Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПРАКТИКУМ з Фізіології для фармацевтів..doc
Скачиваний:
1196
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
9.97 Mб
Скачать

6. Система виділення Тема 28. Загальна характеристика системи виділення. Яка будова системи виділення та її роль?

Система виділення це сукупність виконавчих структур та апарату регуляції, що здійснюють виведення з організму: а) продуктів кінцевого метаболізму, б) сторонніх речовин, г) надлишку речовин, і тим самим приймають участь у підтриманні гомеостазу.

До виконавчих структур належать:

- нирки, які шляхом утворення сечі здійснюють виведення з організму: а) продуктів кінцевого метаболізму, зокрема, білкового; б) сторонніх речовин, г) надлишку речовин і, тим самим, приймають участь у підтримці гомеостазу;

- сечовивідні шляхи, які здійснюють виведення сечі до сечового міхура і нього - у зовнішнє середовище;

- шкіра, травний канал та його секреторні залозиберуть участь виділенні кінцевих продуктів азотистого обміну, деяких сторонніх речовин,

- легені беруть участь у виділенні летючих продуктів кінцевого метаболізму та сторонніх летючих речовин.

Апарат регуляції має нервові та гуморальні види регуляції.

Нирки є головним парним органом системи виділення. Сеча, яка утворюється в нефронах, надходить до сечовивідних шляхів, сечового міхура і виводиться з нього назовні завдяки довільній регуляції сечовипускання. За добу утворюється 1 – 1,8 л сечі (добовий діурез).

Порушення діяльності системи виділення і особливо нирок як головних видільних органів призводить до значних змін у організмі. Виключення функцій нирок протягом короткого часу супроводжується накопиченням у крові речовин, які містять азот (таких, як сечовина), що може спричинити загибель організму.

Тема 29. Роль нирок у процесах виділення. Які структури нирок приймають участь у процесах виділення?

Структурною і функціональною одиницею нирок є нефрон, бо утворення сечі здійснюється в нефронах. Нирки мають понад 1 млн нефронів.

Структурні елементи нефронутакі:

  • клубочок: (близько 200 мкм у діаметрі), до складу якого входить сітка кровоносних капілярів, яка вдавлена в капсулу нефрона (Шумлянського – Боумена),

  • проксимальний звивистий каналець: довжина близько 15 мм, діаметр-55 мкм,

  • петля Генле: довжина тонкого низхідного сегмента –2-14 мм, товстого висхідного сегмента – 12 мм,

  • дистальний звивистий каналець: довжина близько 5 мм, він впадає у збірні трубочки;

  • збірні трубочки: їх довжина близько 20 мм, вони не входять до складу нефрону, але за функцією належать до дистального відділу нефрону.

Через нирки проходить 1250 мл крові за 1 хвилину (20-25% хвилинного об’єму крові), що обумовлено їх функцією виділення. Ниркова артерія відходить від аорти, розгалужується на систему артерій меншого діаметру, міжчасточкові артерії дають початок аферентним артеріолам (vaz afftrens), кожна з них поділяється на сітку капілярів, які формують пучок клубочкових судин (чудесна сітка), капіляри зливаються, утворюючи еферентну артеріолу (vaz еffеrens), яка дає початок перитубулярним капілярам, а ті несуть кров до міжчасточкових вен нирки.

Тема 30. Механізми сечоутворення в нефронах. Які механізми утворення сечі?

В основі утворення сечі лежать три процеси:

  1. фільтрація плазми крові з капілярів клубочка в капсулу нефрона, наслідком чого є утворення первинної сечі, яка за складом є ультрафільтратом плазми крові – майже не містить білків

  2. реабсорбція – повернення в кров з канальцевої частини нефрону речовин, які необхідні в організмі, та води,

  3. секреція – транспортування з плазми крові у проксимальні та дистальні канальці речовин, які підлягають виділенню з організму – їх екскреція.

Наслідком цих процесів є утворення кінцевої сечі, яка надходить у сечовивідні шляхи.