Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод реком Філософія психології 2013 ЗАОЧН.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
173.06 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

Полтавський національний педагогічний університет

імені В.Г. Короленка

Психолого-педагогічний факультет

Кафедра психології

Філософія психології

Методичні рекомендації

до семінарських та практичних занять, самостійної та індивідуальної роботи студентів заочної форми навчання

Освітньо-кваліфікаційний рівень: бакалавр

Галузь знань: 0301 Соціально-політичні науки

Напрям підготовки: 6.030102 – “Психологія”

Укладач: канд. психол. наук Ю.Л. Горбенко

Полтава − 2014

Філософія психології: Методичні рекомендації до семінарських, практичних та лабораторних занять, самостійної та індивідуальної роботи студентів заочної форми навчання / Горбенко Юрій Леонідович- Полтава, 2014. – 20с.

Розроблена на підставі програми: Філософія психології: Програма навчальної дисципліни. / Горбенко Ю. Л. - Полтава, 2012. – 14 с.

Затверджено вченою радою Полтавського національного педагогічного університету імені В.Г. Короленка “ 27” вересня 2012 року, протокол № 2

Методичні матеріали містять перелік тематичних питань та фахової літератури до семінарських занять, завдання для самостійної та індивідуальної роботи по курсу «Фiлософiя психології» для студентів психолого-педагогічного факультету.

Організаційно-методичні вказівки

Методологія процесу навчання оцінювання знань студента полягає у орієнтації його на особистісно-орієнтовану форму роботи та організацію самоосвіти студента.

Самостійна та індивідуальна робота студента є формою організації навчального процесу, яка передбачає створення умов для повнішої реалізації творчих можливостей студентів через індивідуально-спрямований розвиток їх здібностей, науково-дослідну роботу і творчу діяльність.

Мета самостійної роботи - поглиблення і розширення знань, удосконалення умінь і навичок, особистого досвіду, розвиток творчого мислення студента.

Методичні рекомендації до семінарських, практичних та лабораторних занять, самостійної та індивідуальної роботи студентів повинні спрямувати підготовку як до планових занять так допомогти організувати самостійну роботу студентів.

Керуючись вимогами керівних документів щодо забезпечення навчального процесу в даній роботі розкривається сутність та структура таких елементів навчально-методичний комплексу як:

  • завдання для практичних та лабораторних занять;

  • методичні вказівки та тематика рефератів для студентів;

  • контрольні тести до семінарських, лабораторних занять, індивідуальної та самостійної роботи;

  • методичні вказівки та індивідуальні завдання для самостійної роботи студентів з навчальної дисципліни;

  • екзаменаційні та залікові питання;

  • методичні вказівки з використання ПЕОМ з дисципліни.

Результати самостійної роботи студента визначаються за допомогою системи оцінювання, що використовується у вищому навчальному закладі.

Підсумкова (загальна) оцінка з навчальної дисципліни є сумою рейтингових оцінок, одержаних за окремі оцінювані форми навчальної діяльності: поточне та підсумкове тестування рівня засвоєння теоретичного матеріалу під час аудиторних занять та самостійної роботи (модульний контроль); оцінка за виконання лабораторних досліджень; оцінка за індивідуальні завдання.

Структура оцінювання знань з навчальної дисципліни базується на врахуванні змістових особливостей навчального курсу, рівня його навчально-методичного забезпечення, досвіду самостійної роботи студентів та рівня їх базової підготовки.

Однією з форм проміжного контролю знань студентів є контрольні (модульні) роботи. Кількість контрольних (модульних) робіт відповідає кількості змістових модулів.

У кінці вивчення курсу формується підсумкова оцінка з навчальної дисципліни, яка виводиться на основі середньої оцінки за змістові модулі та додаткові оцінки за підсумкове тестування.

До академічної довідки студента як основна вноситься підсумкова оцінка за вивчення навчальної дисципліни.

Особливості видів контролю з дисципліни:

Поточний контроль: усне опитування на семінарських та практичних заняттях, на початку заняття експрес-тестування або диктант за основними поняттями теми. Перевірка індивідуальних завдань та самостійної роботи студента перед модульним контролем.

Модульний контроль: у формі тестування з тем змістового модуля.

Підсумковий контроль – екзамен у формі усної перевірки знань – відповідей на питання, що додаються у кінці робочої програми (згруповані по 2 питання в кожному білеті).

Структура курсу «Фiлософiя психологiї»

згідно Положення про кредитно-модульну систему навчання

Змістовний модуль

Види навчальної діяльності

Кількість годин

Лекції

8 год.

Семінарські заняття

4 год.

Самостійна робота

60 год.

Індивідуальна робота

36 год.

Всього 3 кредита

108 год.

108 год.

Критерії оцінювання знань

Оцінки «відмінно» оцінюється студент, який виявив всебічні, систематичні і глибокі знання навчально-програмового матеріалу, вміння вільно виконувати завдання, передбачені програмою, ознайомлений з літературою, що рекомендована програмою. Студент засвоїв взаємозв'язок основних понять психології, виявив творчі здібності в розумінні і використанні навчально-програмового матеріалу.

Оцінки «добре» заслуговує студент, який виявив повне знання навчально-програмового матеріалу, успішно виконує завдання, засвоїв літературу, рекомендовану програмою. Студент здатний до самостійного поповнення знань у ході подальшого навчання і професійної діяльності.

Оцінки «задовільно» заслуговує студент, який виявив знання основного навчального матеріалу в необхідному для подальшого навчання і майбутньої роботи за професією обсязі, справляється з виконанням завдань передбачених програмою, ознайомлений з літературою. Студент припускається огріхів при відповіді на питання і виконанні завдань, але демонструє спроможність усунути ці огріхи.

Оцінка «незадовільно з можливістю перескладання» ставиться студенту, який виявив прогалини в знаннях основного навчально-програмового матеріалу, припустився принципових помилок у виконанні завдань.

Оцінка «незадовільно з обов’язковим повторним курсом» ставиться студенту, який не опанував навчально-програмовий матеріал, не спроможний виконати завдання.

Змістовий модуль 1

ГНОСЕОЛОГІЧНИЙ ПІДХІД ДО ПРОБЛЕМИ ЛЮДИНИ

Семінарське заняття 1

Тема: ТЕОРIЯ ПIЗНАННЯ ЯК ФIЛОСОФСЬКО-МЕТОДОЛОГIЧНА ОСНОВА ПСИХОЛОГII

Питання для обговорення:

  1. Методологія і теорія пізнання в психології. Місце методології психології в системі професійного психологічного знання.

  2. Можливості пізнання та стосунки знання до об'єктивної реальності.

  3. Специфіка психологічного знання. Наукове і ненаукове психологічне знання. Проблема об'єктивності в психології. Предметна специфіка психологічних знань.

  4. Єдність та взаємодоповнюваність принципів як інструмент висвітлення природи психічних явищ у різних аспектах.

Опорні поняття: філософія, методологія, світогляд, гносеологія, епістемологія, наука, теорія, теоретична психологія, метафізика, методика, метод, феноменологiя, свiдомicть, редукцiя, домеханістичний детермінізм, механістичний детермінізм, загальнобіологічний детермінізм, біопсихічний детермінізм, соціопсихічний детермінізм, знакова система, провідна діяльність, особистість.