Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
посібник ВСТУП ДО ГЕОГРАФII.doc
Скачиваний:
49
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
2.26 Mб
Скачать

2.7. Стан зарубіжної географії з кінця хіх століття

Однією з найбільш потужних шкіл залишалася німецька антропогеографічна школа. У найбільш завершено вигляді ідеї географічного детермінізму сформував учень К.Ріттера – Фрідріх Ратцель (1844 – 1904), автор праці „Політична географія„ в якій заклав основи геополітики.

Представник наступного покоління німецьких географів – Альфред Геттнер (1859–1941), видатний країнознавець. За Геттнером у географії немає свого предмета дослідження, але є особливий просторовий підхід, який полягає у вивченні положення в просторі окремих тіл та явищ у межах окремої території (регіону), яка є унікальною і неповторною. Цей напрям називають хорологічним. За Геттнером, географію не цікавлять загальні закони і типології. Її завданням має бути, перш за все, вивчення розміщення різноманітних географічних об’єктів у просторі і відносно один одного. Географія, на його думку, „хорологічна наука про земну поверхню, яка вивчає земний простір за його відмінностями та просторовими взаємовідношення­ми„.

А.Геттнер розглядав людину, як компонент ландшафту, у відриві від суспільства.

У Геттнера в 1920 – 1930 рр. було багато прихильників у СРСР та США (Р.Хартшторн, А.А.Крубер, В.П.Семенов-Тань-Шанський). В українській науці хорологічні та гуманістичні ідеї географії Геттнера знайшли своє відображення у працях П.Тутковського, С.Л.Рудницького, К.Г.Воблого, В.Кубійовича, А.С.Синявського. Вони були спрямовані на широкий краєзнавчий аналіз території, її природниче та економіко-географічне вивчення.

Хорологічний напрямок у географії в середині ХХ ст. пов'язаний з ім’ям американського вченого Р.Хартшорна. За ним, головним завданням географії є детальний опис регіонів, межі яких виділяються довільно, у залежності від поставленої дослідником мети. Кожен регіон – унікальний. І немає потреби у виявлені якихось загальних (універсальних) закономірностей.

Розвиток ландшафтної географії пов’язаний із працями З.Пассарге (Німеччина, 1867–1958). Він вважав, що головне завдання географії — вивчен­ня природних ландшафтів. Географи почали розглядати ландшафт як інтегральний об'єкт географічних досліджень.

Тісно пов’язана з німецькою французька географічна школа, для якої характерне переплетіння географічних та історичних знань. Учень К.Ріттера ― Елізе Реклю (1830 – 1905) писав: "Географія по відношенню до людини є не що інше як історія в просторі, тоді як історія є географією часі". Е.Реклю є автором першої країнознавчої енциклопедії – 19-томника „Земля і люди” (в якому він виклав погляди на еволюцію людського суспільства).

Фундатором французької школи географії людини є Поль Відаль де ла Бланш (1845–1918). Він є автором концепції географічного посибілізму (менш жорсткого варіанту географічного детермінізму, де особливості розвитку народів і країн пояснюються можливістю використанням або не використанням природних умов і ресурсів території). Дослідником було складено атлас географії та історії світу. Він також керував колективом по створенню багатотомної праці зі всесвітньої географії.

Найбільш яскравим представником антропоцентричного напрямку у вітчизняній географії був В.П.Семенов-Тань-Шанський (1870 – 1942).

Крім хорологічної й геополітичної антропогеографічної шкіл у ХХ ст. на Заході розвивались: "регіо­нальна географія" – як поглиблення хорологічної концепції, яка сформувалася в першій половині 1950-х років (засновник напряму — американський економіст У. Ізард); американська школа екології людини (К.О.Зауер, Х.Барроуз, І.Боуманн), математична географія, суть якої полягає у виявленні математичних показників розміщення об’єктів у географічному просторі (В.Кристалер, А.Льош у Німеччині, В.Бунге й П.Хаггет в США), радикальна географія, яка займалася дослідженням найбільш життєво важливих проблем тощо.

Великий вплив на розвиток науки ХХ століття, у тому числі географії, мало вчення К.Маркса і Ф. Енгельса про єдність людини з суспільством і природою (що розглядається як єдність і боротьба протилежностей).

На Заході у 1960 – 1970-ті роки сформувався системний підхід до вивчення складних об’єктів різного походження, який в географії проявився як геосистемний (теорія геосистем).