Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тема_3_ІСТ_1.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
184.32 Кб
Скачать

Лекція 3. Роль і місце ІС в управлінні економікою.

3.1. Класифікація ІС за різними ознаками.

3.2. Структура та складові ІС.

3.3. Рівні інформаційних систем в організації

1. Автоматизовані інформаційні системи різноманітні і можуть бути класифікованими за рядом ознак.

0. За ступенем (рівнем) автоматизації

Ручні ІС

характеризуються тим, що всі операції з переробки інформації виконуються людиною.

Автоматизовані ІС

частина функції (підсистем) керування або опрацювання даних здійснюється автоматично, а частина — людиною.

Автоматичні ІС

усі функції керування й опрацювання даних здійснюються технічними засобами без участі людини (наприклад, автоматичне керування технологічними процесами).

1. За рівнем у системі державного управління: територіальні і галузеві; міжгалузеві; підприємств.

2.За рівнем інтелектуалізації: інформаційно-довідкові; інформаційно-пошукові; підтримки прийняття управлінських рішень; з використанням баз знань; експертні системи.

3.За ступенем централізації обробки інф-ії: централізовані децентралізовані;

4.За видами процесів:

  • для наукових досліджень; для автоматизованого проектування; організаційного управління (призначені для автоматизації функції адміністративного (управлінського) персоналу. - ІС керування як промисловими (підприємства), так і непромисловими об'єктами (банки, біржа, страхові компанії, готелі і т. д.) і окремими офісами (офісні системи);

управління виробничими процесами; управління технологічними процесами; навчальні.

5.За сферою діяльності: культурологічні; владні; науково-технічні; соціальні; фінансово-економічні; міжнародних організацій;

6.За режимом обробки інформації

ІС в режимі реального часу. Це такі системи, обробка інформації у яких має незначне часове відставання від часу отримання завдання, при якому користувач не відчуває часової затримки (від 0,1 - 0,5 с до 1-5 с). Це, як правило, діалоговий режим.

ІС в автономному режимі. Це системи, в яких обробка запитів здійснюється пакетно в автономному режимі. Запити в АІС надходять в регламентовані або довільні проміжки часу, а відповідь користувач отримує періодично, за графіком, або через певний час.

7.За рівнем у системі державного управління Загальнодержавні АІС призначені для вирішення найважливіших проблем національної економіки країни. На основі використання обчислювальних комплексів та економіко-математичних методів складають перспективні та поточні плани розвитку країни, ведуть облік та аналіз результатів їх виконання, регулюють діяльність окремих ланок національної економіки, розробляють державний бюджет та контролюють його виконання і т. ін. Серед загальнодержавних АІС найбільш відомі такі:

- інформаційна система державної статистики (АІС ДС);

- інформаційна система фінансових розрахунків (АІС ФР);

- автоматизована система обробки інформації з цін (АСОІ цін);

- система обробки науково-технічної інформації (АСО НТІ).

АІС державної статистики є основним джерелом статистичної інформації, необхідної для аналізу абсолютно всіх соціально-економічних, науково-технічних, екологічних процесів, що відбуваються в країні, а також для аналізу результатів

виконання різноманітних планів та програм. Інформаційна система має розгалужену мережу регіональних АІС та ієрархічну структуру.

АІС фінансових розрахунків призначена для формування державного бюджету та контролю за його виконанням.

АС обробки інформації з цін призначена для розробки та аналізу ефективності державної політики ціноутворення, контролю та аналізу дотримання підприємствами вимог нормативних документів щодо і ціноутворення, пошуку резервів для наповнення державного бюджету і т. д.

АС обробки науково-технічної інформації призначена для відстеження на державному рівні науково-технічного прогресу в усіх напрямках людської діяльності як за кордоном, так і всередині країни, створення та поповнення державних інформаційних фондів, реєстрації відкриттів, винаходів, звітів з наукових досліджень, великих проектів, публікацій тощо.

Територіальні (регіональні) АІС призначені для управління адміністративно територіальними регіонами. Сюди належать ІС області, міста, району. Ці системи здійснюють обробку інформації, яка необхідна для реалізації функцій управління регіоном, формування звітності и видачі оперативних даних органам місцевого самоврядування.

- Галузеві інформаційні системи управління призначені для галузей управління підвідомчими підприємствами. Галузеві ІС діють у промисловості, енергетиці, транспорті і т. ін. У них розв'язуються задачі інформаційного обслуговування апарату управління відповідних міністерств.

- Міжгалузеві АІС є спеціалізованими системами функціональних органів управління національною економікою (планових, фінансових, статистичних та інших). Маючи у своєму складі потужні обчислювальні комплекси, міжгалузеві багаторівневі ІС забезпечують розробку економічних і господарських прогнозів, державного бюджету, здійснюють контроль за результатами та регулювання звітності всіх ланок національної економіки, а також контроль наявності і розподілу ресурсів.

- Автоматизовані інформаційні системи управління підприємствами (ІСУП) або виробничими обєднаннями (ІСУВ) - це системи із застосуванням сучасних засобів автоматизованої обробки даних, економіко математичних та інших методів для регулярного розв’язування завдань управління виробничо-господарською діяльністю підприємства.