Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Теми Основи менеджементу 2 курс 1 сессия.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
72.7 Кб
Скачать

Тема 4. Основні методи управління

Економічні методи управління. Соціально-психологічні методи управління. Адміністративні методи управління. Застосування наукових принципів та механізмів в менеджменті.

Тема 5. СТРАТЕГІЧНЕ УПРАВЛІННЯ

Особливості стратегічного управління та його розвиток. Стратегічне управління в сучасних умовах. Місія організації. Цілі організації. Ієрархія цілей. Вимоги до цілей. Формування стратегії, основні типи стратегії, SWOT-аналіз. Основні стандартні види стратегій за працями провідних маркетологів.

Тема 6. ПРИЙНЯТТЯ УПРАВЛІНСЬКИХ РІШЕНЬ

Управлінські проблеми. Поняття управлінського рішення. Стадії прийняття управлінського рішення. Види рішень. Фактори, що впливають на прийняття рішень. Методи прийняття рішень. Механізми прийняття рішень. Моделі прийняття рішень. Правила прийняття рішень. Методи прогнозування, що застосовуються при прийнятті рішень.

Тема 7. ОРГАНИЗАЦІЙНІ СТРУКТУРИ УПРАВЛІННЯ БЮРОКРАТИЧНОГО ТИПУ

Організаційні структури бюрократичного типу: історія дослідження, основні особливості, переваги та недоліки. Лінійна структра. Функціональна структур. Лінійно-функціональна структура.

Тема 8. ОРГАНИЗАЦІЙНІ СТРУКТУРИ УПРАВЛІННЯ ОРГАНИЧНОГО ТИПУ

Організаційні структури органічного типу: історія дослідження, основні особливості, переваги та недоліки. Матрична структура. Проблемно-цільова структура.

Тема 9. ДЕЛЕГУВАННЯ ПОВНОВАЖЕННЬ

Сутність делегування. Технологія делегування. Критерії ефективного делегування. Матриця Ейзенхауера.

Тема 10. ЛІДЕРСТВО В УПРАВЛІННІ

Поняття ділової кар’єри. Природа лідерства. Форми власті. Стилі управління. Типи лідерів.

Тема 11. МОТИВАЦІЯ ПЕРСОНАЛУ

Зміст та еволюція поняття мотивації. Мотиваційний процес. Змістові теорії мотивації: теорія А.Маслоу, теорія Д.МакКлеланда, теорія Ф.Герцберга. Процесуальні теорії мотивації: теорія очікування В.Врума, теорія «справедливості», теорія Портера-Лоулера

Тема 12. КОМУНИКАЦІЇ У МЕНЕДЖМЕНТІ

Сутність та види комунікацій. Технологія комунікацій. Ефективність комунікацій. Техніка ведення переговорів. Виробничі наради.

Тема 13. УПРАВЛІННЯ КОНФЛІКТАМИ

Види конфліктів. Конфліктограма. 4 типи природи конфліктів в організації. Класифікація конфліктних ситуацій у колективі. Попередження та вирішення конфліктів. Технології та методи приборкання конфліктів: ситуація 1 – менеджер є арбітром у конфлікті, ситуація 2 – менеджер є стороною у конфлікті.

Тема 14. СТРЕСИ ТА ОСОБЛИВІ ПСИХІЧНІ СТАНИ ЛЮДИНИ

Фізіологічне поняття стресу. Основні ознаки стресу у працівника. Основні причини, які призводять до стресу у людини. Типовий розвиток подій при розвиненні стресу та можливі його наслідки. Правила дій менеджера-керівника при виникнення передстресових станів у підлеглих. Випадки, коли категорично не рекомендується застосовувати працівника, який знаходиться у складному психологічному стані.

Тема 15. КОНТРОЛЬ, ОБЛІК ТА АНАЛІЗ В СИСТЕМІ МЕНЕДЖМЕНТУ

Поняття та стандарти контролю. Види контролю. Організація контролю на сучасному промисловому виробництві: вхідний (складський), технологічний та вихідний контроль. Поняття виробничого браку та варіанти подальшого використання браку. Інвентаризація, ревізія та аудит. Відповідальні посади за контроль на підприємстві. Аналітичний, бухгалтерський та статистичний облік та контроль.

Тема 16. ПЛАНУВАННЯ ПЕРСОНАЛУ

Набір та відбір персоналу. Основні завдання при плануванні персоналу на підприємстві. Види трудових відношень між робітником та роботодавцем. Поняття основного місця роботи та сумісництва. Загальні принципи кадрового обліку в Україні. Оформлення трудових відношень в Україні. Трудова книжка та порядок її оформлення. Особистий листок кадрів та порядок його ведення. Пенсійне забезпечення громадян в Україні. Список податків та зборів, що платить робітник-фізична особа в Україні.

Тема 17. ОПЕРАЦІЙНИЙ МЕНЕДЖМЕНТ

Організація як виробнича система. Складський менеджмент: управління запасами та постачанням, моделі режимів постачання. Управління якістю на сучасному виробництві (вимоги системи Total Quality Management та Євростандартів щодо якості).

Тема 18. ЕТІКА МЕНЕДЖЕРА

Західний стандарт поведінки менеджера. Основні складуючи кодексу поведінки західного менеджера-джентльмена. Формування західного менеджера та особливості бізнес-освіти в Західному світі.

Тема 19. ПРОБЛЕМИ ВПРОВАДЖЕННЯ ЕФЕКТИВНИХ МОДЕЛЕЙ ЗАХІДНОГО МЕНЕДЖМЕНТУ НА ПОСТРАДЯНСЬКОМУ ПРОСТІРУ.

Проблеми недосконалості законодавчої бази та незнання законів на пострадянському просторі. Проблеми поганої культури праці на пострадянському просторі. Проблеми корупції на пострадянському просторі.

ЛІТЕРАТУРА

  1. Дорошук А.А., Продиус О.И. Основы менеджмента. Учебное пособие. – Одесса: ОЮИ НУВД, 2004. – 260 с.

  2. Кабушкин Н.И. Основы менеджмента: Учебник. – Мн.: БГЭУ, 1996. – 284 с.

  3. Кравченко Е.А. Операционный менеджмент производственных систем: принципы, теория и практика. – Одесса: ОНПУ, 2007. – 112 с.

  4. Закон України «Про господарські товариства»

  5. Закон України «Про підприємства»

  6. Закон України «Про підприємництво»

  7. Герчикова И.Н. Менеджмент: Учебник для экономических специальных ВУЗов. – 3-е издание переработаное и дополненное. – М.:Триада ЛТД, 1996. – 383 с.

  8. Мескон М.Ф. и др.. Основы менеджмента. М.: Дело, 2000. – 704 с.

  9. Томпсон А. Стратегический менеджмент. – М, 1998, - 576 с.

  10. Фарахутдинов Р.А. Стратегический менеджмент. – М, 1998, - 416 с.

  11. Гольдштейн Г.Я. Основы менеджмента: Конспект лекций. http://www.aup.ru/books/m26/

  12. Электронная библиотека КНЭУ http://efaculty.kiev.ua/men.htm

  13. http://audit-kontrakt.com/

  14. http://www.alleng.ru/d/manag/man022.htm

  15. http://www.infoslon.com/library

8