Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Теорія стресу.doc
Скачиваний:
88
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
254.46 Кб
Скачать

Види та механізми стресу

Екстремальні ситуації поділяють на короткочасні, коли актуалізуються програми реагування, онтогенетично обумовлені, які у людини завжди "наготові", та на довготривалі, коли потребують адаптаційної перебудови функціональних систем людини, іноди суб'єктивно дуже неприємної, а іноді несприятливої для її здоров'я.

Відповідно ситуаціям і реакції організму на стрес будуть різними. Розрізняють короткочасний (гострий) та довготривалий, стрес, що може перейти в хронічний.

Гострий стрес розвивається миттєво з обов'язковим залученням нервової, симпатико-адреналової, серцево-судинної системи і системи гіпофіз-кора надниркових залоз.

Клінічна симптоматика, що проявляється при гострому та хронічному стресі різна, але де в чому схожа: явне безсоння, почуття болі та тиску в потилиці, шиї, животі, спині, а також в області грудної клітини, рясне потовиділення, важке дихання, задишка, нудота, блювання, почуття втомленості, дрижання в колінах.

Короткочасний гострий стрес - це як би усестороннє виявлення початку довготривалого стресу. При дії стресорів, що викликають такий стрес (а довго можна витримати тільки порівняно невеликі навантаження), початок розвитку стресу буває стертим, з обмеженою кількістю помітних виявлень адаптаційних іл процесів. • Тому короткочасний стрес -можна розглядати як посилену модель довготривалого стресу. Хоча за своїм виявленням ці два види стресу різняться один від одного, проте в їх основі діють ідентичні механізми, але працюючі в різних режимах (з різною інтенсивністю). Короткочасний стрес - бурхливе витрачання "поверхових" адаптаційних резервів та поряд з цим початок мобілізації "глибоких". Якщо "поверхових" резервів недостатньо для відповіді на екстремальні вимоги середовища, а темп мобілізації "глибоких" недостатній для відшкодування адаптаційних резервів, що витрачаються, то людина може загинути, не витративши "глибокі" адаптаційні резерви.

Довготривалий стрес - поступова мобілізація і витрачання "поверхових" та "глубоких" адаптаційних резервів. Його протікання може бути прихованим, відображуватися у зміні показників адаптації, які вдається реєструвати лише спеціальними методами. Максимально довготривалі стресори, що можливо витримати викликають виражену симптоматику стресу. Адаптація до таких факторів може бути при умові, що організм людини встигає, мобілізувати глибокі адаптпційні резерви, пристосуватися до рівня тривалих екстремальних вимог середовища. Симптоматика довготривалого стресу нагадує початкові загальні симптоми соматичних, а підчас психічних хворобливих станів. Такий стрес може переходити в хворобу. Причиною довготривалого стресу може стати екстремальний фактор, що часто повторюється.

Розвиток стресу в часі Сел'є поділив на 3 стадії:

  1. Реакція тривоги;

  2. Стадія резистентності;

  3. Стадія виснаження.

Перша стадія - стадія мобілізації адаптаційних можливостей організму. На цій стадії зменшуються розміри тимуса, селезінки та лімфатичних-вузлів, кількості жирової тканини, з'являються виразки шлунку та кишечника. Адаптаційні можливості організму обмежені, під дією дуже сильного

стресора (наприклад, сильний опік) організм може загинути вже на стадії тривоги.

Якщо дія стресора сумісна з можливостями адаптації, то наступає стадія резистентності. Це стадія збалансованого витрачання адаптаційних резервів, зникають ознаки реакції тривоги, рівень опору організму значно вище звичайного. Якщо стресор слабкий або закінчив свою дію, то ця стадія продовжується довгий час або організм пристосовується, отримуючи нові якості.'

Сел'є вважає, що необхідно розрізняти поверхову адаптаційну енергію від глибокої. Поверхова - доступна відразу, по першій вимозі, глибока -зберігається у вигляді резерву, людина витрачає її, але не має можливості поповнювати.

