Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
гимнастика индз.docx
Скачиваний:
14
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
55.1 Кб
Скачать

1.1. Силова підготовка - основа фізичної підготовленості школярів старших класів

Багато авторів відзначають, що школярі 9-11 класів мають недостатню швидкісну, силову, швидкісно - силову підготовку (А. В. Лотоненко, 1988; Н. М. Соловйов, 1982; В. В. Волков, 1984; В. Г. Прісенко , 1984 і д.р.) що створює певні труднощі при розучуванні нового матеріалу на уроках фізичної культури і здачі програмних нормативів. 

Є.Я. Бондаревський (1990), грунтуючись на даних численних обстежень широких контингентів учнів, які проводилися протягом багатьох років, свідчить про низький розвитку силових якостей юнаків допризовного та призовного віку. На його думку, це зумовлено низьким науковим іметодичнимрівнем, і не вдосконаленням системи силової підготовки учнів.

Інші рухові якості - швидкість, спритність, гнучкість - мають для здоров'я менше значення, ніж сила і витривалість (Я. С. Вайнбаум, 1991), тому що силові здібності виявляються так чи інакше в будь-яких видах рухової діяльності. (Л. П. Матвєєв, 1991; Л. С. Дворкін, 1989,).  Здавна люди виділяли перевагисили і витривалості. І справа не в тому, що сила завжди має рацію. Існує прямий зв'язок між силою м'язів і силою волі, силоюхарактеру. Вольовий, сильналюдинаволодіє більш високими можливостями в будь-якій сфері діяльності, фізично сильна людина активний і в навчанні, і в праці (В. Г. Фохтін, 1990).

Рівень сили характеризує певне морфофункціональний стан м'язової системи, що забезпечує, крім рухової функції організму, ще три життєво необхідні функції - корсетную, обмінну і насосну. Школяріз досить розвиненими силовими якостями швидше і краще освоюють програмнийматеріалз фізкультури (Я. С. Вайнбаум, 1991; М. П. Мисів, 1991).  В.К. Петров (1991) також вважає, що потрібна сила кожному. Це якість справедливо вважається важливим фундаментом всіх інших фізичних якостей.  За допомогою сили можна домогтися високих результатів практично у кожному виді спорту. Певний рівень силової підготовки необхідний кожній людині - для звичайної, нормальної і повноцінного життя. У гармонійно розвинених чоловіків сила поєднується з красою зовнішніх форм тіла і з міцним здоров'ям.

У старшому шкільному віці є сприятливі умови для  розвитку силових якостей юнаків. М'язи у них еластичні, мають хорошу нервову регуляцію, їхня скорочувальна здатність до розслаблення великі. Спостерігається швидкий приріст м'язової маси. Опорно-руховий апаратздатний витримувати значні статичні і динамічні навантаження (Г. П.Богданов, 1987).

У цьому віці у школярів часто спостерігається дисгармонія розвинена м'язів. Справа в тому, що в період між 13 і 16 роками, коли відзначається найбільше зростання довжини тіла і масамускулатури, одні м'язові групи часто відстають у розвитку від інших (В. К. Петров 1991). Вправи з обтяженнями в цьому віці - хороший засіб профілактики та усунення дисгармонії в м'язовому розвитку, тому щороботаз обтяженнями можна в будь-якому режимі і вибірково навантажуючи будь-яку м'яз. Заняття з обтяженнями - є атлетичнагімнастика. Обтяженнями можуть служити: штанги, гантелі, блокові пристрої,амортизатори, гумові джгути і інші пристосування.  В одному тренувальному комплексі з'єднується цілий ряд навантажень, який забезпечує ефективний вплив на всі органи і системи організму.  Добре розвинена мускулатура - це воістину супутник здоров'я. М'язи не просто співіснують з іншими органами і системами організму, а активно впливають на них, допомагають їх роботі.

Силові якості дуже добре розвиваються у віці 13-16 років і якщо не прилучити дітей до занять у цьому віці, то надалі розвиток цієї якості стане дуже складним завданням, а також може залишитися дисгармонія, тобто непропорційно розвинена фігура. 

В даний час серед школярів різко зріс інтерес до занять атлетичною гімнастикою. У молоді велика тяга до вправ з обтяженнями, тому заняття ОФП з силовою спрямованістю, або атлетичною гімнастикою, вельми популярні (В. К. Петров 1984 р. і Р. В. Ніколаєв 1990 р.).  У той же час немає єдиної думки, коли і які якості потрібно розвивати: одні вважають, що слід розвивати всі одночасно, інші, що перевагупотрібно віддавати розвитку сили м'язів (І. В. Сухоцький, 1990р.). Деякі викладачі велику увагу звертають на техніку виконання, але мало значення надають розвиткові фізичних якостей, інші - навпаки.

На думку багатьох авторів, процес формування рухового навику тісно пов'язаний з розвитком у займаються фізичних якостей (А. В. Романцев 1970; С. С. Семашко 1976; В. П. Філін1974). Отже, ефективність занять буде залежати від спільного розвитку як фізичних якостей, так і рухових навичок.  Як зазначалося раніше, це завдання важко вирішити в умовах традиційного шкільного уроку фізкультури (В. К. Бальсевіч 1988). Автор припускає, що оволодіння фізкультурними знаннями і формування рухових навичок буде відбуватися на уроці фізичної культури під час навчальних занять, а завдання фізичної підготовки, тобторозвитокфізичних якостей повинні вирішуватися на фізкультурних заняттях, що проводяться поза, рамок шкільного розкладу.