Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Formuli_makro.doc
Скачиваний:
356
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
100.35 Кб
Скачать

Сукупні витрати приватної економіки та їх вплив на рівень національного виробництва.

Макроекономічна рівновага в умовах ринку забезпечується за рахунок рівноваги між сукупними витратами і обсягом ЧНП, який в умовах рівноваги стає рівноважним. ЧНП рівноважний – це такий обсяг національного виробництва, коли сукупна пропозиція дорівнює сукупному попиту, і при цьому сукупна кількість вироблених товарів дорівнює сукупній кількості закуплених товарів і послуг.

ЧНП рівн. = СВ, де

СВ – сукупні витрати економіки.

В умовах впливу змін в інвестиціях, які призводять до зміни в обсягах ЧНП, діє ефект мультиплікатора інвестицій.

Мультиплікатор інвестицій (μI)– це числовий коефіцієнт, який показує у скільки разів збільшується (або скорочується) реальний ЧНП при певному зростанні (або зменшенні) інвестицій. Це співвідношення будь-яких змін у обсягу ЧНП до тих змін у обсягах інвестицій, які спричинили названі вище зміни, тобто:

μI = Δ ЧНП / Δ I, де

Δ I - зміна обсягу інвестицій,

Δ ЧНП – зміна обсягів ЧНП, яка викликана змінами в обсягу інвестицій.

Крім μI існують ще:

  • Мультиплікатор споживчих витрат населенняC):

μC = Δ ЧНП / Δ С,

  • Мультиплікатор державних витрат (μG):

μG = Δ ЧНП / Δ G,

- Мультиплікатор чистого експортуX):

μX = Δ ЧНП / Δ X.

Математичний зв’язок мультиплікатора інвестицій з граничною схильністю до споживання та граничною схильністю до заощадження, можна відобразити наступним чином:

μI = 1 / MPS, так як MPC + MPS = 1, тоді μI = 1 / 1 – MPC.

Економічна суть зазначених формул полягає в тому, що чим менша частка змін у доході населення спрямована на заощадження, тим більша частка іде на споживчі витрати і тим більшим, в такому випадку, буде мультиплікатор, що сприяє багаторазовому зростанню обсягів ЧНП, яке свідчить про економічний розвиток, і навпаки.

Рецесійний розрив у сукупних витратах означає, що фактичних сукупних витрат на фазі депресії недостатньо для того, щоб викупити потенційний обсяг ЧНП (максимально можливий), який показує неспроможність економіки забезпечити досягнення потенційного рівня ЧНП.

Рецесійний розрив математично показує величину на яку фактичні сукупні витрати повинні збільшитися, щоб забезпечити потенційний рівень ЧНП в умовах повної зайнятості і визначається наступним чином:

Рец. розрив (EP - E') = ΔYr / μI , де

EP - E' – дефіцит сукупних витрат (рецесійний розрив),

ΔYr – втрати економіки за рецесійного розриву у сукупних витратах.

Інфляційний розрив у сукупних витратах – це величина, на яку фактичні сукупні витрати необхідно зменшити, щоб вони відповідали потенційному ЧНП в умовах повної зайнятості. Він означає, що сукупні витрати приватної економіки перевищують ту величину, яка відповідає умовам повної зайнятості.

Величина інфляційного розриву визначається за формулою:

Величина інфляційного розриву = втрати економіки за інфляц. розриву у сукупних витратах/ μI

Знак «» у зазначеній формулі математичного навантаження немає, а вказує лише на те, що сукупні витрати приватної економіки у фазі піднесення перевищують величину, яка відповідає умовам повної зайнятості.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]