Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Pervaya_chast.docx
Скачиваний:
122
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
870.86 Кб
Скачать

13. Обґрунтувати поняття: «Пейзаж, як складова частина картини та як самостійний жанр мистецтва». Визначити види пейзажу.

Пейза́ж (фр. Paysage, від країна, місцевість) — жанр в образотворчому мистецтві, в якому об'єктом зображення є природа. Пейзажем називають також окремий твір цього жанру. Як самостійний різновид образотворчого мистецтва пейзаж виник у китайському мистецтві, китайському живопису.

Різновидом пейзажу є зображення моря і подій, що відбуваються на морі (баталії, природні катастрофи, спортивні змагання тощо). Пейзаж за морською темою називається марина.

В зависимости от того на чем сосредоточено внимание художника, и характера изображения выделяют сельский, городской, архитектурный, индустриальный пейзаж, к особой разновидности пейзажа относятся изображения водной стихии - морской(марина) и речной пейзажи.

Кроме того, пейзаж может быть историческим, показывающим облик Земли в прошлом или отражающим вечные законы развития природы,- и фантастическим, основанным на воображении художника. Большое распространение получил космический, или астральный, пейзаж - реально увиденное с Земли или придуманное звездное пространство

Есть также другие разновидности пейзажа: лирический, героический, документальный.

14. Види книжковоъ графіки.

14,16,17

Книжкова графіка

Історія книги тісно пов'язана з історією образотворчого мистецтва і графіки, тому що саме художникам належала видатна роль у створенні рукописних книг. Вони були творцями і шрифту, і прикрас, і малюнків.

Художник, засобами образотворчого мистецтва, втілює ідейно-художній задум, створює художньо-декоративний вигляд книги.

Він повинен не тільки знати шрифти і вміти використовувати їх, але також вміти їх видозмінювати, створювати нові - відповідні його задумом, стилю книги, характеру літературного твору. Працюючи над ілюстрацією, художник повинен чітко уявляти собі, як вона буде поєднуватися з смугою набору на сусідній сторінці, яким буде розворот.

В даний час існують різні види літератури і різні типи книг, призначення і коло читачів яких визначає наклад, формат, ступінь і характер оформлення. Художня література - найбільший розділ у книговидавництві, вона тісно пов'язана з образотворчим мистецтвом, тому добре оформляється і ілюструється. Книжки для дітей славляться багатством оформлення, великими форматами, чітким, легким для читання шрифтом. Політична література, як правило, оформлюється у простих і суворих тонах, де в якості ілюстративного матеріалу не рідко виступають фотографії. Науково-технічна література (підручники і словники) оформлена скромно, якщо не сказати скупо. Спеціальні видання становлять особливу групу, яка називається - бібліофільской. Оформлення та ілюстрування таких видань доручається кращим майстрам. Використовуються рідкісні і дорогі матеріали, які не застосовуються для масових видань.

Книга складається з таких елементів як:

Обкладинка - Художнє рішення покриття книги, в якій укладено книжковий блок. Рішення обкладинки повинно бути умовно-декоративним, ясним, надавати книзі гарний зовнішній вигляд, але в той же час давати точну характеристику книги, розкривати її основний зміст, стиль і образний лад. На обкладинці повинні бути шрифтові елементи, що відображають основні заголовкові дані.

Титульний лист - права половина першого розвороту книги. Титул містить більш складні шрифтові елементи, що пояснюють заголовні та видавничі дані. Якщо на лівій сторінці першого розвороту поміщається ілюстрація, або друкується портрет автора, така сторінка називається фронтиспис. Малюнок на титулі застосовується порівняно рідко і має більше декоративне значення.

шмуцтитул називаються окремі листи, якими відкриваються частини, розділи книги. На шмуцтитул міститься заголовок і нескладний орнаментальний мотив або малюнок.

суперобкладинкою називається художньо вирішена паперове покриття книги поверх обкладинки. Головне завдання - привернути увагу до книги і на деякий час оберегти обкладинку від пошкодження.

Ілюстрації - Це малюнки, образно розкривають літературний текст, підлеглі змісту і стилю літературного твору.

Заставка - Невелика композиція орнаментального характеру або у вигляді малюнка, відкриває який-небудь розділ тексту.

Кінцівка - Невеликий малюнок або орнаментальний мотив, що завершує останню сторінку будь-якого розділу або всієї книги.

Ініціал - Початкова буква в тексті книги, створені художником.

спуском або спусковий смугою - називають перший сторінку тексту книги, звичайно прикрашену заставкою або літери.

В Росії перші рукописні книги із зображеннями з'явилися в 10в. Широкому розповсюдженню книги сприяв винахід в середині 15 століття книгодрукування.

Особливістю сучасної книжкової графіки є її зв'язок з поліграфією, її залежність від рівня та культури праці поліграфічного виробництва. Завдання книжкової графіки поділяються:

-- оформлення книги - зовнішній вигляд, мальовані шрифтові елементи, композиційна побудова текстового набору і т.д.

-- ілюстрування книги - образне розкриття літературного тексту за допомогою малюнків.

В графіку поширені штрихові і тонові ілюстрації. Зустрічаються ілюстрації, виконані в об'ємно-просторовому плані і умовно-площинний трактуванні. Так само існують свої принципи розробки світлотіні, обсягів і перспективи, свої масштаби і прийоми композиції. Ось чому звичайні графічні станкові твори, якщо їх навіть зменшити до книжкових форматів не можуть служити ілюстраціями і будуть лише репродукціями, вклеєними в книгу.

Необхідно підкреслити особливо видатну роль торцевої гравюри на дереві в мистецтві книги.

Книга є однією з найважливіших духовних потреб сучасної людини, в ній органічно поєднується праця як художника, так і видавничих працівників і поліграфістів. Тільки гармонійний праця цих людей створює повноцінну книгу.

Художник книги повинен не тільки знати шрифти і вміти використовувати їх, алетакож вміти їх видозмінювати існуючі шрифти та створювати нові --відповідні його задумом, стилю книги, характеру літературноготвору. Всі образотворчі елементи книги повинні бути гармонійнопов'язані з площиною папери, полосу набору. Працюючи, наприклад, наділюстрацією, художник повинен чітко уявляти собі, як вона будепоєднуватися з смугою набору на сусідній сторінці, яким буде розвороткниги.

У сучасній книжковій графіці поширені штрихові і тоновіілюстрації. Зустрічаються ілюстрації, виконані в об'ємно -просторовому плані і умовно-площинний трактуванні.

У книзі існують свої принципи розробки світлотіні, обсягів іперспективи, свої масштаби і прийоми композиції. Ось чому звичайністанкові графічні твори, якщо їх навіть зменшити до книжковихформатів не можуть служити ілюстраціями і будуть лише репродукціями,вклеєними в книгу. Необхідно підкреслити особливо видатну роль торцевоїгравюри на дереві в мистецтві книги.

Історія книги найтіснішим чином пов'язана з історією образотворчогомистецтва і графіки, зокрема художникам належала видатна роль устворення рукописних книг. Вони були творцями і шрифту, і прикрас, імалюнків. У Росії перші рукописні книги із зображеннями належать до 10століття. З винаходом книгодрукування в середині 15 століття і широкимрозповсюдженням книги роль художників все більше зростає і завдання

йогостають все більш глибокими.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]