Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KL3402.pdf
Скачиваний:
39
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
3.19 Mб
Скачать

паперами); кредити банків та інших кредиторів; надходження майна інших підприємств, організацій; безоплатні або благодійні внески, пожертвування підприємств та громадян; інші джерела, не заборонені чинним законодавством України.

Першочергове формування майна починається в момент створення підприємства, тобто при формуванні статутного капіталу. Статутний капітал, являє собою сукупність вкладів (у грошовому виразі) учасників або власників у майно при створенні підприємства для забезпечення його діяльності в розмірах, визначених установчими документами.

Внески у статутний капітал можуть бути зроблені в будь-якій формі, але завжди вони повинні мати вартісну оцінку. Такі внески можуть бути здійснені у вигляді будинків, споруд, транспортних засобів, предметів праці, цінних паперів, прав на користування природними ресурсами, прав інтелектуальної власності, грошових коштів. Тобто внески можуть здійснюватися у формі матеріальних і нематеріальних активів.

Нематеріальний актив - це немонетарний актив, який не має матеріальної форми, може бути ідентифікованим та утримується підприємством з метою використання протягом періоду більше одного року (або одного операційного циклу) для виробництва, торгівлі в адміністративних цілях чи надання в оренду іншим особам. Іншими словами, нематеріальними активами є ті, що не мають фізичної основи, але мають вартісну оцінку, дають дохід і використовуються протягом тривалого часу. Це - товарні знаки, винаходи, патенти, ліцензії, права на користування землею та іншими природними ресурсами.

Держава законодавче регулює розміри статутних капіталів окремих суб'єктів господарювання. Так, встановлені мінімальні розміри статутних капіталів для акціонерних товариств (не менше 1250 мінімальних заробітних плат), для товариств з обмеженою відповідальністю (не менше 100 мінімальних заробітних плат), для інвестиційних компаній (не менше 2000 мінімальних заробітних плат), для страхових компаній (не менше 1500000 євро).

4.2. Фінансові ресурси підприємницьких структур

Важливою складовою майна підприємств є фінансові ресурси - акумульовані підприємством грошові кошти з різних джерел, які надходять в господарський обіг і призначені для покриття його потреб.

Фінансові ресурси підприємств поділяють на:

1.сформовані за рахунок власних та прирівнених до них коштів (прибуток від основної діяльності, фінансових операцій, будівельно-монтажних робіт, інших видів діяльності;

амортизаційні відрахування; виручка від реалізації зайвих товарно-матеріальних цінностей тощо);

2.мобілізовані на фінансовому ринку (кошти від випуску цінних паперів, кредити банківських установ);

3.отримані в порядку перерозподілу (бюджетне фінансування, отримання страхових відшкодувань, поступлення від керівної організації).

 

 

 

Таблиця 3.

 

 

Джерела фінансування підприємства

Фінансові ресурси (кошти) підприємства

 

Чистий

Кошти

Амортизаційн Кредиторська Позичен

 

прибуто

засновників

і відрахування заборгованість і кошти

к(статутний капітал)

Валове самофінансування

Чисте самофінансування

30

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]