Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Роб. н. прогр. 2к..doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
497.66 Кб
Скачать
  1. Програма навчальної дисципліни

Блок змістових модулів ІІ (продовження).

Засоби і структура соціокультурної регуляції.

Змістовий модуль Е. Соціальні функції культури.

Тема 39. Поліфункціональність культури. Духовне виробництво як сукупність функцій, необхідних для регулювання суспільної діяльності людини. Класифікація функцій культури у відповідності до структури духовного виробництва.

Тема 40.Функція виробництва нових норм, цінностей, значень і знань, духовна творчість. Історична еволюція виробництва значень і знань: від способів гадання до наукових систем. Роль практичного досвіду, художньої творчості і науки у введенні інновацій. Індустрія знань і інформації у сучасному світі. Соціальні умови прийняття інновацій.

Тема 41. Функція накопичення, збереження і передачі культури. Культура як пам'ять про минуле, як берегиня часу. Культурна організація пам’яті і відліку часу: цикли повторень, календар, свята і пам’ятні дні. Принципи збереження і втрати елементів культури. Специфічні принципи культурної і колективної пам’яті.

Категорія «культурна спадщина» як означення всіх сукупних досягнень конкретного суспільства (або всього людства). Засоби накопичення і збереження досвіду минулого. Мова як засіб колективної пам’яті. Організація збереження культурного досвіду в релігійному суспільстві. Догматизація як засіб впорядкування і захисту комплексу сакральних смислів і знань.

Нові інформаційні технології і досягнення у сфері накопичення, збереження і обробки даних.

Розширене і термінологічно коректне вживання слова «традиція». Традиційні культури як сфера етнографії. Проблема співвідношення традиції і сучасності. Принцип самобутності культур. Науковий статус терміну «самобутність» («ідентичність») і його використання в сучасній культурології.

Тема 42.Функція цілепокладання.Спеціалізована культура і розподіл праці. Типи спеціалізованих культур. Раціональне цілепокладання і програмування діяльності. Розподіл праці і професіоналізація діяльності в механізмі культури.

Раціональність як ціннісний вимір людської діяльності. Раціональне і ірраціональне в культурі.

Аномія і відчуження. Соціальні і культурні джерела аномії. Протиріччя між ціннісними орієнтаціями і можливостями їх досягнення. Аномія як проблема художньої літератури, права і соціології девіантної поведінки. Етичні принципи приватної конкуренції. Відчуження як соціологічна категорія, що використовується для критики антагоністичнихвідносин у суспільстві. Концепція відчуження у марксизмі і радикальній соціології. Відчуження у культурному житті.

Тема 43. Комунікативна функція.Взаємодія між індивідами або між спільнотами. Роль культури в диференціації і інтеграції суспільства, в підтримці єдності групи і суспільства. Мова як найважливіший і системний носій комунікативної функції. Новітні комунікативні засоби і формування постіндустріального суспільства. Концепція Г. Маклуена про роль комунікативних технологій в історії культури. Типи комунікації: традиційна, функціонально-рольова, масова.

Тема 44. Соціалізуюча функція культури.Норми і значення як засоби соціалізації індивідів. Роль виховання, спілкування і самосвідомості в процесі соціалізації. Роль повсякденної культури в процесах соціалізації.

Статусне значення культурних норм в різних соціальних середовищах. Статусне присвоєння культури в умовах масового виробництва. Мода і престиж як символ статусу. Статусна символіка в субкультурах: гендерна, молодіжна, професійна, кримінальна і т.п.

Тема 45.Компенсаторна функція культури, що забезпечує різні форми духовної і психологічної розрядки, відпочинку від життєвих проблем і відволікає від життєвих труднощів. Культура і форми рекреації.

Тема 46.Ігрова функція культури.Природа і значення гри як функції культури і явища культури. Принципи ігрової поведінки: наявність правил, часове і просторове розмежування від решти діяльності. Розважальні, змагальницькі, сакральні варіанти гри. Гра і святкове дійство. Свято в житті суспільства. Й. Хейзінга про роль гри в житті суспільства.

Тема 47. Функція – дисфункція – латентна (прихована) функція.Функціональний плюралізм як можлива характеристика одного і того ж культурного явища. Розходження між суб’єктивною мотивацією і реальною функцією дії. Діалектика функціональності і дисфункціональності. Прояви дисфункціональності. Прояви дисфункціональності в різних сферах культури.

