Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практична робота3.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
31.07.2019
Размер:
32.03 Кб
Скачать

Практична робота №3

Тема: Виробниче освітлення

Мета: засвоїти значення виробничого освітлення та його нормування

Порядок виконання

  1. Значення світла

  2. Природне освітлення

  3. Суміщене освітлення

  4. Штучне освітлення

Виконання роботи

  1. Значення світла для працездатності та здоров’я людини

    1. За своєю природою світло – це видиме випромінювання електромагнітних хвиль довжиною від 380 до 780 нм (1 нм дорівнює 10 – 9 м).

Під час здійснення будь – якої трудової діяльності втомлюваність очей, в основному, залежить від напруженості процесів, що супроводжують зорове сприйняття.

    1. Для створення оптимальних умов зорової роботи слід враховувати не лише кількість та якість освітлення, а й кольорове оточення. Діючи на око, випромінювання, що мають різну довжину хвилі, викликають відчуття того або іншого кольору. Межі довжини хвиль при колірних смугах наступних:

Фіолетовий – 380 – 450 нм;

Синім – 450 – 480 нм;

Зелений – 510 - 550 нм;

Жовтий - 575 – 585 нм;

Оранжевий - 585 – 620 нм;

Червоний – 620 – 760 нм.

Для ока людини найбільш відчутним є жовто-зелене випромінювання із довжиною хвилі

555 нм. Спектральний склад світна впливає на продуктивність праці та психічний стан людини. Так, якщо продуктивність людини при природному освітленість прийняти за 100 %, то при червоному та оранжевому освітленні (довжина хвилі 600…760 нм) вона становить лише 76%. При надмірній яскравості джерел світла та оточуючих предметів може відбутися засліплення робітника. Нерівномірність освітлення та неоднакова яскравість оточуючих предметів призводить до частої переадаптації очей під час виконання роботи і, як наслідок цього, - до швидкого втомлення органів зору. Тому поверхні, що добре освітлюються, краще фарбувати в кольори з коефіцієнтом відбивання 0,4 – 0,6, і, бажано, щоб вони мали матову або напівматову поверхню.

    1. Залежно від джерела світла виробниче освітлення може бути трьох видів:

природне – освітлення приміщень світлом неба (прямим або відбитим) яке проходить крізь світлові прорізи в зовнішніх огороджуючих конструкціях;

штучне – здійснюється штучними джерелами світла (лампами розжарювання або газорозрядними) і призначене для освітлення приміщень у темні години доби, або таких приміщень, які не мають природного освітлення;

суміщене – одночасне поєднання природного і штучного освітлення.

    1. Основним документом, який регламентує норми освітлення є ДБН.В.2.5-28-2006 «Природне і штучне освітлення». Норми поширюються на проектування освітлення територій, приміщень нових та існуючих, що підлягають реконструкції, будівель і споруд різного призначення, місць виконання робіт на відкритих просторах, територій промислових та сільських населених пунктів. Проектування пристроїв міцного освітлення , які постачаються комплектно зі станками, машинами і виробничими меблями, слід також виконувати відповідно до цих Норм.

    2. ДБН.В.2.5-28-2006 не поширюються на проектування освітлення підземних виробок, морських і річкових портів, аеродромів, залізничних станцій та їх колій, спортивних споруд, лікувально-профілактичних закладів, приміщень для зберігання сільськогосподарської продукції, розміщення рослин, тварин, птиці, а також на проектування спеціального технологічного і охоронного освітлення при застосуванні технічних засобів охорони.

    3. На базі цих норм розробляють галузеві норми освітлення, які враховують специфічні особливості технологічного процесу і будівельних рішень будівель і споруд галузі, які погоджуються і затверджуються відповідно до чинного порядку.

    4. В залежності від характеристики зорової роботи (від об’єкта розрізнення ) встановлено 8 розрядів зорової роботи, а саме:

  • І – найвищої точності;

  • ІІ – дуже високої точності;

  • ІІІ – високої точності;

  • ІV – середньої точності;

  • V – малої точності;

  • VІ – груба (дуже малої точності);

  • VІІ – робота з матеріалами, які світяться виробами в гарячих цехах;

  • VІІІ – загальне спостереження за ходом виробничого процесу.

    1. В нормах наведені вимоги та допустимі значення освітлення для приміщень промислових підприємств:

  • Для штучного освітлення при системі комбінованого і загального освітлення;

  • Природного освітлення (значення коефіцієнта природного освітлення (КПО) при природному освітленні (верхньому та боковому) та суміщеному (при верхньому або комбінованому освітленні та при боковому);

  • Допустимі показники осліпленості і коефіцієнта пульсації освітленості;

    1. Нормовані показники освітлення загальнопромислових приміщень і споруд наведені в додатку И ДБН.В.2.5-28-2006.

    2. Нормовані показники для основних приміщень громадських, житлових і допоміжних споруд наведені в додатку К ДБН.В.2.5-28-2006.

    3. Штучне і суміщене освітлення слід проектувати з урахуванням вимог до ультрафіолетового випромінення згідно з чинними нормативними документами, затвердженими МОЗ України.