Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Pervaya_chast.docx
Скачиваний:
122
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
870.86 Кб
Скачать

51 Що таке тон і тональне відношення?

Тонові, тональні відношення (світлість або тон). Нагадаймо, особливість нашого зору міститься в тому, що світлість поверхні сприймається нашою свідомістю у незмінних показниках, якщо тільки збільшення чи зменшення було однаковим для усіх предметів: білі предметі залишаються білими, сірі — сірими, чорні — чорними. Світлість одного предмету, таким чином, визначається відношенням до світлості іншого. Коровін про задачі тонових відносин казав учню: "Представь себе, что у тебя висит несколько серых холстов, которые ты должен написать. Если ты будешь их копировать, получится что-то грязное, серенькое, скучное, но если ты будешь искать разницу в их тональном отношении и в цветовой окраске и будешь заботиться об их различии, — это будет уже сознательный подход к колориту, а не просто копирование". На початку роботи необхідно визначити загальний тоновий стан постановки, пейзажу або сюжетної картини, уявити собі кольорове зображення у чорно-білому варіанті, як би чорно-білу фотографію. Будь-яке джерело освітлення не тільки складає умови для сприйняття предметів, але й значно впливає на їх світлість та офарблення. Так, у сутінки або в похмурий день, коли сила освітлення мала, предмети значно темнішають. В залежності від того, знаходимося ми у кімнаті, на вузькій вулиці або у відкритому полі, загальний тон освітлення натури буде різним.

54. Крапка сбіга 1) Передняя грань куба считается как бы отсутствующей. На рисунке показана схема плана с намеченным на нем направлением главного луча и точка зрения рисующего. Рядом дается схема построения интерьера этого помещения с определенной высоты горизонта. Так как главный луч зрения

перпендикулярен дальней стене, то она будет изображена фронтально, но перспективно уменьшенной. Горизонтальные ребра левой и правой плоскости сходятся в одной точке схода при лежащей на линии горизонта.

Схема построения интерьера будет иметь одну точку схода. Основное построение рисунка легко можно проверить по такой схеме. Рисунок интерьера может выглядеть так, как показано на рис. 2. Найдя

композиционное решение изображения, с учетом вышесказанных требований, определяют общие пропорции помещения и проверяют построение рисунка по данной схеме. Точку схода находят в пересечении уходящий в глубину линий карниза и плинтуса. Затем уточняют построение

интерьера, прорабатывают оконные и дверные проемы и передают глубину пространства помещения при помощи тона.

2) Во втором случае главный луч зрения направлен на угол помещения, поэтому стены имеют перспективное сокращение. Удаляющиеся в глубину ребра плоскостей на рисунке будут сходиться в двух точках схода. Так как точка схода (даже одна из двух) редко располагается в пределах рисунка, то проверка построения его в большинстве случаев производится на глаз или с помощью карандаша

55 Розказати про скелет людини, надати його характеристику

Скелет (кістяк) людини - це комплекс кісток, які виконують опірну, захисну, локомоторну, кровотвірну та депонуючу функції. До скелету входить близько 200 кісток. В скелеті виділяють осьовий (хребет, череп, грудна клітка) та додатковий відділи (пояси кінцівок та вільні кінцівки). Кістки скелету є своєрідними важелями, які рухаються м'язами, в результаті чого частини тіла змінюють положення в просторі.

За формою кістки поділяють на: трубчасті (довгі і короткі), плоскі, змішані. У трубчастої кістки виділяють видовжене тіло (діафіз) і потовщені кінці (епіфізи) на яких розташовуються суглобові поверхні, що вкриті гіаліновим хрящем. До довгих трубчастих кісток належать кістки плеча, передпліччя, стегна і гомілки. Короткі - кістки п'ястка, плесно, фаланги пальців.

Змішані кістки мають складну будову. Вони складаються із декількох частин, що мають різну будову, форму і походження. Наприклад, хребці, кістки основи черепа тощо.

Форма, ширина і довжина кістки залежать від виконуваної організмом роботи. У людей важкої фізичної праці, хребці набувають клиноподібної форми, а у балерин, шоферів - кістки плесно потовщені тощо. Суттєва роль у формуванні кісток скелету належить фізичним вправам.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]