Змістовий модуль Є. Культура і особистість.

Тема 48.Соціальна сутність особистості.Розгляд особистості у філософській антропології, соціальній психології і соціології культури. Детермінація особистості соціокультурною системою і місце особистості в системі культурної регуляції. Рольові структури особистості. Особистість як об’єкт і суб’єкт культурної діяльності.

Тема 49.Особистість в різних культурах.Прояви особистості в історії культури як індивідуального самостійного початку. Відображення невлаштованості особистості в художній культурі давнини. Деперсоналізація особистості у стосунках із сакральним початком в різних світових релігіях. Культурний поліморфізм особистості. Структура індивідуалізації в різних релігіях і культурних системах. Особистість у східних культурах. Статус особистості в світських культурах. Особистість в класичній європейській культурі. Образ людини в літературі і мистецтві Сходу і Заходу.

Тема 50.Типи соціалізації особистості.Індивідуалізм і сфери його прояву. Кордони індивідуалізму. Форми соціалізації особистості в різному соціальному і культурному середовищі. Роль сім’ї і культура дитинства.

Тема 51.Модернізація і особистість.Показники адаптації особистості до змін. Маргінальна особистість на межі культур: внутрішній розлад або розширення духовних горизонтів? Показники відчуження і шляхи його подолання.

Тема 52.Особистість у системі соціальних зв’язків.Сутність влади. Основні форми та виміри влади. Структура влади. Механізми соціального контролю у суспільстві. Чим викликаний конформізм у суспільстві? Методи реалізації соціального контролю. Загальна характеристика основних теорій лідерства. Основні стилі управління і якості лідера. Соціальна група. Форми міжособистісних стосунків. Причини і типи конфліктних відносин. Механізм розв’язання соціального конфлікту.

Змістовий модуль Ж. Типологія культур.

Тема 53. Багатоманітність типологій культури як відображення її багатофункціональності (взаємодія з господарською діяльністю, політикою і т. п.). Культурні системи. Виділення культур за схожістю: господарсько-культурні, етно-лінгвістичні, історико-етнографічні. Культурні ареали. Формаційний і класовий типи культури.

Тема 54. Соціокультурна стратифікація і субкультури. Багатовимірний характер соціокультурної диференціації. Характер виробництва, рівень освіти, соціальний престиж як фактори диференціації. Соціальний прошарок як форма культурної диференціації. Роль культурної мобільності у зміні соціальної стратифікації. Субкультури і функціональні культури, їх роль у диференціації життя суспільства. Молодіжна субкультура в сучасному суспільстві.

Тема 55. Культура і етнос. Культури історичних спільнот. Етнічні культури, пов’язані із спільнотою походження і проживання. Основні характеристики етнічної культури: локальна солідарність і антагонізм по відношенню до інших етносів. Значення етнодиференціюючих характеристик у мові, звичаях, обрядах, нормах поведінки, народному мистецтві. Функціональність і умовність поділу «ми – вони». Етнічна ідентифікація людини і проблема міграції в сучасному світі.

Тема 56. Національна культура і націоналізм. Основні підходи у вивченні і оцінці національних утворень. Формалістична концепція. Обмеженість і умовність характеристик для визначення нації. Релятивістська концепція. Культурно-комунікативний підхід. Роль мови, освіти і художньої культури в утвердженні національної самосвідомості. Націоналізм і модернізація. Значення економічних, політичних і культурних факторів у національній інтеграції.

Націоналізм і історія. Звернення національної свідомості до історії.

Тема 57. Цивілізація як тип соціокультурної спільноти. Основні характеристики цивілізації: а) створення всезагального соціокультурного зв’язку індивідів і груп; б) диференціація життєдіяльності, що забезпечує різноманітність суспільного життя; в) забезпечення спадковості як зв’язку з минулим і перспективи на майбутнє. Співвідношення релігійного і світського начал у цивілізації. Класифікація цивілізацій. Цивілізаційний поділ на Схід і Захід, на релігійні цивілізації. Духовна і соціальна структура цивілізацій. Динаміка цивілізаційних змін.

Змістовий модуль З. Динаміка культури.

Тема 58. Різноманітність підходів до пояснення динаміки культури: господарсько-матеріалістична чи соціокультурна детермінація? Характеристика динамічної концепції способу життя.

