Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1 -6 практ роб та програма робоча.doc
Скачиваний:
62
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
308.74 Кб
Скачать

Готе́ль — будинок із мебльованими кімнатами для короткочасного проживання приїжджих. Залежно від рівня готелю, в ньому можуть бути додаткові послуги — рестораникафебарибібліотекиспортзалисауни та інше.

Готель

   ГОТЕЛЬ – 1) у французькій архітектурі – міський особняк. Зазвичай розміщений на відносно невеликій ділянці, відсунений вглиб території і відгороджений від вулиці і сусідніх ділянок високими кам’яними огорожами, що утворюють замкнений внутрішній двір з парадним в’їздом з вулиці. Сад розміщений, зазвичай, за головним корпусом і зв’язаний з вхідними приміщеннями. У XVI-XVII ст. готель – аристократичний житловий будинок з парадними і службовими дворами. 

Індустрія гостинності є сукупністю підприємств, що надають різні послуги з прийому і обслуговування гостей. Таке визначення дуже близько поняттю сучасних готельних комплексів, оскільки вони надають не тільки послуги мешкання (розміщення), але і безліч різних супутніх послуг.

Готель - 1) це підприємство, що надає людям, які знаходяться поза домівкою, комплекс послуг, найважливішими з яких (комплексутворювальними) однаковою мірою є послуга розміщення і харчування; 2) класичний тип підприємств розміщення, що регулярно чи епізодично надає туристам місця для ночівлі і якому притаманні специфічні ознаки (класифікаці ЮНВТО); 3) підприємство будь-якої організаційно-правової форми та форми власності. Складається з номерів, надає готельні послуги, які не обмежуються щоденним заправлянням ліжок, прибиранням кімнат та санвузлів. Готельні номери - це основний елемент послуги розміщення, який включає в себе багатофункціональні приміщення, призначені для відпочинку, сну, роботи проживаючих.

За призначенням розрізняють номери бізнес-класу, економ-класу, номери-апартаменти і т. д. Номери бізнесу-класу призначені для розміщення осіб, що знаходяться в ділових поїздках і відрядженнях. Крім стандартної обстановки номера, тут повинні бути створені умови для роботи, а саме: повинен бути робочий стіл, телефон, факс, комп'ютер і т. д. Номери економічного класу призначені для розміщення широкого контингенту клієнтів. Відзначаються недорогим інтер'єром і устаткуванням, що впливає на ціну розміщення. Номери-апартаменти - 2-, 3-, 4-кімнатні номери призначені, як правило, для довгострокового розміщення родин. У складі кімнат номера-апартаменту обов'язково повинна бути кухня з необхідним набором побутової техніки (кавоваркою, мікрохвильовою піччю, міксером і т. д.), що дозволяє забезпечити практично домашні умови перебування.

 По функціональному призначенню готельного підприємства

Цільові готелі підрозділяються на:

А. Готелі ділового призначення, обслуговуючі осіб, що перебувають в ділових поїздках і відрядженнях. Готелі цієї групи найбільш відомі як готелі для конгрессного обслуговування: обслуговування симпозіумів, з'їздів, зборів, конференцій і т.д.

Для обслуговування ділових людей повинні бути створений відповідні умови, у зв'язку з чим, до готелів ділового призначення пред'являються наступні вимоги:

- місцерозташування поблизу адміністративних, суспільних і інших центрів міст;

- переважання в номерній фундації одномісних номерів;

- обов'язкова організація в номері, разом із зоною відпочинку і сну, робочої зони;

- наявність в номерній фундації номерів-апартаментів;

- наявність спеціальних приміщень для проведення ділових заходів;

- наявність спеціального технічного устаткування;

- наявність служб фінансового забезпечення;

- забезпечення можливості надання високоякісного живлення;

- устаткування стоянок і гаражів.

Б. Готелі для відпочинку (курортні, туристські).

Курортні готелі. Концепція “курортного готелю” передбачає надання розміщення, живлення і ряду додаткових послуг людям, прагнучим до відпочинку і відновлення здоров'я.

