Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
08.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
318.98 Кб
Скачать

2.3. Цінова еластичність попиту

Вправи третя та четверта присвячені тому, щоб ті, хто вивчає економіку, краще зрозуміли питання, пов’язані з ціновою еластичністю попиту.

Вправа 3

Для виконання даної ситуативної вправи, вчителеві слід заздалегідь заготовити прозірку для кодоскопу з даною вправою без відповідей, або ж роздати кожному учневі роздрукований варіант. Слід відмітити, що ця вправа добре сприймається і на слух.

Завдання: визначте, яким є попит на наведені нижче товари та послуги – еластичний чи нееластичний за ціною. Запишіть відповідь поряд із назвою продукту. Відповідь поясніть. (Відповіді дані в дужках).

  1. Молоко – (нееластичний попит). Чому? – (немає замінників).

  2. Сухе молоко – (еластичний попит). Чому? – (можна замінити іншими видами молока: пастеризованим, біо – молоком).

  3. Інсулін – (нееластичний попит). Чому? – (немає замінників).

  4. Інсулін в одній із чотирьох аптек – (еластичніший, ніж в попередньому завданні). Чому – (оскільки конкуренція забезпечує товари-замінники).

  5. Електроенергія, ціна на яку подорожчала із вчорашнього дня – (нееластичний попит).Чому? – (у споживачів не було достатньо часу, щоб пристосуватись до вищих цін).

  6. Електроенергія, ціна на яку подорожчала рік тому – (попит став еластичнішим в порівнянні з попереднім завданням). Чому? – (у споживачів був час для переходу на використання енергозберігаючих побутових приладів).

  7. Нові автомобілі – (еластичний попит на товар).Чому? – (вживані автомобілі - широко доступний замінник).

  8. Відпустка на південному березі Криму – (еластичний попит). Чому? – (можна замінити відпочинком у дешевший спосіб).

Вправа 4

Дану вправу можна виконати, застосовуючи роботу в групах. З цією метою клас розбивається на три групи і кожна з них отримує твердження з метою подальшого аналізу. Після обговорення ситуації в групах, один представник від групи аналізує дане твердження перед усім класом.

1.Якщо ввести додаткові податки на цигарки, що приведе до підвищення цін на них, то це змусить більшість курців відмовитись від шкідливої звички.

Відповідь:

Для тих, хто палить, попит на цигарки нееластичний і тому помилково вважати, що введення додаткових податків та підвищення цін приведе до відмови від паління значної частини населення, хоча можна передбачити, що такі заходи дещо зменшать споживання цигарок.

2.Якщо підвищаться ціни на квитки на проїзд в залізничному транспорті в СВ, то це буде мати однаковий вплив на громадян з середнім рівнем доходів та народних депутатів.

Відповідь:

Можна передбачити, що наслідки такого рішення для даних категорій населення будуть різними. Для громадян з середнім рівнем доходу попит на цей продукт еластичніший, ніж для народних депутатів. Тому скоріш за все громадяни із середнім рівнем доходів відмовляться від даного продукту в значно більшій мірі, ніж народні депутати.

3.Підвищення тарифів на електроенергію різко зменшить її споживання.

Відповідь:

Підвищення тарифів на електроенергію дещо зменшить споживання її, але не одразу, а через якийсь термін часу (з часом попит на електроенергію стане еластичнішим), коли споживачі почнуть шукати шляхи економії електроенергії.

Задачі 1 – 3 присвячені розвитку у учнів навику визначення коефіцієнту цінової еластичності. Формули для визначення коефіцієнту цінової еластичності дані в інформаційному блоці. Дані, що використовуються для прикладів є умовними, тобто найголовніше завдання цих задач – це вміння учнями здійснювати нескладні розрахунки. Вчитель може роздати їх кожному учневі в надрукованому вигляді, або ж записати на дошці, заготувати прозірки із цими задачами. Рішення задач обов’язково перевіряється.

Задача 1

Розрахувати коефіцієнт цінової еластичності попиту за наступними даними:

Нехай ціна товару зросла з 5гр.од. до 6гр.од., а величина попиту при цьому зменшилась з 15 од. до 10 од.

Розв’язання:

∆Q = 5 од.

Qсер = 12,5 од.

∆Р = 1 гр.од.

Рсер = 5,5 гр.од.

Е =

5

/

1

= 2,2.

12,5

5,5

Попит на товар еластичний.

Задача 2

Нехай ціна товару зменшилась з 10 гр.од. до 9 гр.од., а величина попиту при цьому зросла із 100 од. до 110 од.

Розв’язання:

∆Q = 10 од.

Qсер = 105 од.

∆Р = 1 гр.од.

Рсер = 9,5 гр.од.

Е =

10

/

1

= 0,9.

105

9,5

Попит на товар нееластичний та наближається до одиниці.

Задача 3

Нехай ціна товару зросла з 6 гр.од. до 9 гр.од., а величина попиту при цьому зменшилась з 60 од. до 50 од.

Розв’язання:

∆Q = 10 од.;

Qсер = 55 од.

∆Р = 3 гр.од.

Рсер = 7,5 гр.од.

Е =

10

/

1

= 0,45.

55

7,5

Попит на товар нееластичний.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]