Тема 59. Місце культури: надбудова, традиція чи самобутність? Критика формаційної концепції. Поняття «прогресу» і «відставання» в культурі.

Тема 60. Типи культурних змін: 1. Історична зміна духовних фаз і етапів, пов’язана зі зміною основних типів соціальності. 2. Зміна духовних стилів, художніх жанрів і напрямів, орієнтацій і мод. 3. Збагачення і диференціація. 4. Культурний застій.. 5. Ослаблення диференціації, занепад і деградація. 6. Криза культури як прояв невідповідності різних частин соціокультурної системи. Шляхи подолання кризи: ізоляція від зовнішнього світу, реформація, посилення серединної культури, регуляція різноманітності, перетворення культури. 7. Циклічні зміни. Масштаби вимірювання часу. Відродження і ревайвал. Співвідношення тенденцій Відродження на Заході і Сході. 9. Перетворення як радикальна зміна культури. Поліморфізм культурної динаміки. Неспівпадіння ритмів в різних сферах культури і порушення їх кореляції.

Тема 61. Джерела і фактори культурної динаміки: 1. Інновація – винахід. Соціальні і культурні передумови інновації. 2. Наслідування. Соціальні і культурні варіанти звернення до минулого. Культурний садок як сума досягнень певного суспільства у сфері культури. Відродження і реставрація як процес звернення до культурного спадку. Традиціоналізм як спротив до нововведення. 3. Дифузія як розповсюдження культури в географічному територіальному чи соціальному сенсі. Фактори, що мають вплив на дифузію: ступінь інтенсивності контактів, умови контактів, добровільність або примус, рівень розвитку взаємодіючих суспільств. 4. Синтез як поєднання запозиченого і елементів власного. Роль синтезу у формуванні національних культур і цивілізацій.

Роль субкультур, національних меншин і соціальних конфліктів в динаміці культури.

Змістовий модуль И. Соціальні інститути культури і управління культурою.

Тема 62. Роль соціальних інститутів у культурі. Поняття соціального інституту. Структура соціального інституту (основні компоненти).

Тема 63. Соціокультурні інститути в доіндустріальному суспільстві. Типи підтримки духовного виробництва і художньої культури.

Тема 64. Соціальне управління. Мета і функції управління. Принципи здійснення управління. Завдання управління організацією і в організації. «Ідеальний тип бюрократії» за М. Вебером. Співвідношення категорій «управління», «менеджмент», «керівництво». Принципи формування і розвитку управлінських рішень. Етапи і процедури процесу ухвалення рішень.

Тема 65. Держава і культура. Протиріччя державного регулювання культурного життя. Держава і управління культурою. Різноманітність форм, органів, інститутів регулювання культурного життя і діяльності (фонди, спонсорство, патронаж, академії, премії, звання і т. п.).

Тема 66. Державна культурна політика, її завдання і структура. Загальні передумови і межі управління культурною політикою. Чи можна управляти культурою? Типи управління. Державні принципи управління культурою в розвинених країнах і в країнах що розвиваються. Управління культурою в СРСР і пострадянському суспільстві. Органи управління культурою. Культурне планування. Методи фінансування культури.

Тема 67. Культура і ринок. Ринкові механізми в підтримці культури. Твори культури як товар. Комерційне регулювання культурним життям у минулому і сучасному суспільстві. Підприємництво і культура. Роль меценатства, фондів, конкурсів у регулюванні культурної діяльності.

Тема 68. Структура саморегуляції культури. Склад мережі культурних закладів. Індустрія культури і шоу-бізнес.

Тема 69. Принципи саморегуляції культурної діяльності: субординація, координація і змагальність. Суспільні інститути і механізм регуляції культури. Заклади культури. Інституційне забезпечення художньої культури. Інститути науки у різних суспільствах.

Тема 70. Освіта і культура. Духовні функції освіти: розповсюдження і передача знань, підтримка культурного рівня, підвищення диференціації, соціальної мобільності і зміцнення інтеграції суспільства. Залежність освіти від суспільних стосунків, типу культури і динаміки суспільства. Зворотня залежність динаміки суспільства від стану освіти. Загальнокультурні, виховні і професійні завдання освіти.

Тема 71. Багатофункціональність соціальних інститутів. Співвідношення і взаємодія держави, ринку і системи освіти у підтриманні культури. Труднощі, викликані багатофункціональністю і взаємозв’язком соціальних інститутів.

