Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
22
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
180.74 Кб
Скачать

Тема 5. Характеристика процесів оперативного мислення при виникненні та усуненні проблемних ситуацій

Оперативне управління складними обєктами передбачає участь оперативно-диспетчерського персоналу, тобто системи управління є ергатичними системами(людино-машинні системи).Участь оператора у системі управління є особливо актуальною у випадку виникнення проблемних ситуацій.

Проблемна ситуація – це ситуація в якій виникає різке протиріччя між запланованим та реальним функціонуванням обєктом управління, а у оператора відсутня інформація про те, що потрібно зробити для ліквідації протиріччя.

Під ситуацією ми розуміємо передісторію розвитку обєкта, його поточний стан (обстановка) й прогноз про майбутню поведінку обєкта.

У випадку проблемної ситуації можливі 2 варіанти:

1). Операторові взагалі невідомо, який спосіб дій вибирати, оскільки дана ситуація не зустрічалася в його досвіді й не передбачалася виробничими інструкціями. В цьому випадку оператор діє на основі аналогій.

Аналогія – це судження про часткову схожість подій та обєктів.

2). В розпорядженні оператора є можливість використання певних засобів втручання в процес управління, комбінації яких дають можливість в певній мірі вирішити задачі, що виникли. В таких ситуаціях процес мислення оператора призводить до успішного вирішення задачі чи відкриття нового способу дій, чи до створення комбінацій відомих прийомів, які не використовувались раніше. Ця цілеспрямована діяльність оператора з метою усунення проблемних ситуацій може бути представлена у вигляді множини етапів та фаз управління, в результаті яких здійснюється досягнення загальної цілі управління шляхом забезпечення досягнення окремих підцілей.

Процес вирішення задач оператором при оперативному диспетчерському управлінні називають – оперативним мисленням, яке є основним ланцюгом в контурі переробки інформації в системі управління.

В процесі оперативного управління використовують такі функції:

  1. Планування

  2. Контроль

  3. Діагностика

  4. Розробка заходів по усуненню проблемних ситуацій.

Планування – це діяльність по створенню плану функціонування обєкта управління на певний відрізок часу.

Основою цієї діяльності оператора є загальний план, який складається на початку зміни на основі знань режиму роботи обєкту і врахування тих змінювань в обєкті, які повідомляються йому на початку зміни. Впродовж зміни оператор планує свою діяльність на 2-3 години на основі оцінки динамічного стану обєкта і співвідношення результатів цієї оцінки з інформацією про реальний хід процесу.

Контроль – це спеціальна діяльність оператора, яка направлена на забеспечення виконання виробничого плану із спостереження за всією сукупністю параметрів, що характеризують функціонування обєкта управління.

Змістом контролю є відображення в памяті людини різних динамічних характеристик ОУ, виявлення можливих проблемних ситуацій і встановлення успішності виконання плану.

Діагностика – процес визнечення проблемної ситуації, виявлення причин її виникнення та прогнозування її наслідків,які можуть виникнути при відповідній ситуації.

Соседние файлы в папке IntelSystems