Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Proektny_analiz_kontr_z_2012 / Proektny_analiz_kontr_z_2012.doc
Скачиваний:
39
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
1.14 Mб
Скачать

Параметри сіткового графіка

До основних параметрів сіткового графіка відносяться критичний шлях, резерви часу подій, резерви часу шляхів і робіт. Ці параметри є початковими для отримання ряду додаткових характеристик, а також для аналізу плану розробки.

Резерви часу в сітковому графіку мають місце за наявності декількох шляхів різної тривалості.

Рис. 2 - Приклади зображення подій та тривалості робіт

Ni – номер події

t i j - тривалість даної роботи

tpi – найраніший (з можливих) термін здійснення і події, необхідний для виконання всіх робіт передуючих даній події, визначається як тривалість в часі максимального з шляхів Lmax, що йде від висхідної події I до даної події і: tрі = t[L (I ÷ i)max]

tпi – найпізніший (з допустимих) термін здійснення і події, перевищення якого викличе аналогічну затримку настання кінцевої події, визначається різницею між тривалостями критичного шляху t(Lкр) і максимального з подальших за даною подією шляхів до завершальної події С: tпі = t(Lкр) - t[L (i ÷ С)max]

R – резерв часу події - проміжок часу, на який може бути відстрочено настання цієї події без порушення термінів завершення розробки в цілому. Резерв часу події Ri , визначається як різниця між найпізнішим tпі та найранішим tрі строками завершення події: Ri = tпі - tрі

Знаючи ранні і пізні терміни завершення події, можна для будь-якої роботи визначити ранні і пізні терміни початку і закінчення роботи.

Найраніший з можливих термінів початку роботи

tрнij = tрі

Найпізніший з допустимих термінів початку цієї роботи

tпнij = tпj - t i j

Найраніший з можливих термінів закінчення роботи

tрoij = tрi + t i j

Найпізніший з допустимих термінів закінчення роботи

tпoij = tпj

Співвідношення ранніх і пізніх характеристик робіт визначає величину їх резервів часу, тобто відрізків часу, в межах яких можна змінити терміни початку і закінчення кожної роботи без порушення термінів закінчення всього комплексу.

Різниця між довжиною критичного штяху t[Lкр] і довжиною будь-якого іншого повного шляху t[Li] називається повним резервом часу шляху: R[Li]= t[Lкр]- t[Li] і показує, наскільки в сумі можуть бути збільшені тривалості всіх робіт, що належать шляху Li, або, іншими словами, гранично допустиме збільшення тривалості цього шляху.

Повний резерв часу роботи – різниця між пізнім і раннім термінами початку (або закінчення) роботи. Це той запас часу, який може бути використаний на даній роботі (шляхом перенесення терміну початку або збільшення тривалості роботи) без збитку для кінцевого терміну всього комплексу, але при використовуванні якого подальші роботи виконуються в свої пізні допустимі терміни, тобто позбавляються резерву часу.

Частковий (вільний) резерв часу характерний тільки для складних подій – це максимальний період, в межах якого можна збільшити тривалість роботи або перенести на пізніший час термін раннього початку (закінчення) роботи, не порушуючи терміну раннього початку безпосередньо наступний за нею роботи.

Безперервний ланцюжок послідовних робіт сіткового графіка від початкового до кінцевої події називається повним шляхом сіткового графа. Повний шлях максимальної тривалості – критичний шлях. Він визначає загальну тривалість виконання комплексу робіт. Його виділяють на сітковому графіку подвійною лінією. Критичний шлях – це шлях, на якому лежать події з нульовим резервом часу.