Тема 72. Інтелігенція як провідна соціальна група в духовному виробництві. Соціальна роль і функції інтелігенції в розвитку і збереженні культури і динамічності соціальних процесів. Місце інтелігенції в соціальній структурі, сучасна структура інтелігенції. Інтелігенція і влада, функції інтелігенції і її складові. Орієнтації і спосіб життя інтелігенції. Професійні типи інтелігенції: гуманітарна, технічна, церковна, наукова, педагогічна, управлінська, мистецька.

Блок змістових модулів ІІІ.

Типи соціокультурної регуляції.

Змістовий модуль І. Доіндустріальний (традиційний) тип соціальності і культурна регуляція.

Тема 73. Соціальний механізм комунітарних зв’язків. Комунітарні зв’язки у традиційних структурах і притаманні їм принципи соціокультурної регуляції. Соціокультурна різнорідність традиційних суспільств. Співвідношення локальної солідарності і антагонізму « ми – вони». Соціальна ієрархія і система експлуатації.

Тема 74. Духовне виробництво в доіндустріальному суспільстві. Структура і цінності традиційної культури. Особливості сприйняття світу в традиційній свідомості. Синкретизм функцій традиційних культур. Міфологізм як нерозривність нормативних, ціннісних, пізнавальних і комунікативних елементів. Культ предків, роль обряду, соціальні функції магії. Культура сорому і культура провини. Ставлення до праці, багатства, часу і влади в доіндустріальних суспільствах. Статусне споживання і ранги престижу.

Тема 75. Соціокультурна різноманітність доіндустріальних суспільств. Держава в до індустріальній системі стосунків. Ставлення до влади в традиційній масовій свідомості. Культ влади і правителя. Умови легітимності влади. Уявлення про «справедливе правління». Принципи впорядкування управління. Проблема існування «Східного деспотизму». Межі державно-бюрократичного регулювання. Протиріччя політичної системи.

Змістовий модуль Й. Світові релігії в соціокультурній системі.

Тема 76. Типи світових релігій. Теїстичні і законницькі варіанти релігійної регуляції. Поліморфізм духовного змісту і системна визначеність релігій.

Тема 77. Духовний механізм світових релігій. Поняття «осьового часу» і поле напруженості між буденним і трансцендентним. Загальні принципи і специфіка різних релігій. Принципи перебудови повсякденних ціннісних орієнтацій, подолання безпосереднього чуттєвого ставлення до світу, виділення суб’єкта і об’єкта.

Тема 78. Соціологічний зміст релігійного спасіння. Види спасіння: моральне удосконалення, ритуалізм, віра, виконання обов’язку, любовне благочестя, інституційне спасіння. Секта як сепаратний шлях спасіння. Типи сектантства.

Тема 79. Релігія і господарська життєдіяльність доіндустріального суспільства. Релігія і соціокультурна інтеграція. Соціальні функції церкви, пророків, Святого Писання, догматики. Цивілізаторська роль світових релігій.

Тема 80. Світові релігії і держава. Специфіка взаємодії сакральної і політичної сфер. Світська духовність в класичних цивілізаціях Сходу і середньовічної Європи.

Тема 81. Духовне значення європейської Реформації. Соціологічні характеристики середньовічного знання, публічне і таємне знання. Принципи регулювання стосунків між сакральною і світською сферами, протиріччя і конфлікти. Причини застою і занепаду науки і техніки у східних суспільствах. Структура європейської культури середньовіччя. Аристократична культура. Християнство в культурі Заходу. Народна культура – святкова і магічна. Етичні принципи приватної власності і підприємництва. Етичні основи відділення релігії від держави.

Тема 82.Соціокультурний плюралізм і формування громадянського суспільства в Західній Європі.Принципи і фактори, які сприяли соціокультурному плюралізму. Культурні і соціальні протиріччя всередині суспільства викликані плюралізмом.

Змістовий модуль Ї. Соціокультурні характеристики індустріального суспільства.

Тема 83.Принципи соціальності індустріального суспільства.Новий тип соціальних стосунків і його характеристика. Соціальні аспекти розподілу праці в капіталістичному суспільстві. Цивілізуючароль капіталу.

