.

І зараз є всі підстави припускати, що на туристичному ринку навряд чи будуть конкурентоспроможними ті компанії, які сьогодні ігнорують Інтернет-технології.