Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод реком Філософія психології 2013 ЗАОЧН.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
173.06 Кб
Скачать

Методичні вказівки для самостійної та індивідуальної роботи студентів з навчальної дисципліни

Індивідуальні завдання з дисципліни сприяють поглибленому вивченню студентом теоретичного матеріалу, формуванню вмінь використання знань для вирішення відповідних практичних завдань. Індивідуальні завдання виконуються студентами самостійно із забезпеченням необхідних консультацій, з боку викладача.

Основними документами, що підтверджують засвоєння положень дисципліни, є виконані належним чином індивідуальні завдання (письмові доповіді, результати діагностувань та ін.), відпрацьований розгорнутий конспект лекцій та підсумкова контрольна робота.

До початку сесії необхідно відпрацювати розгорнутий конспект із усіх тем курсу. При складанні конспекту необхідно отримати відповіді на поставлені питання, законспектувати необхідний категоріальний апарат дисципліни (використовуючи енциклопедії, енциклопедичні словники, періодичні видання і т.п.).

До самостійної роботи входить: складання конспектів статей з певної проблеми та складання анотації на першоджерела. У конспекті необхідно виділити ключові положення статті у вигляді тез та цитати, що їх підтверджують з обов’язковим посиланням на сторінки першоджерела. Складання анотації на першоджерело оформлюється згідно наказу ВАК України від 26.01.2008 р. №63.

Рекомендації для студентів щодо опрацювання індивідуальної та самостійної роботи.

Складання словника психологічних термінів та понять.

Словник термінів та понять має містити визначення опорних понять до семінарського заняття з теми, а також спеціальних термінів та понять, що зустрічаються у текстах статей, матеріалах підручників та є незрозумілими або невідомими.

Конспектування статей.

У конспекті необхідно виділити ключові положення статті у вигляді тез та цитати що їх підтверджують з обов’язковим посилання на сторінки першоджерела. Складання анотації на першоджерело оформлюється згідно наказу ВАК України від 26.01.2008 р. №63.

Підготовка реферату або презентації.

Тема реферату обирається студентом із орієнтовного списку представленого у робочій програмі. При доповіді необхідно здійснити аналіз точки зору автора та зробити висновки які мають відповідати поставленій меті та можуть містити певні рекомендації до практичного їх застосування. Обсяг – 6-12 сторінок.

Складання структурно-логічної схеми з теми заняття.

Основні елементи тексту (терміни, поняття, визначення, висновки та ін.)

необхідно розташувати у вигляді ізольованих ділянок поля на аркуші паперу та стрілками вказати, у якому зв’язку між собою вони знаходяться.

Узагальнений перелік індивідуальних завдань:

1.Скласти термінологічний словник основних понять з теми, тлумачення спеціальних термінів та понять, що зустрічаються у текстах статей (необхідно вказати джерела, за якими подаються визначення понять):

2. Підготовка реферату або презентації.

ЗАВДАННЯ ДЛЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ:

Узагальнений перелік самостійних завдань:

Конспективно опрацювати та скласти анотацію на статті та першоджерела. В анотації визначити головну проблему, що висвітлюється, виокремити основні ідеї по її висвітленню, розкрити особливості авторського підходу.

  1. Асмолов А.Г. Истоки некласссической психологи. / А.Г.Асмолов // По ту сторону сознания; методологические проблемы неклассической психологии. – М.: «Смысл», 2002. – 480 с. – С. 433-435.

  2. Асмолов А.Г. О предмете психологии личности / А.Г. Асмолов // Вопросы психологии. - 1983. - №3. - С. 118-125.

  3. Бермус А.Г. Естественнонаучная парадигма в психологии, выбор ориентиров / А.Г. Бермус // Вопросы психологии. 1998. - № 4. - С. 79-83.

  4. Брушлинский А.В. Принцип детерминизма в трудах С.Л. Рубинштейна / А.В.Брушлинский // Вопросы психологи. - 1989. - № 4. - С. 66-73.

  5. Василюк Ф.Е. Методологический анализ в психологии. / Ф.Е. Василюк. М.: МГППУ; СМЫСЛ, 2003. – 240 с.

  6. Леонтьев Д.А. Смысл как интегративная основа личности / Д.А.Леонтьев. // Психология смысла: природа, строение и динамика смысловой реальности. / Д.А. Леонтьев. 2-е исправленное издание. – М.: Смысл, 2003. – 420 с. С. 36-51.

  7. Мясоед П.А. О системах психологического знания (анализ учебников по психологии)//Вопросы психологии. 1998. № 1. С. 55-64.

  8. Парсонс Т. Системы действия и социальные системы. / Т.Парсонс.// О структуре социального действия. — М.: Академический Проект, 2000. — 880 с. – С. 14-20.

  9. Петровский А.В. Теоретическая психология как основание общей психологии / А.В. Петровский // Вопросы психологии. - 2000. - № 4. - С. 3-8.

  10. Петровский А.В., Петровский В.А. Категориальная система / A.В.Петровский., В.А.Петровский //Вопросы психологии . 2000. - № 5. - С. 3-17.

  11. Ткаченко О. М. Принципи і категорії психології. — Київ, "Вища школа", 1979.-198с.