Тема 84.Господарська культура буржуазного суспільства.Ціннісні мотивації підприємництва. Об’єднання духу підприємництва з національним духом як важливий засіб інтеграції суспільства.

Тема 85. Базові культурні характеристики буржуазного суспільства.Секуляризація і ріст освіченості. Формування національної культури. Утворення національної мови і художньої культури. Громадянське право як компонент соціокультурної регуляції.

Тема 86.Соціокультурні характеристики зрілого капіталістичного суспільства.Техніка і культура. Масовість виробництва. Розподіл людського буття на «роботу і дозвілля». Споживання енергії як критерій рівня життя. Світ як функціональна предметність. Постійний розрив з традицією. Нові засоби комунікації (мас-медіа). Моделі мислення.

Тема 87.Функціональні цінності буржуазного суспільства: орієнтація на досягнення, активність, право, прогрес, індивідуалізм, універсалізм,повага до науки і спеціальних знань.

Тема 88.Етика підприємництва.Соціокультурні фактори попиту. Найпростіші форми соціальної відповідальності підприємства і їх загальна характеристика. Ціленаправлене формування попиту. Характеристика культурного стереотипу сприйняття нового як фактору попиту. Стереотипи споживчої поведінки.

Тема 89.Соціокультурні протиріччя буржуазного суспільства.Соціальне і духовне відчуження. Соціокультурні витоки соціалістичної критики капіталізму. Колоніалізм. Фрустрація і аномія як наслідки технологічної і бюрократичної раціоналізації. Антагонізм людини і техніки. Соціологічний аналіз споживання і реклами. Альтернативні рухи в буржуазному суспільстві. Місце соціалістичних елементів в соціальних стосунках і соціалістичних орієнтаціях. Антитехніцистські рухи. Критика техногенної цивілізації. Екологічні межі індустріалізму. Критика індустріального суспільства в роботах Е. Фрома.

Тема 90.Криза класичної культури.Культура модерну. Характеристика декадентства. Ціннісно-інтелектуальні мотивації модернізму. Принципово нові моделі буття у модерні.

4. Структура навчальної дисципліни

Назви змістових модулів і тем

Кількість годин

денна форма

Заочна форма

усього

у тому числі

усього

у тому числі

л

п

лаб

інд

с.р.

л

п

лаб

інд

с.р.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

Блок змістових модулів ІІ (продовження). (3-й семестр)

Засоби і структура соціокультурної регуляції.

Змістовий модуль Е. Соціальні функції культури.

Тема 39. Поліфункціональність культури.

5

2

2

1

6

2

2

2

Тема 40. Функція виробництва нових норм, цінностей, значень і знань, духовна творчість.

4

2

2

3

3

Тема 41.Функція накопичення, збереження і передачі культури.

4

2

2

2

2

Тема 42.Функція цілепокладання.

3

2

1

3

3

Тема 43. Комунікативна функція.

4

2

2

2

2

Тема 44. Соціалізуюча функція культури.

4

4

2

3

3

Тема45. Компенсаторна функція культури .

3

2

1

2

2

Тема 46.Ігрова функція культури.

4

2

2

3

3

Тема 47. Функція – дисфункція – латентна (прихована) функція.

4

2

2

2

2

Разом за змістовим модулем

35

2

18

15

26

2

2

22

Усього годин

35

2

18

15

26

2

2

22

Змістовий модуль Є. Культура і особистість.

Тема 48.Соціальна сутність особистості.

4

2

2

4

2

2

Тема 49.Особистість в різних культурах.

4

2

2

2

2

Тема 50.Типи соціалізації особистості.

3

2

1

3

3

Тема 51.Модернізація і особистість.

4

2

2

2

2

Тема 52.Особистість у системі соціальних зв’язків.

3

2

1

3

3

Разом за змістовим модулем

18

10

8

14

2

12

Усього годин

53

2

28

23

40

2

4

34

Змістовий модуль Ж. Типологія культур.

Тема 53. Багатоманітність типологій культури як відображення її багатофункціональності .

4

2

2

4

2

2

Тема 54. Соціокультурна стратифікація і субкультури.

3

2

1

2

2

Тема 55. Культура і етнос.

4

2

2

4

2

2

Тема 56. Національна культура і націоналізм.

4

2

2

2

2

Тема 57. Цивілізація як тип соціокультурної спільноти.

