Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція техмаш-2.doc
Скачиваний:
94
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
9.28 Mб
Скачать

Детонаційні покриття

Перше повідомлення фірми «Лінд» про використання детонації в газах для нанесення захисних покриттів з’явилось у 1956 р. Нині цей процес використовують для нанесення зносостійких покриттів на поверхні багатьох виробів.

Для напилення найчастіше застосовують карбід вольфраму на кобальтовій основі, а також покриття з оксиду алюмінію і керметів складнішого вмісту та інші порошкові сплави.

Детонацією називають вибух, який поширюється з постійною і максимально можливою для певної вибухової речовини і умов швидкістю, що значно перевищує швидкість звуку в цьому середовищі. На відміну від згасальних вибухових хвиль, детонаційною є сильна стаціонарна незгасальна ударна хвиля. Залежно від природи вибухової речовини швидкість детонаційної хвилі становить 103…105 м/с. Тому і порошок, який розганяється детонаційною хвилею, матиме значно більшу швидкість, ніж при використанні газополуменевого і плазмового струменя.

При детанаційному напиленні висока (в тисячі разів більша, ніж при газополуменевому) кінетична енергія частинок порошку дає змогу формувати покриття з матеріалів, температура плавлення яких вища за максимальну температуру вибуху киснево-ацетиленової суміші. Завдяки високій швидкості переміщення частинки порошку сильніше сплющуються і механічно зчіплюються з нерівностями і порами поверхні деталі, ніж за інших умов напилення.

Електродугові покриття

Втрата роботоздатності обладнанням харчової промисловості спричинюється переважно інтенсивним корозійним руйнуванням і корозійно-механічним спрацюванням під дією хімічно-активних технологічних середовищ. Більшість машин і апаратів, які потребують захисту від корозії, фарбують або цинкують різними способами. Недостатня довговічність фарбових покриттів (інколи менш як 1 рік), їх дефіцитність, висока вартість для найефективніших покриттів, значні витрати при їх відновленні й ремонтах ставлять під сумнів можливість підвищення довговічності сталевих конструкцій і виробів тільки за рахунок збільшення об’ємів фарбування. Відносно цинкування, то його можливості обмежені дефіцитністю цинку, недостатньою для деяких експлуатаційних умов корозійною стійкістю і санітарно-гігієнічними вимогами.

За таких умов перспективним способом підвищення довговічності сталевих виробів і економії сталі (крім цинкування та інших покриттів) слід вважати розвиток алюмінування з використанням електродугової металізації.

Полімерні та металополімерні покриття

Серед різноманітних покриттів, які можна застосовувати для підвищення довговічності обладнання, поширеними є покриття різними полімерами.

До полімерних покриттів, які контактують з харчовими технологічними середовищами, ставляться відповідні вимоги. Зокрема, вони повинні мати добру адгезію до поверхні деталі й антиадгезійні властивості щодо продуктів, незначну пористість, бути еластичними, механічно-міцними, теплостійкими, інертними до технологічних і допоміжних середовищ харчових виробництв, технологічними та економічними. Жоден із відомих полімерів не може повністю відповідати всім цим вимогам. Матеріали з достатньою хімічною стійкістю, як правило, мають недостатню адгезію до металу. Полімерні покриття з задовільною адгезією до поверхні легко руйнуються внаслідок хімічної та механічної дії агресивних середовищ. Крім того, для харчової промисловості особливе значення мають їх хіміко-токсикологічні й медико-біологічні характеристики.

У різних галузях харчової промисловості для захисту внутрішніх поверхонь апаратів, трубопроводів, арматури застосовують такі покриття: співполімервінілхлоридні, фторопластові, поліолефінові, поліуретанові, фенолоформальдегідні, силіцієорганічні, каучукові, епоксидні тощо. Щоб поліпшити властивості покриттів, їх часто використовують із наповнювачами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]