Якщо стресорний фактор є надто сильним або діє довгий час, розвивається стадія виснаження. Знову з'являються ознаки реакції тривоги, але тепер вони незворотні, що може призвести до загибелі організму.

Експерименти на тваринах показали, що здатність організму до адаптації не безмежна. Після реакції тривоги організм адаптується і чинить опір, але тривалість періоду опору залежить від вродженої здатності організму пристосовуватись і від сили стресору.

Як вважає Сел'є, з точки зору стресової реакції не має значення, приємна чи неприємна ситуація, з ,якою зіткається людина. Матір, якій повідомили про загибель її єдиного сина переживає страшне душевне напруження. Якщо через багато років виявиться, що повідомлення є хибним, і син раптово повернеться додому, вона відчує надто сильну радість. Специфічні результати двох подій - горя та радості - абсолютно відмінні, але їх стресова дія - неспецифічна вимога пристосування до нової ситуації -є однаковою.

Стрес не завжди результат пошкодження. Його стресорний ефект залежить тільки від інтенсивності вимог до пристосувальної здатності організму. Будь-яка нормальна діяльність - гра в шахи, пристрасні обійми можуть викликати значний стрес, не вчинивши ніякої шкоди.

Сел'є виділяє в повсякденному житті два типи стресу - еустрес та дистрес. Еустрес поєднується з бажаним ефектом, дистрес - з небажаним. Дистрес завжди неприємний, він пов'язаний з шкідливими наслідками.

Коли говорять, що людина відчуває стрес, мають на увазі надмірний стрес, або дистрес, подібно тому, як вираз "у нього температура" означає наявність у людини підвищеної температури, тобто жару. Звичайна ж теплопродукція - невід' ємна якість життя.

Навіть в стані повного розслаблення, людина, що спить, забезпечують рухи грудної клітини. Повна незалежність від стресу означає смерть. Рівень фізіологічного стресу найбільш низький в хвилини байдужості, але ніколи не дорівнює нулю.

Приємне чи неприємне емоційне збудження супроводжується підвищенням фізіологічного стресу (але не обов'язково дистресу). Відповідно до гіпотези Сел'є, депривація - відсутність подразників, та надмірне подразнення в рівній мірі супроводжується підвищенням стресу, навіть іноді до дистресу. Тому ми не повинні, та й не в змозі уникати стресу.

Важливою для концепції стресу є відповідь на питання, яким чином одна й та ж сама реакція призводить до різних ушкоджень. Відомо, що якісно різні подразники рівної стресорної сили не обов'язково викликають однаковий синдром у різних людей. В той же час один і той же подразник може призвести до різних ушкоджень у різних людей. Було доведено, що якісно різні подразники відмінні лише своєю специфічною дією. їх неспецифічний стресогенний ефект, по1суті однаковий,.якщо тільки на нього не накладається та не видозмінює його інша специфічна якість подразника.

Ту обставину, що навіть один і той же стресор може викликати неоднакові ураження у різних людей, Сел'є пов'язує з "фактором обумовлення", які вибірково посилюють або гальмують те або інше виявлення стресу. "Обумовлення" може бути внутрішнім (генетична схильність, вік, стать) або зовнішнім (прийом всередину гормонів, лікарських засобів, дієта). Під впливом цих факторів відбувається обумовлення (вони визначають чутливість організму).

Загальну якість різноманітних агентів, в силу якої всі вони викликають стандартну реакцію Сел'є назвав стресорним ефектом, а стан, викликаний цими агентами в організмі - стресом. Після того, як в 1936 р. Сел'є сформулював синдром біологічного стресу, були виявлені додаткові, раніше невідомі біохімічні та структурні зміни організму у відповідь на неспецифічний стрес

Психологічний стрес

Вивченню психологічних реакцій на стрес присвячена велика кількість досліджень, особливо в останні роки. Дослідників цікавлять перш за все клі­нічні та виробничі ситуації. Слід зазначити, що основна проблема в розумін­ні психологічних реакцій людини на стрес торкається його здатності подола­ти стресогенну ситуацію.