3

2

1

2

2

Разом за змістовим модулем

18

10

8

14

4

10

Усього годин

71

2

38

31

54

2

8

44

Змістовий модуль З. Динаміка культури.

Тема 58. Різноманітність підходів до пояснення динаміки культури.

4

2

2

4

2

2

Тема 59. Місце культури: надбудова, традиція чи самобутність?

4

2

2

3

3

Тема 60. Типи культурних змін.

3

2

1

2

2

Тема 61. Джерела і фактори культурної динаміки.

4

2

2

3

3

Разом за змістовим модулем

15

8

7

12

2

10

Усього годин

86

2

46

38

66

2

10

54

Змістовий модуль И. Соціальні інститути культури і управління культурою.

Тема 62. Роль соціальних інститутів у культурі.

4

2

2

4

2

2

Тема 63. Соціокультурні інститути в доіндустріальному суспільстві.

4

2

2

2

2

Тема 64. Соціальне управління.

3

2

1

2

2

Тема 65. Держава і культура.

4

2

2

5

2

3

Тема 66. Державна культурна політика, її завдання і структура.

4

2

2

2

2

Тема 67. Культура і ринок.

4

2

2

2

2

Тема 68. Структура саморегуляції культури.

2

2

5

5

Тема 69. Принципи саморегуляції культурної діяльності: субординація, координація і змагальність.

2

2

4

4

Тема 70. Освіта і культура.

3

2

1

2

2

Тема 71. Багатофункціональність соціальних інститутів.

3

2

1

2

2

Тема 72. Інтелігенція як провідна соціальна група в духовному виробництві.

4

2

2

2

2

Разом за змістовим модулем

37

18

19

32

4

28

Усього годин

123

2

64

57

98

2

14

82

ІНДЗ

57

-

-

57

-

82

-

-

82

-

Усього годин

180

2

64

57

57

180

2

14

82

82

Блок змістових модулів ІІІ. (4-й семестр)

Типи соціокультурної регуляції.

Змістовий модуль І. Доіндустріальний (традиційний) тип соціальності і культурна регуляція.

Тема 73. Соціальний механізм комунітарних зв’язків.

4

2

2

4

2

2

Тема 74. Духовне виробництво в доіндустріальному суспільстві.

5

4

1

4

2

2

Тема 75. Соціокультурна різноманітність доіндустріальних суспільств.

4

2

2

2

2

Разом за змістовим модулем

13

2

8

3

10

2

2

6

Усього годин

193

4

72

57

60

190

4

16

82

88

Змістовий модуль Й. Світові релігії в соціокультурній системі.

Тема 76. Типи світових релігій.

4

2

2

2

2

Тема 77. Духовний механізм світових релігій.

4

2

2

2

2

Тема 78. Соціологічний зміст релігійного спасіння.

4

2

2

2

2

Тема 79. Релігія і господарська життєдіяльність доіндустріального суспільства.

4

2

2

2

2

Тема 80. Світові релігії і держава.

4

4

2

2

Тема 81. Духовне значення європейської Реформації.

5

2

3

2

2

Тема 82.Соціокультурний плюралізм і формування громадянського суспільства в Західній Європі.

4

2

2

2

2

Разом за змістовим модулем

29

16

13

14

2

12

Усього годин

222

4

88

57

73

204

4

18

82

100

Змістовий модуль Ї. Соціокультурні характеристики індустріального суспільства.

Тема 83.Принципи соціальності індустріального суспільства.

6

4

2

6

2

4

Тема 84.Господарська культура буржуазного суспільства.

4

2

2

4

4

Тема 85. Базові культурні характеристики буржуазного суспільства.

5

4

1

4

4

Тема 86.Соціокультурні характеристики зрілого капіталістичного суспільства.

6

4

2

4

4

Тема 87.Функціональні цінності буржуазного суспільства.

4

2

2

4

4

Тема 88.Етика підприємництва.

4

2

2

4

4

Тема 89. Соціокультурні протиріччя буржуазного суспільства.

3

2

1

4

4

Тема 90.Криза класичної культури.

4

2

2

5

2

3

Разом за змістовим модулем

36

22

14

35

4

31

Усього годин

258

4

110

57

87

239

4

22

82

131

ІНДЗ

30

-

-

30

-

49

-

-

49

-

Усього годин за навчальний рік

288

4

110

87

87

288

4

22

131

131