Туристські готелі. Єство концепції “туристського готелю” зводиться до наступного:

- туристський готель, як правило, розташовується на туристських маршрутах і приймає клієнтів з цих маршрутів;

- комплекс послуг, пропонованих в туристському готелі, формується відповідно до програми маршруту і наперед визначається ваучером або путівкою;

- для організації обслуговування в структурі туристського готелю передбачені турбюро або бюро подорожей і екскурсій.

1 Опис навчальної дисципліни

Опис навчальної дисципліни представлено в таблиці 1.

Таблиця 1

Опис навчальної дисципліни

Найменування показників

Галузь знань, напрям підготовки, освітньо-кваліфікаційний рівень

Характеристика навчальної

дисципліни

денна форма навчання

Кількість кредитів - 6

Галузь знань:

  1401- "Сфера обслуговування"

Напрям підготовки:

6.140101 "Готельно-ресторанна справа"

Нормативна

Модулів - 1

Рік підготовки:

Змістових модулів - 3

2-й

Семестр

Загальна кількість годин - 216

4-й

Лекції

Тижневих годин для денної форми навчання: аудиторних – 6

Самостійної роботи студента – 5,37

Освітньо-кваліфікаційний рівень: «бакалавр»

38 год

Практичні

76 год

Самостійна робота

102 год

ІНДЗ:

-

Вид контролю: екзамен

2. Мета та завдання навчальної дисципліни

Метою викладання навчальної дисципліни "Устаткування закладів готельно-ресторанного господарства" є набуття студентами необхідних знань та навичок, пов’язаних з питаннями оснащення, експлуатації закладів готельно-ресторанного господарства сучасним технологічним устаткуванням для реалізації головної мети: максимально повного задоволення вимог споживачів кількості і якістю своєї продукції, послуг при мінімально можливих витратах.

1.1.2.Основними завданнями вивчення дисципліни "Устаткування закладів готельно-ресторанного господарства" є надання студентам комплексу необхідних знань та практичних навичок класифікації, вибору, виконання інженерно-технічних розрахунків, розміщення, експлуатації, технічного обслуговування устаткування готельно-ресторанного господарства, впровадження нової техніки для ефективного переоснащення підприємства, комплексної механізації, автоматизації, інформатизації технологічних процесів з урахуванням вітчизняного та зарубіжного досвіду. Застосування отриманих знань на практиці буде сприяти прийняттю оптимальних рішень у питаннях вибору, застосування та удосконалення технологічного устаткування з метою отримання конкурентоздатних послуг.

Згідно з вимогами освітньо-професійної програми студенти повинні:

знати:

  • теоретичні основи процесів, що реалізуються в устаткуванні закладів готельно-ресторанного господарства;

  • функціональне призначення, види, принцип дії устаткування готельно-ресторанного господарства;

  • технічні характеристики, конструктивні та експлуатаційні особливості устаткування закладів готельно-ресторанного господарства;

  • основні фактори, які впливають на ефективність роботи машин і апаратів закладів готельно-ресторанного господарства;

  • принципи вибору, методики розрахунку теоретичної продуктивності устаткування; методику розрахунку обґрунтованої кількості машин та апаратів;

  • принципи технічного переоснащення закладів готельно-ресторанного господарства, основні напрями розвитку і вдосконалення устаткування закладів готельно-ресторанного господарства;

вміти:

  • класифікувати, аналізувати, вибирати, розміщувати обладнання;

  • впроваджувати новітню техніку для ефективного переоснащення підприємства, механізації та автоматизації технологічних процесів;

  • складати і читати принципові кінематичні схеми устаткування; виконувати інженерно-технологічні розрахунки;

мати навички:

  • складання апаратурно-технологічних схем виробництва продукції за технологічними регламентами;

  • безпечної роботи обладнання;

  • експериментального визначення продуктивності устаткування;

  • складання і читання принципових схем устаткування;

  • застосовування інформаційних технологій в практичній діяльності для рішення практичних задач підбору устаткування.

На вивчення навчальної дисципліни відводиться 216 години / 6 кредитів ЕСТS.