Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Navch_metod_posibn_Ek_teoriya_2011-2.doc
Скачиваний:
1364
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
1.48 Mб
Скачать

І.Зміст дисципліни

Тема 1. Економічна теорія: предмет і метод

Зародження і основні етапи розвитку економічної теорії. Предмет економічної теорії. Економічні закономірності і економічні закони.

Методи пізнання економічних процесів. Мета і функції економічної теорії. Пізнання і використання економічних законів.

Економічна теорія, економічна політика та практика та їх взаємодія.

Тема 2. Економічна система суспільства та відносини власності. Економічні потреби та інтереси.

Економічна система, її суть та основні структурні елементи. Типи економічних систем. Формаційний та цивілізаційний підходи до періодизації суспільного розвитку.

Економічні потреби суспільства, їх суть і класифікація. Економічні інтереси, їх суть і зв’язок з потребами. Економічний закон зростання потреб. Крива виробничих можливостей.

Власність: поняття, сутність, правовий та економічний зміст. Типи форми і види власності. Власність у системі економічних відносин.

Перехідні економічні системи: зміст і основні риси. Розпад командно-адміністративної системи і необхідність переходу до ринкових відносин.

Еволюція відносин власності в Україні. Роздержавлення і приватизація: її принципи і напрями в період переходу України до ринку.

Тема 3. Товарне виробництво як форма організації суспільного виробництва. Гроші і грошова система.

Суть і форми організації суспільного виробництва.: натуральне і товарне. Основні фактори і структура суспільного виробництва. Товарне виробництво як основа ринкової економіки. Ефективність виробництва її суть і показники. Крива виробничих можливостей.

Товар і його властивості. Величина вартості товару. Закон вартості. Теорії вартості. Теорія граничної корисності.

Гроші, їх виникнення, суть і види грошей. Функції грошей. Грошова система і грошовий обіг. Закон грошового обігу.

Тема 4. Ринкова економіка: сутність, принципи побудови.

Потреби людей і обмеженість ресурсів. Суть ринку його завдання, умови виникнення, принципи і функції. Структура, об’єкти і суб’єкти ринку. Моделі ринкової економіки та методи регулювання ринкової системи. Альтернативні системи.

Інфраструктура ринку та її елементи. Біржі, їх види і функції.

Формування ринкової економіки в Україні в період трансформаційних перетворень. Концепції переходу постсоціалістичних країн до ринкової економіки.

Тема 5. Конкуренція і монополія в умовах ринку.

Конкуренція як рушійна сила ринкової економіки. Суть, види і функції конкуренції. Досконала і недосконала конкуренція. Методи конкурентної боротьби.

Причини виникнення і суть монополій. Види і форми монополій. Монопольна ціна, монопольний прибуток. Наслідки монополізму.

Антимонопольна політика в умовах змішаної моделі ринкової економіки. Антимонопольне регулювання в Україні. Функції Антимонопольного комітету.

Тема 6. Теорія попиту і пропозиції. Ціна як регулятор ринкової економіки.

Суть попиту, закон попиту та фактори, що його визначають.

Пропозиція, закон пропозиції та фактори, що на неї впливають.

Еластичність попиту і пропозиції. Моделі еластичності.

Взаємодія попиту і пропозиції. Модель ринкової рівноваги. Ціна як регулятор ринкової рівноваги. Взаємозв’язок величини вартості товарів і ціни.

Тема 7. Основні положення макроекономіки. Суспільне відтворення та економічне зростання. Економічні цикли.

Суть макроекономіки як складової частини економічної теорії. Сутність системи національних рахунків. Основні макроекономічні показники: ВВП, ВНП, ЧНП, НД.

Суспільне відтворення його суть і пропорції. Види і фактори суспільного відтворення.

Економічне зростання, його суть, типи і фактори. Моделі зростання.

Теорія сукупного попиту і сукупної пропозиції і їх макроекономічної рівноваги. Модель кругообігу ресурсів продуктів і доходів у суспільстві.

Економічні цикли, їх суть і фази циклу. Теорії циклічних коливань. Причини циклічних коливань. Види циклів. Теорія «довгих хвиль» кон’юнктури.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]