Американський фізіолог Кеннон, що проводив дослідження на кішках, описав активну форму реакції на гострий стрес в критичних ситуаціях. Він характеризував цю реакцію як "втеча" або "боротьба", що розглядається як мобілізація організму, що готує м'язи до дії у відповідь на загрозу. Цей меха-нізм дає можливість індивіду або боротись з загрозою, або втікати від неї. Y людини реакція "боротьба-втеча" може бути активована посередництвом різ-номанітних психологічних впливів, включаючи різні психосоціальні подраз-ники.

Ці реакції, а також інші - завмирання, посилене збудження, агресія кра­ще вивчені у тварин ніж у людей. Хоча такі реакції є вродженими, у людини вони загальмовані і поступаються пізнавальним реакціям, які більше відпо­відають його оточенню. При цьому організм не може повністю використати всю енергію, що виділилася в результаті фізіологічних змін, що, в свою чер­гу, може збільшити ступінь втомлюваності та призвести до розвитку патоло­гії у відповідь на стрес

Американський вчений Лазарус висунув концепцію подолання, що є засобом виходу із стресової ситуації. Вона включає два процеси: -безпосередню рухову активність та тимчасове полегшення. Безпосередня рухова активність може виявлятись у вигляді підготовчих захисних дій, агресії або пасивного уникання. Гарним прикладом захисних дій є реакція студентів на іспити. Може заперечуватись важливість екзамену, що знижує значимість покарання за невдачу, студент може захворіти, поклавши відповідальність на лікаря або на хворобу. Таким чином, підготовка людини до захисту від шкідливого впливу призводить до зменшення фактично існуючої небезпеки та зниження її загрози.

Агресія часто супроводжує стрес, але не завжди буває адекватною, і як наслідок, ефективною формою подолання. Рішучим аспектом ефективності агресії у відповідь на стрес є ідентифікація цілі, а також характер агресії та наявність емоції гніву.

Пасивне ухиляння також можна розглядати як довготривалу реакцію на переживання стресу (депресія, почуття безнадійності). -Тимчасове полегшення є формою подолання, яка виражається в пом'якшенні страждань, пов'язаних із переживанням стресу. При цьому можуть бути використані 3 типи захисних механізмів: переміщення, заперечення та інтелектуалізація.

Переміщення можна спостерігати у випадках, коли людина тримає свою агресію, направлену на більш сильного супротивника, а виявляє агресію по відношенню до іншого, слабшого (чоловік може "нападати на свою дружину, коли істинним джерелом його проблем є начальник на роботі). і

При запереченні людина долає загрозу просто заперечуючи її існування.

Інтелектуалізація є способом захисту, при якому людина може реагувати на загрозливу небезпеку, оцінюючи її Як цікаве явище або предмет для вивчення.

Фізіологічні та психологічні показники стресу та їх кореляція

Фізіологічні зміни є базовим субстратом психологічних характеристик стресу. Наявність такої кореляції дозволяє використовувати зміни фізіологічних реакцій реакцій на стрес в якості об'єктивних показників психологічного стресу.

Показано, що стресогенні стимули, викликаючі у людини активне, агресивне їх подолання, активізують симпатико-адреналову систему. В той же час навантаження, що провокують пасивну поведінку, активізують систему гіпофіз-кора надниркових залоз. Стресорні фактори, викликаючі у піддослідних емоційно-астенічну поведінку (нудьгу, нетерпіння, подразливість), збільшували виділення кортизола.

Радянський дослідцик психофізіолог Кітаєв-Смик Л.А.визначає стрес як неспецифічні фізіологічні і психологічні проявлення адаптаційної, активності при сильних, екстремальних для організму впливах, розуміючи в даному випадку стрес у вузькому смислі. Неспецифічні виявлення адаптивної активності при дії будь-яких значимих для організму факторів можна визначити як стрес у широкому смислі. Автор описує комплекс характерних для стресу фізіологічних та психологічних змін:

  • субсиндром зміни мислення при стресі,

  • субсиндром зміни спілкування при стресі,

  • емоційно-поведінковий субсиндром,

  • вегетативний субсиндром.