Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ринок фінансових послуг.doc
Скачиваний:
172
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
1.41 Mб
Скачать

Тема 3. Фінансові посередники

  1. Сутність фінансових посередників та їх функції.

  2. Суб’єкти банківської системи.

  3. Небанківські фінансові та кредитні інститути.

  4. Контрактні фінансові інститути.

  5. Посередники депозитарно-клірингової системи.

1. Сутність фінансових посередників та їх функції

Фінансові посередникице фінансові установи, до яких належать суб’єкти банківської системи, небанківські фінансові та кредитні інститути, контрактні фінансові інститути та суб’єкти депозитарно-клірингової системи.

Ступінь розвитку фінансового ринку характеризується кількістю фінансових посередників і їх різноманітністю, а також асортиментом фінансових послуг, які вони надають.

Залежно від обслуговування учасників ринку фінансових посередників ділять на спеціалізованих і універсальних.

Спеціалізовані – фінансові посередники, що займаються на ринку одним видом діяльності (страхові компанії, ІСІ, брокерські фірми, пенсійні фонди тощо). До універсальних відносять фінансових посередників, що надають своїм клієнтам широкий спектр фінансових послуг і діють на розвинених фінансових ринках. До цієї групи належать банки.

Залежно від укладання і виконання угод з фінансовими інструментами фінансових посередників ділять на дві групи. Перша група – це безпосередні фінансові посередники: комерційні банки, торгівці цінними паперами, компанії з управління активами, інвестиційні фонди, довірчі товариства; другафінансові посередники, які забезпечують формування інфраструктури фінансового ринку, тобто його функціонування. Це депозитарії, фондові біржі, торгово-інформаційні системи, зберігачі, реєстратори, саморегулівні організації.

Посередники кожного сегменту фінансового ринку мають свої конкретні функції, виконання яких підкреслює значення посередництва на фінансовому ринку. Основними із них є:

  • консолідація ризиків, насамперед ризиків щодо неповернення виданих позичок та виплати процентів у строк (дефолт);

  • надання послуг, пов’язаних з емісією фінансових активів та з їх обігом на вторинному ринку;

  • забезпечення деномінації заощаджень;

  • інвестування коштів у різні галузі економіки при емісії корпоративних цінних паперів;

  • залучення коштів для забезпечення потреб державного бюджету;

  • допомога приватним особам, що мають заощадження, диверсифікувати їх (вкласти капітал у різні підприємства);

  • забезпечення ліквідності ринку та ін.

У зв’язку з посиленням державного регулювання національних ринків та зростаючими потребами учасників ринку в якісних і різноманітних послугах фінансове посередництво набуває універсальних форм.

2. Суб’єкти банківської системи

Банківська система у світі почала формуватися з появою перших банківських послуг, коли в процесі обігу одного товару на інший людство вперше застосувало гроші як еквівалент.

Першими банківськими послугами були збереження, заощадження, пересилка та розмінювання грошей; обмін грошей однієї країни на гроші іншої; надання позик для вчасного здійснення розрахунків та інші.

Зараз існує банківська система світу, яка представлена великою кількістю банківських установ, що надають послуги міжнародного значення та національна банківська система, яка об’єднує банківські установи країни.

Банківська система країни з ринковою економікою має багаторівневу структуру: І рівень – Центральний банк, ІІ рівень – комерційні банки. Сьогодні комерційний банк може надати клієнту до 200 видів різноманітних банківських продуктів і послуг.

Залежно від економічного змісту всі види діяльності комерційних банків поділяють на дві групи: пасивні операції – забезпечують формування ресурсів банку, необхідних йому, крім власного капіталу, для забезпечення нормальної діяльності й одержання запланованого доходу і активні операції – пов’язані з розміщенням банком власних та залучених коштів для одержання доходу і забезпечення своєї ліквідності.

Сучасна банківська система України складається з Національного банку України (НБУ) та інших банків, що створені і діють на території України відповідно до положень Закону України «Про банки та банківську діяльність».

НБУ для забезпечення виконання покладених на нього функцій здійснює низку операцій: надає кредити комерційним банкам, здійснює дисконтні операції з векселями і чеками, купує і продає на вторинному ринку цінні папери, відкриває рахунки у закордонних банках, веде рахунок Державного казначейства України, виконує операції по обслуговуванню державного боргу, веде рахунки міжнародних організацій та інші операції, необхідні для забезпечення виконання своїх функцій.

В українській фінансово-банківській системі комерційні банки організовані у формі відкритих і закритих акціонерних товариств та компаній з обмеженою відповідальністю; можуть функціонувати як універсальні так і спеціалізовані.

Ощадні банки, у світовій практиці, є фінансовими інститутами, які залучають кошти інвесторів у вигляді депозитів та надають позики під заставу нерухомості. Основним видом діяльності таких інститутів є фінансування купівлі нерухомості.

Ощадні і кредитні асоціації засновуються у вигляді акціонерних товариств або взаємних фондів. Основними джерелами фінансових ресурсів ощадних та кредитних асоціацій виступають різні види депозитів: ощадні, строкові та чекові. Основні активи асоціацій – це заставні, цінні папери, забезпечені заставними та державні цінні папери.

Кооперативні банкиспеціальні кредитно-фінансові інститути, що утворюються товаровиробниками на приватних засадах для задоволення взаємних потреб у кредитах та інших банківських послугах. В Україні кооперативні банки створюються за принципом територіальності і поділяються на місцеві та центральний кооперативні банки.

Спеціалізовані банки діють на вузьких секторах грошового ринку і займаються вузьким колом банківських операцій, де потрібні особливі технічні прийоми та спеціальні знання. Тому ця діяльність для універсальних банків є невигідною.

В Україні банки мають право створювати банківські об’єднання і можуть бути учасником лише одного із них:

Банківська корпорація – це юридична особа (банк), засновниками та акціонерами якої можуть бути виключно банки; створюється з метою концентрації капіталів банків – учасників корпорації, підвищення їх загальної ліквідності та платоспроможності.

Банківська холдингова група – це банківське об’єднання, до складу якого входять виключно банки. Материнському банку банківської холдингової групи має належати не менше 50% акціонерного (пайового) капіталу або голосів кожного з інших учасників групи, які є його дочірніми банками.

Фінансова холдингова група – банківське об’єднання, що складається з установ, що надають фінансові послуги, причому серед них має бути щонайменше один банк і материнська компанія є фінансовою установою.

Уряд України розробив Державну комплексну програму реформування та розвитку банківської системи, в основу якої були покладені такі принципи:

- спрямованість макроекономічної політики на забезпечення стабільних умов для підприємницької діяльності;

- прозорість і забезпеченість життєздатності фінансових інститутів;

- сприяння розбудові фінансової інфраструктури;

- створення умов для зменшення витрат на фінансове посередництво.

Основними є такі напрями реформування банківської системи України:

забезпечення розбудови банківської системи, здатної ефективно та адекватно діяти в умовах ринкової економіки;

удосконалення системи нагляду та контролю за діяльністю банків.

встановлення клімату довіри до банківської системи з боку юридичних та фізичних осіб;

створення умов для підтримки стабільності національної грошової одиниці – гривні;

посилення мобілізації заощаджень населення та підприємницьких структур за рахунок створення ефективної системи страхування вкладів;

подальше підвищення ефективності платіжної системи та ін.