Скачиваний:
19
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
32.77 Кб
Скачать

РУХ І ДИХАННЯ

До верхніх відділів органів дихання належать ніс, порожнина носа з ириносовими пазухами, носова частина глотки, гортань, до нижніх - трахея, бронхи, легені.

Дихання - сукупність процесів, які забезпечують потребу організ­му в кисні і виділення вуглекислого газу. Біологічні процеси на рівні окремої клітини або цілого організму видозмінюються з використан­ням енергії. Для її утворення потрібне постійне надходження кис­ню до мітохондрій клітин. Надходження кисню, його використання в окисних процесах і механізм зворотного транспорту вуглекислого газу складає систему дихання, яка включає в себе такі процеси:

зовнішнє дихання:

обмін газів у легенях (між альвеолярним повітрям і киснем);

транспортування газів кров'ю; обмін газів у тканинах між кров'ю капілярів і клітинами тканин;

внутрішнє дихання (біологічне окислення в мітохондріях клітин).

Припинення дихання призводить до загибелі перш за все нерво­вих, а потім й інших клітин.

Кількість дихань за 1 хв у різні вікові періоди така: новонародже­ний - 40-60; 1-2 роки - 30-35; 3-4 роки - 25-30; 5-6 років - 25.

Легенева вентиляція це об'єм повітря, яке вдихається і види­хається за одну хвилину.

Правильний розвиток грудної клітки, легень, дихальних м'язів дитини залежить від умов, у яких вона росте.

Прискорення дихання у дитини нерідко виникає, коли вона кри­чить, плаче, при фізичному напруженні, нежиті, бронхіті, запаленні легень.

Дорослі, вихователі й батьки повинні прищеплювати дітям навич­ки правильного дихання, а також уміти організовувати заходи, спря­мовані на попередження захворювань органів дихання.

Зважаючи на те, що дихання дітей більш поверхневе, потреба ор­ганізму в кисні доволі велика. Тому у місцях, де перебувають діти, по­винно бути завжди свіже повітря. Для цього необхідно систематично кілька разів на день провітрювати групові та спальні приміщення.

Дітям необхідні рухливі ігри, посильна фізична праця на відкри­тому повітрі. Незважаючи на пору року і погодні умови, потрібно забезпечити перебування дітей на свіжому повітрі. Діти раннього віку повинні бути на свіжому повітрі не менше чотирьох годин на добу, дошкільного віку - не менше п'яти годин (звичайно, з перервами).

102

Для попередження захворювань органів дихання і голосового апа­рата дітей велике значення має відсутність різких коливань темпера­тури повітря та їжі. Не потрібно виводити дітей із сильно нагрітих приміщень або після гарячої ванни на холод, дозволяти пити холодні напої або їсти морозиво в розігрітому стані. Сильна напруга голо­сового апарата може спричинити запалення гортані (ларингіт). Для попередження ларингіту необхідно стежити за тим, щоб діти не роз­мовляли голосно тривалий час; не співали, не кричали і не плакали в сирих, холодних, забруднених приміщеннях або на прогулянці в несприятливу погоду.

Щоб голосові зв'язки не перенапружувались, декламувати вірші потрібно спокійно і неголосно; співати без напруги.

При доборі пісенного репертуару до музичних занять необхідно враховувати особливості дітей різних вікових груп. Вихователі повин­ні стежити за тим, щоб під час співу діти не опускали низько голову, оскільки при цьому стискається гортань і утруднюється проходження повітря. Все це викликає перенапругу голосових зв'язок.

Для ліпшої рухомості грудної клітки бажано, щоб дошкільники спі­вали стоячи. Приміщення, де проводять музичні заняття, потрібно добре провітрювати, робити вологе прибирання; температура повітря в ньому повинна бути не нижчою 18—20 °С, а відносна вологість — 40—60 %.

Особливо корисні рухливі ігри на повітрі, спорт, фізичні вправи, сон на повітрі, регулярне провітрювання приміщень, де перебувають діти. Необхідно роз'яснювати батькам важливість усіх цих заходів.

РУХ І ТРАВЛЕННЯ

Травна система складається з органів, які здійснюють механічне та хімічне перероблення їжі, перетворювання харчових продуктів на продукти живлення, всмоктування цих продуктів, а також виведення утворених шлаків.

Раціон харчування і їжа мають велике значення для збереження доброго здоров'я. Навички харчування можуть впливати на ризик розвитку захворювань серця, приступів стенокардії, високого ар­теріального тиску і є однією із основних проблем охорони здоров'я — ожиріння, яке тісно зв'язано з ростом захворюваності діабетом.

Здоровий раціон залежить не тільки від кожної окремої харчової речовини або від групи харчових речовин, але від структури харчу­вання. Основний принцип харчування — споживання різних харчових продуктів (вуглеводи, білки, жири, вітаміни і мінерали). Добираючи

103

Розділ IV. Вплив рухової активності на функціонування деяких органів і систем дитячого організму

Соседние файлы в папке Калуська дошкільне тіловиховання